Szakrális Esküvő – életünk legfontosabb ünnepei 2.

Szakrális Esküvő – életünk legfontosabb ünnepei 2.
szakrális esküvő
Az életet sokféleképpen élhetjük meg, de abban egyetértünk mindannyian, hogy jól, s ha lehet még jobban szeretnénk megélni.Keressük, vágyjuk a boldogságot és szeretnénk, ha minél több örömteli pillanatunk lehetne. A választás a miénk…és igen, minden pillanatban “megadatik”, hogy válasszunk: az életet nyomorúságos tapasztalásnak avagy kalandnak éljük meg. Életünket börtönben éljük meg vagy a tapasztalás gazdagságának szabadságával.
Különösen igaz ez az ünnepeinkre. Végigszaladjuk őket vagy adunk-e nekik figyelmet? Elegendő és minőségi időt? Van-e egyáltalán ünnepi érzetünk, s el tudunk-e mélyedni egy-egy ünnepben. Ha igen, és az ünnepeinket valóban ünnepivé tudjuk tenni, akkor az élet maga is lehet ünnep – a létezés ünnepe, a lét öröme.
Múltkor az egyik legszebb élet-ünnep, a Fény-Keresztelő>>> kapcsán írtam Neked. S mint ígértem ma egy másikat idézek meg, a szakrális esküvőt.
Persze lehet 5 perc alatt az anyakönyvvezetőnél kimondani az igent és aláírni a megfelelő papírokat. S lehet további perceket vásárolni és kiegészíteni a polgári esküvőt egy-egy szertartás elem modern változatával. Talán a leggyakoribb a közös gyertyagyújtás. S van úgy, hogy tényleg szép a köszöntő vers, szépen szól a hangszer és meghitt a gyertyagyújtás…de valahogy mégis rövid a fél óra, és kivül maradnak a meghívottak. Csal tanúi az eseménynek. Nem ritkán pedig maguk a házasodók is csak végigszaladják az esküvőjük napját – gyakran a rokonságnak, belső vágyakból született elvárások miatt. Kevés az igazán mély, bensőséges esküvő. Néha a templomi szertartások között akad egy-egy valóban megható. S talán, akik egyházi esküvőt választanak és jó pap/lelkész adja őket össze még fel is tudnak valamelyest készülni a jegyesoktatás során a közös életre.
Egy szakrális esküvő hangulata
A szakrális esküvőkön, melyeken voltam, vagy amelyeket a házasulandó párral közösen teremtettünk, olyanok, amilyenre a szív és a lélek vágyik. Van benne idő a felkészülésre, van benne idő az elmélyülésre és van benne idő az időzésre, a lelkek ünnepére. 
Az egyik legszebb esküvői szertartás, amit volt szerencsém tartani még éjjel napfelkeltekor indult. A pár intim kettesben búcsúzott el különvaló életétől, tette meg egy a múltat elrendező-gyógyító beavató kirándulás során az életútját újra és érkezett meg délutánra egy szépséges rétre, ahol a rokonok, barátok vártak rájuk maguk által feldíszített térben. Egy közösségként az ifjú párt várók mindegyike készült, saját szerepe és feladata volt (saját vállalása szerint) a közös eskető rítusban. Mindenki hozzájárulhatott a jelen-létével, odaadásával a szertartás valódiságához, a közös ünnephez. Mely nem csak az eszem-iszomban és közös táncban merült ki – bár ez is fontos része az ünneplésnek.
S ez csak a sokadik napja volt az esküvői szertartásuknak… előtte és utána is fontos megérkezések, avatások történnek. A szertartásnak több része volt, a régi hagyományok szerint, segítve a házasulandókat valóban egy párrá válni, s a szent esküvésben vállalni egymást, egymás segítését és ennél többet is: a közös küldetést. 
Mitől lesz tehát szakrális egy esküvő?
Elsősorban a mélységétől, intimitásától és attól a Lélek-Jelen-Léttől, amelyben minden résztvevő jelen van, amelybe megérkezik, ahogy belevonódik és megnyitja szívét-lelkét a lelkek ünnepének. Másodsorban azoktól a szertartás-fázisoktól és szertartás-elemektől, amelyek avatássá alakítják a teret, s benne megszentelődik a pillanat, s valódi lélek-vállalásként szent esküvés lesz az, amit a pár az egymás felé való elköteleződésében vállal a társ szövetségben. 
A szakrális nász
A szakrális esküvőt a szakrális nász szenteli meg, melyre külön készül az ifjú pár. A megszentelt szexualitásban eggyé váló lelkek szerelmetes isteni egységbe, a mennyekbe érkeznek a szeretkezés – azaz a szakrális mennyegző ezen része során.
S bár mindezek csak ízelítők és szemelvények, talán már érzed a lényegét, mélységét és teljes megélést lehetővé tevő eszenciáját.

