Jól-lét Teremtés programhoz kiegészítő anyagok

Jól-lét Teremtés programhoz kiegészítő anyagok

Az álmok, célok kapcsán beszéltem arról, hogy egyrészt jó, ha vannak megfogalmazott céljaid és azokat valamilyen formában le is írod, rögzíted, még jobb, ha meg is tudod jeleníteni. Ennek egyik módja az álomtabló, melyen az álmaidat megjelenítő képek szerepelnek. Ezt használhatod aztán képernyővédőként a számítógépeden, vagy kinyomatva a faladra rakhatod. Nekem van egy faliújságom a dolgozó szobámban, oda szoktam elhelyezni a “vágy képeimet”.

Az előadáson használtam a saját vágytablóim közül az egyiket:

2007-es kollázs képem:)

Ekkor a leghőbb  vágyaim között szerepelt a gyermekáldás és egy olyan életszínvonal, melyben természetes a szép otthon, a nyaralások, masszázs és egyéb wellness szolgáltatások, de jelen van benne a szenvedély és a szerelem is.  Munka kapcsán alul láthatjátok a hölgyet, aki éppen 1 500 főnek tart előadást egy nemzetközi konferencián. Akkor először éreztem azt, hogy a korábbi kisebb csoportok mellett, nagyobb tömegekhez is szeretnék szólni. Így jött el aztán ennek egyik módja a honlapon keresztül, médiákban való megjelenésen keresztül, majd előadások során.

Érdemes ehhez hasonló (sőt, akár jobban kidolgozott, pl. photoshop-pal vagy kézzel képekből montázsolt) vágytablókat készíteni. Energizáló, lelkesítő és motiváló tud ám lenni, ha tudod, hogy miért dolgozol nap mint nap:)

Vágyvideók

Hasonlóan jó, ha vágyvideókat készítesz, de ehhez már több időt kell rá szánni és nem árt némi technikai felkészültség is. A vágyvideó lényegében azt jelenti, hogy azokat a képeket vagy rövid filmeket használod fel, melyek téged lelkesítenek, motiválnak, ehhez választhatsz egy-egy inspiráló aláfestő zenét, kiirtatsz magadnak idézeteket, tovább lendítő mondatokat  Ilyen vágyvideót még nem csináltam, de sok jót találhatsz a neten, ha szeretnél ilyesmivel töltődni:

Vannak még jó ún. motivációs filmek, amelyekből igenis lehet erőt meríteni:

***

Részlet a  Star Wars, A birodalom visszavág című filmből. A cselekvési tervek fő mozgatórugója és alaptételét mutatja be. TEdd, vagy ne tedd! De ne próbáld!

***

Szintén személyes kedvencem a Békés harcos útja című film, ebből több részletet is ajánlok a figyelmedbe:

Az út elején jelentkező Félelmekről:

Jó mondatok a részletből:

“A harcos nem attól harcos, hogy feladja, amit szeret, hanem, hogy szereti amit csinál.”

“Egy jó harcos nem tökéletes…a jó harcos nagyon is sebezhető, ez teszi igazán bátorrá”

Az életben dönteni kell, dönthetsz úgy, hogy áldozat leszel, de dönthetsz másképp is”

“A harcos cselekszik, csak a bolond sír”

“Nincs olyan, hogy kezdet és vég. Csak a tett van.”

***

Mire és hogyan koncentrálsz?

…és mint? ahogy az előadás során is többször kiemeltem, egyáltalán nem mindegy, hogy mire figyelsz, mire koncentrálsz miközben cselekszel vagy cselekedni készülsz. Erre jó példa az alábbi film részlet ugyanabból  a filmből:

2.részlet : Te vagy a pillanat (Békés harcos útja)

Ez egy nagyon jó irányelv lehet. Légy Te a pillanat maga. Teljesen , odaadottan, benne. Cselekvések közepette szoktam magam emlékeztetni, hogy hol vagyok éppen…benne vagyok-e éppen abban, amit csinálok vagy sem. Jellemzően, ha olyasmit csinálunk, amit szeretünk, akkor abban benne is vagyunk, elmerülünk, feloldódunk. (Megj. bővebben lásd Csíkszentmihályi Mihály flow-elmélete). ezzel együtt a nem szeretem tevékenységekben is érdemes benne lenni a teljes tudatosságunkkal, mert így nyilvánul meg az igazi értelmük, helyük és szerepük az életünk jelen valóságában.

