Elemi ösztönök a párkapcsolatokban – tűz és víz, ég és föld van esélyük?

Elemi ösztönök a párkapcsolatokban – tűz és víz, ég és föld van esélyük?

Minden asztrológiai jegyhez tartozik egy őselem, és ezek az elemek meghatározzák személyiségünket és kapcsolatainkat is. Itt is igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ám a végeredmény ritkán harmonikus. Persze egy tűz-víz kapcsolat is fenntartható, csak sok munka van vele.

Németvölgyi-Nagy Renáta asztrológus írása

„Miért vonzódom egy bizonyos jegyhez vagy jegyekhez?”, “Miért van olyan sok Skorpió vagy épp Halak barátom?”, “Miért mindig Ikrek pasival jövök össze?” – előfordul a kérdés. Minden csillagjegy valamilyen elemi minőséget képvisel, amelyek különbözőképpen reagálnak egymás társaságára és az össze nem illő elemek kapcsolatának általában nem jósolnak nagy jövőt. Azonban, ha megértjük az ellentétek mibenlétét, akkor komoly lépéseket tehetünk személyiségünk fejlődésében. Hiszen a társunk mindig tükröt mutat valamiben.

Szenvedélyes, de fárasztó

A tűz (Kos, Oroszlán, Nyilas) – és víz (Rák, Skorpió, Halak) kapcsolatokra jellemző a kezdeti rendkívül erős szenvedély, vonzalom. Ez azonban borzasztó energiaigényes mindkét fél számára, így gyakran lemerítik egymást. Képletesen érzékeltetve, a heves érzelmek és szenvedélyes pillanatok elmúltával a víz gőzzé alakul, ami átláthatatlanságot és bizonytalanságot szül, így változtatja meg a viszonyt.

Állandóan magas hőfokra, izgalomra van szükség ahhoz, hogy hosszú távon működjön a kapcsolat. A kimerítő viszony egyik leggyakoribb fizikai megnyilvánulása, hogy aki eddig sosem volt beteg, könnyebben esik ágynak, könnyebben jönnek elő eddig rejtett betegségei is. Természetesen rendkívül inspiráló tud lenni egy ilyen kapcsolat, ám ha túl nagy az eltérés, ha az egyik ember képletében túlsúlyban van a tűz, a másiknál a víz, vagy éppen teljesen hiányzik az az elem, ami a másiknál domináns, akkor valakinek valamit fel kell adnia, hogy működhessen a kapcsolat.

Kölcsönös meg nem értettség

Az „Ég és Föld“, vagyis a levegő (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) jegyűek és föld (Bika, Szűz, Bak) jegyűek kapcsolata sem mondható felhőtlennek, túl ideálisnak. (Kezdetben persze minden kapcsolat annak tűnhet.) Hasonló a tűz és víz kapcsolatokhoz, ez is erős vonzalommal kezdődhet. A levegős jegyűek szeretnek dilemmázni, ötletelni, a föld jegyűek szeretik az ötleteket a gyakorlatba ültetni. A különbözőség vonzódáshoz vezet: a levegős fél úgy érzi, hogy végre valaki érti, amire gondol, és meg is csinálja azt. A föld oldal pedig élvezi, hogy végre valami eredeti ötletet valósíthat meg. A probléma a kommunikációból adódik. A levegős jegyűek intellektusa nem a részletekben rejlik, a föld jegyűek viszont strukturált és tényszerű információk nélkül elvesztik a lábuk alól a talajt. A gondolkodásuk sem annyira rugalmas, szárnyaló, mint a levegő jegyűeké. Idővel így mindkét fél azt érzi, hogy elbeszélnek egymás mellett, és a dolgaiknak nincs foganatja.

Mindkét ellentét-párra igaz, hogy kezdetben mindenki kitesz magáért, kihozza magából a legjobbat, de ezt a szintet hosszú távon nehéz fenntartani, főleg, ha már nem jön érte elismerés, és természetessé válik. Ha nem figyelünk oda tudatosan, pont azok a tényezők romlanak el, és válnak a kapcsolat kárára, amelyek az elején annyira feldobták azt.

Csillagjegyek és elemek

Bika, Szűz, Bak – Föld
Ikrek, Mérleg, Vízöntő – Levegő
Rák, Skorpió, Halak – Víz
Oroszlán, Nyilas, Kos – Tűz

Harmonikusabb párok

Könnyebb, harmonikusabb kapcsolódásnak tartják, a tűz és levegő jegyűek, illetve a föld és víz jegyűek kapcsolatát. Ahogy a természetben is, mindkét félnek szüksége van a másikra. Az elemek ezekben a kapcsolódásokban nem kioltják egymást, hanem segítően hatnak, és mivel mindkét fél jobban önmaga tud lenni, őszinte szeretet alakulhat ki. A tűz jobban ég, ha levegőt kap, a föld a víznek medret és biztonságérzetet ad, vagyis segít a határok kialakításában, a föld pedig a víz nélkül kiszáradna.