>>>Ha szeretnél ilyen szertartást magatoknak, akkor keress meg bátran, hogy együtt szőjük meg az esküvőtök terét. Olvass tovább.

Bárhogy is legyen, kívánom, hogy egyre inkább meg tudjuk adni az ünnepeink, s köztük a legfontosabb élet ünnepek szent idejét, megélhessük a lélek istenivel átszőtt terét. 


Ha érdekel az esküvő szertartás, vagy ha magad is szeretnél tartani szakrális esküvőt…


1. Ha szertartást szeretnétek a pároddal, akkor egy megelőző beszélgetéssel kezdjük, hogy kölcsönösen bele tudjunk érezni, hogy valóban tudunk-e együtt, olyan szertartást teremteni, amilyet szeretnétek. Fontos a személyes kölcsönös szimpátia. A magam részéről fontosnak tartom,  hogy megismerjük egymást. A szakrális esküvő életetek egyik legfontosabb ünnepe. S hogy valóban az legyen, erre együtt készülünk fel. Írj kérlek a noionmegvalositasKUKACgmail.com címemre, hogy egyeztessük a továbbiakat.
2. Ha szakrális esküvőt szeretnél tartani…
Amikor megszületik a belső hívás a szertartásvezetés felé az egy csodálatos pillanat és egyben egy élethosszig tartó fejlődési út következő fontos lépése. A szakrális esküvő szertartás tartása nem divatcikk, nem marketing eredmény és nem megélhetésbiztosító futószalagon vihető tevékenység. Számomra sokkal többet jelent a ceremóniamesteri tevékenységnél. Ha ezeket szeretnéd, nem én vagyok az, aki tovább tudlak kísérni. Akkor érdemes belekezdeni egy szertartásvezető képzésbe, ha előtte voltál már jónéhány szertartáson – másoknál és nálam is. Mindkettő szükséges. A személyes tapasztalatszerzés elengedhetetlen. Valamint az is fontos, hogy engem megismerj. A kölcsönös szimpátia éppúgy fontos, mint az, hogy megértsd mit és hogyan képviselek a világunkban, mi alapján tartok szertartást és hogyan tudlak a saját lelkedből születő küldetésbe kísérni.  A szertartás tere számomra a szeretet életgyakorlata. Bármilyen szertartást tartok annak nem nézői, nem közönsége, hanem résztvevői vannak. A szer belőlünk és általunk születik.
Először, ha még nem találkoztál velem, akkor ajánlom nézz meg videókat a youtube-on (Akár a szakrális szerelem, szerelem,  párkapcsolat témájában, akár Aranyasszony tradíció, akár női teljesség vonatkozásaiban, itt egy videógyűjtemény>>>). Jó irány, ha olvasol a könyveim>>> közül. E mellett a személyes találkozást mindenképpen kérem, hogy legyen lehetőséged eldönteni, hogy valóban el tudsz e köteleződni önmagad, küldetésed iránt és valóban én vagyok az, akivel a következő lépést meg tudod tenni. Nekem is fontos lehetőség, hogy eldönthessem valóban tudlak-e kísérni, támogatni szertartásvezetővé válásod útján. A szertartásvezető képzés az én értelmezésemben módszertani, haladó szintű képzés, melyet csak a gyakorlás, megtapasztalások emelhetnek minőségi szintre. A képzés tudatosít, felkészít, a szertartástartások avatnak. Jómagam tanárként kezdtem, csoportdinamikából írtam az első szakdolgozatomat. Majd a felnőttképzésben dolgoztam, tanárként, személyiségfejlesztő trénerként, ezért számomra  képzés a tudatosítás tere és egyben gyakorlati tréning is, mely során azon képességeidet/készségeidet aktiváljuk, amelyek szükségesek a szertartásvezetéshez. 22 éve vagyok coach, kineziológus -és ezekben képző oktató, életmód tanácsadó-és terapeuta természetgyógyász.  Bármit amit csinálok abban jelen van ezért a terapeuta mivoltom is, ami segít a belső blokkokat felismerned és tudlak abban kísérni, hogy küldetésedhez saját önazonos erődbe állhass. A benned és belőled születőt szeretném, ha megtalálnád, nem azt a stílust, módszertant, eszközkészletet kell vigyed feltétlenül, amit én használok. Az az én utam, a Tiéd pedig a Tiéd. A szertartásaimban mindig szerepet kap ezért a lélekazonos önmagaddal való kapcsolódás, az önszeretet és egyáltalán a  szeretet gyakorlásának képessége, a szívvel lélektérből való jelen-lét, a szertartás résztvevői ezért mindig kapcsolódnak egymással. Sokfajta út van és sokfajta szertartásvezetési háttér, módszertan, hagyományvonal. A szertartás tere számomra életünnep, a gyógyulás lehetősége, egy magasabb szintre érkezés lehetővé tétele. Bennük ezért tanítóként, kör vezetőként, terapeutaként és Nagyboldogasszony papnőjeként vagyok jelen. Ezen segítői minőségekben tudlak kísérni a 20 éves magyarság és egyetemes kultúrtöréteni, néprajzos és szertartásrendeket kutató munkásságom eredményeivel, 1000+ szertartás tartásának tapasztalataival és 50+ szertartásvezető képzésének, kísérésének minden szintű tapasztalatával, 20 évnyi egyéni segítői praxis életútkísérő tapasztalatával. 
A legfőbb amit megtanultam ezekből az az, hogy mindenkinek saját útja van, saját maga tud megérkezni saját önazonos erejébe, annak vállalásába. A saját küldetésében, tehetségei és elhivatottsága mentén fog beérni az a küldetés, amit ki-ki visz. Legfőképpen pedig akkor, amikor – önmaga iránt elköteleződve, eltántoríthatatlanul benne marad a küldetésében hosszú éveken át. A fentekkel-lentekkel együtt. Egyre teljesebb Lélek-Jelen-Létben. Ezt én csak segíteni, kísérni, amikor kell támasztani tudom és amikor lehet együtt örvendve a belső akadályok meghaladásának. 
Jó kezdet lehet egy évköri szertartásba való bekapcsolódás, vagy nőként egy méhtisztító- méháldás szertartáson részt venned.

