"Hogyan egyeztethetem össze a racionalitást az érzéseimmel, megérzéseimmel?"

"Hogyan egyeztethetem össze a racionalitást az érzéseimmel, megérzéseimmel?"

“Hogyan egyeztethetem össze a racionalitást az érzéseimmel, megérzéseimmel?

…hangzott el a kérdés tegnap a Női Teremtő Erő szeminárium kérdés-felelet részében. Szerintem ez egy nagyon fontos kérdés és a legtöbb tervünket, magát a célmegvalósításunkat alapjaiban szabotálhatja, ha nem tudjuk a kettőt összeegyeztetni.

Olyan ez mint két ló, amelyik ellenkező irányban húzza a szekerünket. Legalábbis ha nem fogjuk be őket és nem mi mondjuk meg nekik az útirányt. Ha magukra vannak hagyva összevesznek, dominanciára törekednek. Mi dobódunk a kettejük párharcában, egyre nyomorultabbul érezve magunkat a felettünk zajló forgatagban, huzavonában. Elbizonytalanodhatunk és ennek leggyakoribb eredménye az, hogy nagyon gyorsan kilépünk az adott helyzetből (=menekülés a belső szorongástól:) ÉS ez ezzel együtt fel is adjuk a vágyunkat, annak megvalósulásába vetett hitünket és sajnos az önmagunkba vetett hitet is.

A racionalitásnak nagyon is fontos helye van

A ráció, az ésszerűség fontos szerepet tölt be az életünkben, mert valóban szükséges lehet átlátnunk egy adott élethelyzetet, döntési helyzetet. A várható következményeket is fontos átgondolni, hogy felelősségteljes döntés születhessen. Ugyanígy fontos szerepe van a céljaink meghatározásában és kivitelezésében, és általában az életszervezésünkben  is, hiszen a bal agyféltekés működéshez (ahol a ráció lakik:) tartozik a rendszerezés, az elemzés, a prioritási sorrend meghatározása is.

Mi lehet a baj a racionalitással mégis?

Leginkább az, hogy amit racionálisnak nevezel az az, amit reálisnak tartasz. Amit reálisnak tartasz az pedig abból táplálkozik, amit ismersz és próbáltál, vagy mások ismernek és csináltak már. Közös előfeltétele, hogy ismerős, már járt út, ezért biztonságosnak ígérkezik. Ezért általában, amit nem ismersz, nem csináltál még és talán az ismerőseid között sincs olyan, aki igen, azzal szemben eleve bizalmatlan lehetsz és irreális hülyeségnek, irracionális vágynak, elérhetetlen álomnak ítélheted. Ezért alapvetően nem a racionalitás nevű agyi funkciónkkal van a baj, sokkal inkább azzal, hogy kizáró elven működik. Kizárja azt, ami nem ismerős a számára.

Irreális, megfoghatatlan és legfőképpen emocionális – tehát badarság?

Mindezekkel szemben általában ott vannak a vágyaid, a kívánságaid, az álmaid. Melyek mivel jelenleg nem a valóságod részei, önmagadtól távolinak ítéled meg.  Távoli, hiszen azért vágysz rá, mert most nincs itt:) Ha pedig távoli, akkor kérdéses, hogy milyen már ismert keretrendszert, racionális elvet, erkölcsi megítélést kellhet felrúgnod ahhoz, hogy a vágyad beteljesüljön. A felsoroltak bármelyikét azonnal veszélyesnek gondolhatod és ezért a vágyadat, álmodat megtagadod, elodázod. Elfordulsz ezzel önmagadtól és sajnos azoktól a csodáktól is, amelyek jelenleg MÉG nem élhetőek a számodra. Egyszerű önvédelemből és tanult viselkedési mintázatok alapján megtagadod magadtól pont azt, amire olyannyira vágysz.

A szív bátorsága

Sokszor a érzelmek viharos ereje olyannyira felborítja a belső (vélt) rendet, hogy eleve arra törekszik a pszichénk, hogy nyugodt, legfeljebb lágyan hullámzó víztükör legyen az érzelmi életünk. A félelmeink és a visszatartó erők belső feszítő erejükkel kellemetlen érzéseket hoznak magukkal. Ezektől minél hamarabb meg akarunk szabadulni – nagyon is érthető módon. Ha viszont állandóan lecsitítjuk magunkat, irreálisnak bélyegezzük a vágyainkat, megtagadjuk önmagunk nagyon fontos részét. Méghozzá a szívünket.

A szívünk igenis mer bátor lenni, ha az elménkkel megengedjük neki.Azért kavar sokszor óriási hullámokat, hogy vegyük már észre, hogy nem jó az ahogy jelenleg élünk, amiben vagyunk. Az érzelmi viharok (viharos érzelmekkel járó kapcsolatok, események) pont azért vannak, mert a sokáig mederbe kényszerített lelki szabadság fellázad bennünk. Valóságos hurrikán keletkezik a szélcsendből.

Vagy-vagy helyett: szövetségben az erő!

Az ész-érzelmek kontra perben én nem hirdetnék győztest. Sokkal inkább azt gyakorlom, hogy a kettőt egymás szövetségesévé teszem és közös célokat tűzök ki nekik. Voltaképpen a szívemet szolgálja mind a két ló. Az ész és az érzelmeim is a szívem álmait szolgálják! Közösen dolgoznak, egymással egyenrangú módon például a szívemben keletkezett céljaim megvalósításán!

Kiegyensúlyozott hátország + szövetséges csapatok = elért szív célok:)

Ezt (is) tanítom többek között a Célkitűzés-Célmegvalósítás tanfolyamon. A különlegessége ennek a módszernek, nem elsősorban az, hogy nőknek fejlesztettem ki…sokkal inkább az, hogy integrált elmei működést céloz! Azaz azt tanítom meg benne, hogyan szolgálhatják a szíved álmait az eszed és az érzelmeid is – együtt!

Ha szeretnél jönni…MÉG MA ÉJFÉLIG JELENTKEZHETSZ!

A pénz nem akadály…hiszen még van “annyit fizetsz, amennyit tudsz” hely is:)

Utolsó helyek a Női Célkitűzés-célmegvalósítás Tanfolyamon:

Iránymutatás, fókusz, cselekvési terv, megvalósító szemléletet és inspiráció!

Egy komplex oktatási rendszerű tanfolyammal, mely folyamatos lendületet és támogatást biztosít otthonról is elérhető módon:

Július 4-től: Célkitűzés-célmegvalósítás 8 hetes ONLINE tréning indul ismét>>>

­­

Június 27-ig a fennálló helyek erejéig (3 fő) még tudsz jelentkezni a Célkitűzés-Célmegvalósítás tanfolyamra “Annyit fizetsz, amennyit tudsz” kategóriába! VIP-es kategóriába még 1 főt tudok fogadni (ez 12 500Ft és személyes követést is jelent).

Ha szükséged van iránymutatásra és edzőre a céljaid beazonosítására, akkor ez a nyár meghozhatja benned az életed irányításához szükséges ráismeréseket és a felvértez a szükséges tennivalókkal, tudnivalókkal, hogy megvalósítsd a céljaidat! Még nyaralás közben is olvashatod:)

Várlak szeretettel a programban, ami most július 4-én, a következő 10 milliószoros teremtő napon indul!

Pozsgai Nikoletta

kineziológus, életvezetési tanácsadó

női önmegvalósítás specialista

noionmegvalositas.hu

www.kineziologiakezeles.hu

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!