Új kihívások…A munka és a család összeegyeztetése

Új kihívások…A munka és a család összeegyeztetése

A gyermekkel együtt megszületik az anya és az apa, megszületik a család és vele megannyi új kihívás. Köztük az egyik legszembetűnőbb és legkényszerítőbb a munka  és a család összehangolása.

Miért a munka a legkényszerítőbb?

Többnyire azért, mert a nők többségének előbb vagy utóbb vissza kell térnie a munka világába.

A család elég sokáig egy keresetből kénytelen élni, hiszen a gyermekgondozási díj-segély összege alig valamire elegendő. Egyre kényszerítőbb a munkába állás  a fiatal anyuka számára.

Szándékosan nem írom azt, hogy vissza kell térnie a munkahelyére. Ezt külön szeretném hangsúlyozni is… mert nem csak a régi munkahely, vagy nem csak egy új munkahely a választási lehetőség, ami mellett a leféltettebb kincsünket másra kell bízzuk, bölcsődébe kell adjuk adott esetben.

***

Arról, hogy milyen lehetőségek vannak egy anya életében arra, hogy pénzt keressen, karrier-tanácsadói szempontból készítettem egy összefoglaló e-kurzust Alternatív Karriermegoldások Kisgyermekes Anyukáknak címmel!

Gyors regisztrációval már tiéd is az ingyenes e-kurzus:

Kereszt Neved:*
E-mail címed:*
E-mail címed még egyszer (az elírások elkerülése végett)::

***

Melyek a munka és család összeegyeztetésének legfőbb nehézségei?

1. a céltudatosság fenntartása, mert nem teheted meg magaddal azt, hogy az egyéniségedet, a céljaidat és a vágyaidat, én úgy hívom “életmotivációidat” elfeledd. Sőt még csak azt sem teheted meg, hogy hosszú távon háttérbe szorítod. Mindvégig tisztában kell legyél a céljaiddal és kifejezetten fontos a tervezés, mert sokkal több és sokrétűbb feladatokat kell összeegyeztetned gyermekes anyaként.

2. Az időgazdálkodás és életszervezés, hiszen az életedben, anyaként, egyre több mindennek kell helyet adj és ezek között valódi időzsonglőrré kell válj! már nem csak a saját életedet kell megszervezd, hanem a családodét is.

3. Nő a felelősség és a kötelezettségek kezelése. Már nem csak önmagadról (és sokszor a párodról:) kell gondoskodj, hanem a gyermekedről is. Nekem ez utóbbi esetében a sorrend teljesen átalakult,gyakorlatilag arra kellett a legjobban odafigyeljek, hogy önmagamat is megetessem-megitassam-megfürdessem- elvigyem fodrászhoz és kozmetikushoz…. a masszázst mondjuk nem kellett magamra erőltessem:)

Gyermekes anyák most hozzátok szólok:

Nektek hogyan változott meg az életetek az anyává válással egy időben?

Nektek mi okozott nehézséget és hogyan oldottátok meg?

***

A témával kapcsolatos korábbi bejegyzéseim:

Egy új kihívás: a régi és az új élet összeegyeztetése!>>>
Anyaság: A Nő újjászületése…és minden, ami vele jár!>>>

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!