A Vörös Sátor című film 1. és 2. része – és tanításai

A Vörös Sátor című film 1. és 2. része – és tanításai

A Vörös Sátor című meglehetősen megosztó film kapcsán kaptam hideget-és meleget az elmúlt héten. Leginkább azért, mert ajánlom. Na mos, ezek miatt még inkább ajánlom neked, ha még nem láttad. Online nézhető, görgess lejjebb érte.
Az mondjuk eleve érdekes, hogy a negatív véleményt megfogalmazók többsége nem is látta a filmet, avagy nem is olvasta a könyvet. Avagy abbahagyta a film első részének közepén, mondván olyan dolgokat tartalmaz, ami a Bibliában nem így van. Akik tovább nézték az 1. résznél abbahagyták, annak erőszakos vége miatt.  Aki teheti nézze meg a filmet (amíg le nem törlik). És feltétlenül nézze meg a 2. részt is. Akit megvisel az tartson szünetet, nézze meg másokkal együtt. Utóbbit amúgy is ajánlom, mert jó megbeszélni.
De engem nem is annyira a negatív kritika érdekelt, hanem az, amire felfigyeltem közben: az ítélkezés önromboló és önsorsrontó  hatásáról.

Minél többet ítélkezünk, annál inkább egyedül érezzük magunkat, annál küzdelmesebb lesz az életünk, és annál kevesebb lehetőséget látunk meg. Már meg sem látjuk, s ha igen, a korábbi ítéletalkotásainkból kialakult meggyőződéseink mentén elutasítjuk. Közben gyakran attól az élettől fosztjuk meg magunkat, amit vágyunk megélni. Akik pedig megélik azt a látókörünkben, azokat már csak irigységgel tudjuk szemlélni. A kör bezárul, az önfojtó mechanizmus eléri célját. Nem jutunk előre. Ez további önkételyeket, ön -és társbizalom-vesztést okoz. Vegyük észre és fordítsuk meg.

ÉS AKI MÉG NEM LÁTTA A VÖRÖS SÁTOR CÍMŰ FILMET:

Anita Diamant Vörös Sátor című bestseller regénye, melyet 2014-ben meg is filmesítettek. A könyv és film bepillantást nyújt a Vörös Sátor hagyományába. E mellett megrázó, megindító női sorsokat tár elénk. A könyv újra megjelent 2016-ban!
Ízelítőül: A bibliai időkben játszódó, lélekemelő történet, mely Dína személyes vallomása arról a titkos tudásról, amit nők örökítettek nemzedékről nemzedékre, miközben a férfiak számára tiltott vörös sátorban összegyűltek. Itt mesélték el egymásnak titkaikat holdtöltekor, itt osztották meg egymással az asszonyi tudást születés és halál, szerelem és szex, öröm és fájdalom dolgairól. Anita Diamant időtlen története anyákról és lányaikról, a női erőről.
Ajánlom megnézni…
…és nem azért, mert egy férfinak több felesége van, akik ráadásul testvérek és hogy ez mennyire felháborító. Nem ez a lényeg… Nyilván adott történelmi kor, adott vallási hagyományok és szokások. ÉS nem azért, hogy összehasonlítsuk mit is írt a Biblia Mózes első könyvében az adott történetről. Bár kétség kívül erről is érdemes lehet összehasonlító tanulmányt végezni…akiket ez érdekel. Én nem ezekért ajánlom ezt a filmet… Sőt ajánlom is félretenni az ítéletalkotást.
Nem dolgunk megítélni. Márcsak azért sem, mert akkor lemaradunk a könyv és a film mélyebb mondanivalóiról. Például a szakrális nőiség beavató hagyományának szétrombolásáról…annak egy-egy történelmi szeletéről. Mert a Vörös Sátrat még állító törzsbéliek megőriztek, és anyáról-leányra szállva átadtak valami sokkal régebbit… egy olyan Ősanyáról meséltek, amit már a saját vallásuk sem nézett jó szemmel, és a saját vallásukban is törést okozott. Az IstenAnya és az IstenAtya már szétválasztott, de még egymás mellett élő tiszteletéről. Ennek törését a férfi és nő közötti, a testvérek közötti harcok, féltékenység, irigység, erőszak, az újonnan, és kívülről jövők meg nem értését is érdemes meglátni a filmben…de talán legfőképpen a különösen a 2. részre kibontakozó sorsok tanításait.
Életutak, tanításaik…nőké és férfiaké. Tanulságosak mind a mai napig. De nézzétek meg… 🙂

A Vörös Sátor 1. rész:

Vörös Sátor 2.rész:


2023. JANUÁR 21. 10:00-18:00

VÖRÖS SÁTOR NŐISÉGBEAVATÓ SZERTARTÁSNAP

Várlak szeretettel, tapasztald meg, érezz bele, kapcsolódjunk, töltődj!