Az másik kedvencem “valósítsd meg álmaid” részlet egy meglehetősen furcsa filmből, az Up (magyarul Fel!) című filmból származik: Megj. ezt most nem tudtam ide berakni, mert csak ott nézhetővé tette a készítője:)

Részlet az Up (magyarul Fel!) című filmből>>>

Annyit fűznék hozzá, hogy egy dologban sántít a dolog és az csak a film egészéből derül ki. Nevezetesen abban, hogy a férfi nem a saját vágyaiért, álmaiért dolgozott, hanem a feleségéiért. Ez nem rossz, de miután a felesége meghal, akkor derül ki számára, hogy az ő élete semmivé lett. Mellesleg egy goromba, magára maradt öregember lett belőle. Tehát szerintem nagyon is fontos, hogy elsősorban a saját vágyainkkal, álmainkkal legyünk tisztában és azok után eredjünk…Ezeket lehet máséival egyeztetni, neki is segíteni a sajátjait elérni és jó, ha vannak közös vágyak, álmok, célok is. De mások vágyait egy életen át semmi esetre sem szabad követni.

***

Sokatok jelezte és kérte az egyik előadásban használt legyekkel küzdő Szamurájos rövidfilmet, ezt ide is berakom, hogy meg lehessen ismét nézni. Ezt a problémákra való fókuszálásnál hoztam fel példaként!


***

Természetesen nagyon sok jó filmrészlet és anyag található a neten ebben a témában. Elsősorban talán inkább angolul, de azért magyarul is érdemes keresni a neten és a www.youtube.com oldalon, pl. ilyen címszavakra: motiváció, vágyvideó, vágytabló, célok, álmok.

***

A hozzászólások között várom véleményeteket az egyes filmrészletek, gondolatok kapcsán….és annak is örülök, hogy ha találtok valamit, akkor azt ide beírjátok nekünk, egy közös információs bázist létrehozva ezáltal!

Köszönöm!

Pozsgai Nikoletta


“Jól-lét Teremtés programhoz kiegészítő anyagok” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Sziasztok, a legyekkel küzdő Szamurájos kisfilmet beraktam a fentiek közé, mert többen kértétek. igaz a február. 4-es beszámolóhoz is felraktam, de így legalább együtt is meglesz.
  Használjátok töltekezésül bátran ezt a gyűjteményt többször is ha kell!:)
  Mosolygós napokat mindannyiunknak!
  NIkol

  Válasz
 2. Szisztok!

  Bocsássatok meg, hogy oly sokáig nem tudtam jelen lenni! Van egy ápolási munkám, ahol, egész későig dolgozom, és fáradt voltam a netezéshez.
  Most, egyen-egyenként végigmegyek, és pótolom!

  Itt, most, a feladáson látom a hangsúlyt.
  Ha bármit szeretnénk is elérni, a teljes erő, és a kitarás az egyik legfontosabb!
  És tényleg így van, a leghosszabb útnak is, végére érhetünk, ha folyamatosan lépünk, és lépünk, csak előre.
  Mikor vidéken laktunk, és messze kellett gyalogolnom, akkor vígasztaltam magamat így.
  Nem könnyű az, hogy higgyünk magunkban!
  Mert oly sokfelől kísérlik meg, hogy lebeszéljenek minket!
  Mert, hogy másnak sem sikerül, akkor miért pont minékünk menne? Mert az emberek közül, kilógunk a sorból, ha céltudatosak vagyunk, ha élő vágyaink vannak, és se vissza, se oldalra nem nézünk, hanem, CSAK ELŐRE!!!
  És megfigyeltétek már? Ha valaki nem kíván küzdeni, és magas számára egy cél, akkor inkább, lebeszél, még inkább lenézi a tervet, és a szándékozót is, csak NEKI NE KELLJEN ránéznie, rálátnia, hogy a másik ember, megcsinálja azt, amit ő, nem akart!
  Szerintetek nem így van? Mit tapasztaltatok?

  Szeretettel: nagyharang.

  Válasz

Szólj hozzá!