Szeretettel- élet szerelemmel:

 Pozsgai Nikoletta

 kineziológus, életmód-tanácsadó és terapeuta

 személyiség integrációs tréner

 MéhAnya, a magyarországi női körök mozgalom egyik alapítója, a Méhnővérek közösség vezetője

 
Bepillantásul a Szertartásvezető képzésbe:

Ha érzel elhívatottságot arra, hogy magad is ott legyél az élet-fordulókon és azokat ünneppé és egyben beavatássá tedd mások számára, akkor várlak szeretettel a Szertartás Vezető Képzésen:


SZERTARTÁSVEZETŐ KÉPZÉS


Hiánypótló, összefoglaló és gyakorlati tudást adó képzés, áttekintéssel a Föld különböző tájainak szertartásrendjeire, de kiemelten a magyar szertartásrend tudáskincsére. …hogy az élet újra ünnep legyen, melyben megfelelő ponton a megfelelő felkészítést, beavatást kapja mindenki.

4 hónapos intenzív, szakmai, módszertani képzés az alapszertartások viteléhez

online távoktató anyagok az egyes alkalmak között, 100 órányi szertartástörténeti előadás, meditáció, szertartástartás a gyakorlatban témában összegyűjtött, az előző 20 év során felvett hanganyagválogatás. 

+ szertartás-gyakorlás az adott évköri időrendben és szokásrendben.

ALAPSZERTARTÁSOK:

 • 5 elem szertartás
 • Föld szertartások
 • Hold szertatások
 • Nap szertartások
 • Évköri szerek (Kis és nagy Fény Ünnepeink -magyar szertartásrend)
 • ÉLETMEGÚJÍTÓ SZERTARTÁSOK

SPECIÁLIS SZERTARTÁSOK 1.
Életútbeavató szertartások rendje:

 • lélekhívás
 • útrabocsátó szertartás
 • szakrális szülés-születés
 • szent esküvés – kézfogó
 • szakrális menyegző
 • szakítás, válás
 • temetés, gyász, elengedés
 • lakásszentelő
 • életszakasz-váltás segítő szerek

SPECIÁLIS SZERTARTÁSOK 2.
—>NŐKNEK: női életút és kapu szertartások (első menstruáció, yóni és méh szertartások, Aranykapu-megnyitás szertartása, testszentelés, első szeretkezésre felkészítés, lélekhívás, szülés, fénykeresztelő, menopauza, halál-gyász, stb.)
—> FÉRFIAKNAK: Férfi életút és kapu szertartások (első magömlés, első szeretkezésre felkészítés, testszentelés, lélekhívás, szülés-születés kísérés férfi teendői, fénykeresztelő, halál, gyász, stb.)

Az egyes személyes találkozási alkalmak az ÉletHáz terében és külső terekben egyaránt zajlanak. 
A személyes tanítások és szertartások terét a hónap során otthoni gyakorlatok és távoktató anyagok teszik teljessé.
Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!