Bővebb információs és jelentkezés az eseményre itt:

Vörös Sátor NőiségBeAvató Szertartásnap a nőiségtörténetet blokkjainak oldásával>>> 


Folytatásban, lehet érdemes belül is utánamenned, hogy volt egy női beavató hagyomány, ami eltűnt.
Sőt, volt több is… minden nép esetében. Utána mentem. A világ minden táján. Nálunk is a Kárpát Medencében. De ez már egy hosszabb történet… 20 év kutatómunkája részemről. Viszont, ami rövidebb és számodra is praktikus, hasznos az egy 4 részes nőiségbe avató online tanfolyam.
Ebbe a 4 hónapba sikerült beleraknom az összegzését a kutatásoknak, melyekért bejártam a fél világot, felkerestem sok tanítót, elvégeztem magannyi női-önismereti-önfejlesztő tanfolyamot és elolvastam megannyi könyvet – archeológusok, történészek, gender kutatók tollából. 
A beavató láncok megszakadtak… a nagyanyáink alig-alig, anyáink szinte már semennyire sem tudták átadni a korábban anyáról-leányra szálló női tudásokat, szakrális női tudást, hétköznapi gyakorlati életbölcsességeket. Arról, hogyan éljünk, hogyan dolgozzuk fel a múlt sebeit, hogyan kapcsolódjunk az őseinkhez…egyáltalán, hogy van olyan női őserő amihez tudunk kapcsolódni.


Mindezek alapján először 2014-ben elindult a VÖRÖS SÁTOR TITKAI tanfolyam, személyes és online formában. 

...hogy az összegyűjtött tudáskincset átadjam azoknak, akik keresik, akik kapcsolódnának a női bölcsességhez, a női őserőhöz.


Miért ezt a címet adtam annak az online tanfolyamnak, ami a női beavató hagyományokról szól?
A tanfolyam névadója a Vörös Sátor mint szimbólum, mint a női közösség által létrehozott, csak nők által látogatható közösségi és intim tér. Más hagyományokban Holdkunyhó, nálunk Rima és AranyAsszony Jurta. Ahhoz, hogy a sátor álljon tér kell, nők által létrehozott és megtartott tér. Mert a nők a tartópillérei.
A Vörös Sátor szimbólum tehát. Azon szakrális helynek, mi hol sátor, hol kunyhó, hol jurta, később templom, illetve ház volt, melyben a nők egymásnak adták át a havi vérzésük közös megélésének idején nőiségük beavató tudásait, osztották meg a női életút eszenciáit, gyógyító hagyományaikat, tudásaikat, életbölcsességeiket.
A Vörös Sátor Titkai online tanfolyam szellemi alapjait és hagyományait tekintve az egyetemes szakrális nőiség elveit követi. Tartalmazza és bemutatja a magari-hun-szkíta-avar ősgyökér hagyományokat, a folyamközi kultúra (Sumér), az egyiptomi Ízisz-Hathor papnők, az esszénus női mester tudás, a hagyományokat átmentő és megőrző Vörös Sátor tradíció, az indián Holdkunyhóban megőrzött törzsi beavató hagyományok, a Rima Asszonyok és AranyAsszonyok által őrzött és gyakorolt szakrális női tudás, a Rózsák rendjének beavató tudáskicseiből származó eszenciákat.
A Vörös Sátor Titkai
A titkok, melyeket nagyanyák adtak át leányaiknak és unokáiknak, a nőiség közös tudása. A női életút, a ciklikusság és a női ritmus bennünk lüktető törvénye, a női teremtő erő mind e titkok közé tartoztak. A Vörös Sátor Titkai a nők közös titka. De az átadás láncolata megszakadt.


*** Nőiségükkel ismerkedőknek, akik nem kapták meg e tudást női felmenőiktől:

Vörös Sátor Titkai 

SZAKRÁLIS NŐISÉGBEAVATÓ ONLINE TANFOLYAM

VÉGIKÍSÉR A TELJES NŐI ÉLETÚTON

online tanfolyam

amely ezt a tudást hivatott olyan módon átadni,

hogy az a mai modern nő számára érthető, használható legyen a hétköznapi életében.

Részletes leírás, jelentkezési lehetőség itt:

A VÖRÖS SÁTOR TITKAI online tanfolyam – a legfontosabb női tudáskincs gyűjteménye>>>


***Haladóknak, akikben szintén tetterő éled a nők segítése iránt MéhNővér képzés:
A patriarchátus előtti korokban a nők őrizték az életmisztériumokat, vezették a beavatásokat. Hétköznapi értelemben az avatás, beavatás olyasvalamibe történt, ami a megfelelő kor és pillanat eljövetele előtt nem volt elérhető az egyén számára. A beavatás többek között lehetett egy életciklus váltó kapu, lehetett egy a közösségbe fogadó szertartás vagy akár az élettől való búcsúzás kísérése is. A beavatott nőket, akik a beavató szertartásokat végezték papnőknek hívták, vagy táltosasszonyoknak, rima -és aranyasszonyoknak, ahogy a mi kultúránk nevezte őket.
Ők és leszármazottaik őrizték az élet misztériumainak beavatásait, köztük a születés, a nővé avatás és esküvés, a lélekhívás és szülés, a NagyAnyaság bölcsességébe avatást és végül a halál beavatását.
Ma mindennek tudását a MéhNővérek képviselik, felkészülve arra, hogy a nőiség beavató kapuiban ott álljanak mások számára. MéhNővér képzésről részletes leírást találsz ide kattintva, 2020-től külön modulokban indítva>>>
...mert ideje, hogy újra ott álljunk egymás mellett az úton, újra szőjük a köröket, és újra éljük a majdnem elveszett, de mindig örök női bölcsességet!

Megosztás Facebookon

“A Vörös Sátor című film 1. és 2. része – és tanításai” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!