Mindenkiben keverednek az elemek

Egy személyes horoszkópban nemcsak azt vizsgáljuk meg, hogy a Nap milyen jegyben van, hanem a többi bolygó elhelyezkedését is. Ha valakinek a Vénusza és a Marsa például a Skorpió jegyében van, akkor a víz elem bizonyos tulajdonságai is jellemzőek lesznek rá, akkor is ha a napjegye Mérleg, tehát alapvetően levegős jegyű. Ha a négy elem, a tűz, a levegő, a föld és a víz ha nincs egyensúlyban a horoszkópban (ami elég gyakran megtörténik), akkor valamelyik elem, vagy akár több is hiányzik a képletből. Éppen ezért nagy vonzerőt jelenthet, ha ezt másban megérezzük. Később sajnos ugyanennyire idegesíthet is, mert elbizonytalanítóan hathat önbizalmunkra, ha olyanok akarunk lenni, amik nem vagyunk, csak azért, hogy imponáljunk.

A Rák ölel, az Ikrek dumál

Arra sajnos nincs aranyszabály, vagy recept, hogy mely jegyekkel illünk össze, és melyekkel nem, mert minden kapcsolódásnak van egyfajta jellegzetessége, minden kapcsolat hordoz valamilyen különleges feladatot. Két jegy (pl. Rák és Ikrek) összehasonlításakor csupán arról kapunk információt, hogy a két ember között alapvetően milyen az energiaáramlás. Például a Rák az érzelmeit érintéssel, öleléssel, míg az Ikrek mindezt szavakkal fejezi ki könnyebben.

Itt most csak a napjegyek szerinti összeillőségről volt szó, de emellett az is fontos, hogy a Hold illetve az Aszcendens milyen elemű (tűz, víz, föld, levegő) jegybe esik, így mennyire kompatibilis a másik fél Holdjával illetve Aszcendensével. A legtöbbször feltett kérdés, vagyis az „Összeillek-e XY-nal?” kapcsán tudni kell, hogy csak a pontos időpontra elkészített születési horoszkópok összevetése tud teljes képet adni két ember kapcsolatának dinamikájáról.

***

Ünnepeld velünk a szerelmet!

Párkapcsolati harmónia?
Van ilyen egyáltalán?
Igen!

Mit tehetsz, hogy létrehozd és megtartsd a kapcsolat harmóniáját?

Nem könnyű és néha úgy tűnik, hogy ábrándkép csupán…amikor újra és újra ugyanolyan típusba szeretsz bele, ugyanazon problémák vetik fel a fejüket és sokszor felerősödött mértékben. Miért vonzódunk pont az ellentétes személyiségjegyekkel, habitussal megáldott társakhoz? Izgalmas kérdések ezek és igenis vannak válaszok:)
Életünk két legerőteljesebb hatást kifejtő kapcsolata: a szüleinkkel való kapcsolatunk és általában ezen mintákon alapulva a későbbi párkapcsolataink. A szülői minták meghatározóak, akár azért, mert pont olyat keresünk mint az anyánk-apánk, akár azért, mert annak az ellentétét vágyjuk. Az  egymásba szeretés legtöbbször szokásos rózsaszín mámoros időszaka után megannyi úton folytatódhat a kapcsolatok alakulása. A párkapcsolatok sokszínűsége ellenére mégis megállapíthatók ismétlődő minták, jellemző párkapcsolati problematikák és szerencsére alapvető konklúziók, tanácsok is megállapíthatók.
Mindezekről bővebben és kifejezetten praktikus megközelítésből fogok beszélni a május 1-jei Szerelem Ünnepen>>>! Míg előadótársam a szerelembe érkezésről fog inkább szólni, jómagam a szerelem fenntartásáról és a hétköznapi valóságok alakításának lehetőségéről, a megvalósításról beszélek majd.

Ünnepeld velünk a Szerelmet Május 1-jén!

Az első előadásomból:

A szerelem színei – avagy a párkapcsolatok alkímiája

A szerelem rózsájának szirmait bontogatva, az egyes színekre rácsodálkozva utazunk a szerelem útján a színek nyelvén, a rózsaszín ködből a vörös varázslatba. A hormonok tűzijátékától, a szerelem kifakulásáig, a szürke hétköznapok miértjein keresztül, a szerető kapcsolatok érkezésével újra felizzott parázstól az újra visszahívott szerelemig.
  • Hogyan tarthatjuk meg szerelem transzformációs energiáját, lüktetését és életerejét a kapcsolatban?
  • Miért marad távol tőlünk a szerelem és a párkapcsolat?
  • Miért kerülünk mindig ugyanolyan párkapcsolati nehézségekbe?
  • Melyek a harmonikus párkapcsolat elérésének és megtartásának legfontosabb ismérvei, teendői?

Nagyon jó páros vagyunk a program másik előadójával, Veres Krisztával, aki már a megjelenésével is magával ragadó, élvezetes és rendkívül gazdag szókincssel, érzékletesen avat be a szerelem misztikus részeibe. A magam részéről bár kedvelem a szerelem misztikáját, nagyon fontosnak tartom a praktikumot és a földi valóságokat, az azokból fakadó kemény párkapcsolati helyzetek megoldását. A kettősünk így a szerelem és a párkapcsolatok minden szinterén, az előadásmódok sokszínűségével és az esti szertartás érzékeket is bevonó, szerelembe érkeztető nagyon is valóságos, felemelő formájában.
Milyen kérdésekben nyerhetsz ismereteket és beavatásokat a Szerelem Ünnep egész napos május 1-jei programján>>>

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!