Hogyan lehetsz sikeres ember? 1. rész

Hogyan lehetsz sikeres ember? 1. rész

Kezdődjön hát a sikeres emberekről szóló sorozat, melynek célkeresztjében az a kérdés áll, hogy hogyan lehetünk sikeresek.
…de mi is a siker?

Az önismereti csoportjaimban és a terápiák, tanácsadások során gyakran teszem fel ezt a kérdést, mert fontosnak tartom megtudni, hogy a hozzám fordulók mit gondolnak a sikerről… ez az egy kérdés rengeteg információval szolgál ám!

Milyen válaszokat kapok általában?

Az az ember sikeres, aki:

– jól boldogul az életben

– eredményes a munkájában

–  elismert és megbecsült

– gazdag, bőségben él

– megvalósítja az elképzeléseit

– megtalálta a lelki békéjét

….és még szóba jön a sportversenyben való eredményes szereplés, a karrier előrehaladása, az előléptetés, a kinevezés, a sikeres nőről, hogy össze tudja egyeztetni a családját a karrierjével….és még sorolhatnám.

Ha ennyi válaszlehetőség van, akkor vajon hogyan lehet a sikerről általában beszélni és hogyan taníthat bárki bármit is a sikerről?

Nos, ahány ember annyi féle sikerről beszélhetünk… egyrészről. Másrészről, vannak a társadalom és a közvetlen környezetünk által elfogadott, ún. csoportnormák, mely alapján valaki sikeresnek számít a többiek szemében.

Voltaképpen ezért a siker leginkább egy külső mércével mért teljesítmény, mégpedig a meghatározott elvárásoknak való megfelelés mértékét jelöli mai társadalmunkban.

Mielőtt továbbmennék, szeretném, ha megállnánk egy kicsit és komolyan feltennéd magadnak a kérdést:

Számodra mit jelent a siker?

Te mi alapján tartod vagy tartanád magad sikeres embernek?

********************************************************************************************************

* A válaszokat várom ide a blogba a hozzászólásokhoz, tényleg érdekel a véleményed és szerintem másokat is! *

…és hogy ösztönözzem a véleménymegosztást:

a két sikersorozat kapcsán hozzászólók között egy komoly meglepetést fogok kisorsolni a sorozat végén!

A meglepetés, bár meglepetés….azért el fogok kotyogni belőle részleteket, hogy tudd miért lesz még inkább érdemes hozzászólnod!

*******************************************************************************************************

Szóval mit is jelent számodra a siker?

Megosztás Facebookon

“Hogyan lehetsz sikeres ember? 1. rész” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. A siker:
  Sokak számára viszonylagos, hisz lehet ami egyik embernek siker azt valaki más kudarcként éli meg, lehet persze vitázni…
  Szerintem viszont a siker:
  Egy előre meghatározott ösvényen, kijelölt módon és időben elért cél!
  Taubert István

  Válasz
 2. Köszönöm a gyorsaságod István és persze konkrét válaszodat.
  A siker abszolút viszonylagos fogalom, ahány ember annyiféle megélés adott helyzetre és eseményre vonatkoztatva.
  Mi lehet akkor az az “állandó”, amihez képest viszonyíthatsz?
  Nos, vannak külső visszaigazolások, amikor a fizikai életben megnyilvánuló eredményről (többnyire mérhető, látható, érzékelhető, tehát felfogható) van szó ebben az esetben.
  De ott vannak a belső visszaigazolások, amikor a lelki fejlődésben érek el egy következő ‘szintet’, egy bizonyos kitűzött érzelmi állapotot, lelki egyensúlyt pl.
  Ilyenkor a legbelső érzetet adhatja csak meg -én úgy hívom szívedből fakadó életigenlő, örömteli érzés.
  Egyrészt ezért abban vitatkoznék Veled, hogy előre meghatározott ösvény kell legyen a sikerhez vezető út. Meglátásom és tapasztalatom szerint – ami ugye szubjektív:) – a célnak kell nagyon tisztán megfogalmazottnak lennie és konkrétan meg kell tervezni az odavezető utat….de…
  engedni kell az életet áramlani és a lehetőségeket beengedni, mert lehet, hogy egy úton sokkal gyorsabban vagy más módon fogunk végigmenni a kitűzött célunkig….de egyetértek abban, hogy sikeres céltervezésnél meg kell fogalmazni azt is, hogy miről fogod felismerni, hogy sikerült elérned!:)))
  …céltervezésről és megvalósításról még írok….
  figyeld a blogot és vitassuk meg… szerinted hogy van:)))

  Válasz
 3. Sziasztok!
  Bár nem vagyok nő, de azt tudom, hogy nekem mit jelent a siker!
  Önismerettel és tudatosság építéssel foglalkozom
  A siker azt jelenti nekem, hogy azt csinálom, amit szeretek és ami mások életét is előre viszi.
  Sikeresnek érzem magam, ha visszajelzést is kapok arra nézve, hogy szükség van arra, amit csinálok és valóban építi azokat, akiknek szánom a munkáimat.
  Mivel az ember egy társas lény ezért valóban fontos, hogy pozitív megerősítéseket kapjon a világból arra nézve, hogy jó úton jár.
  A pozitív visszajelzés egy kedves bátorító levél, de az is, amikor hétről hétre busásan megfizetik a munkát, amit végzek.
  A sikert szerintem nem szabad kizárólag külső mércével mérni, hiszen a siker maga egy belső megélés.
  Szerintem az ember akkor érzi magát sikeresnek, ha összhangban van a saját lelkével, azokkal a feladatokkal összhangban éli az életét, amit megtervezett magának erre a nagy utazásra.
  Persze lehet másodpercekig tartó sikereket is elérni becsapva önmagad, de a tartós siker titka, hogy légy önmagad és élvezd az utazás minden percét.
  Ez pedig akkor lehetséges, ha tisztába jössz a vállalt lélekfeladatoddal.
  Péter

  Válasz
 4. Sziasztok!
  Még valami, amit kihagytam!
  A siker soha sem a Tiéd, csak akkor ér valamit, ha megoszthatod azokkal, akiket szeretsz.
  Az igazi sikert akkor érheted el, ha összhangban vagy a környezeteddel is, a téged körülvevő emberekkel.
  A sikerednek őket is építenie kell.
  NINCS MAGÁNYOS SIKER!
  A siker csak az emberi kapcsolataid viszonlatában nyer értelmet!

  Válasz
 5. Szia Nikol!
  A 2. Női Önismereti Konferencia reklámoldalán egy remek idézetre bukkantam:
  “A boldogság, a gazdagság és a siker mind különböző célok melléktermékei – közvetlenül maguk nem lehetnek célok.” (Denis Waitley)
  Ez a lényeg szerintem. A boldogság, gazdagság és siker buborékszerű, üres fogalmak, csak akkor lesz konkrét jelentésük, ha valamihez kapcsolódnak – egy tevékenységhez, hivatáshoz, hobbihoz, bármihez, amiben az ember kedvét leli és amiben felhasználhatja képességeit. A probléma az, hogy sok embernek egyáltalán nincs igazi elhivatottsága semmilyen terület iránt (sőt közösség iránt sem), legyen szó munkáról vagy hobbiról. Így nem tud annyi energiát belefektetni, amennyi a sikerhez kéne. Aztán van az a csoport is, aki belefekteti, de félúton besokall. Holott a céljainkhoz, vágyainkhoz egész életünkben hűnek kell lennünk, és sok nehézséget el kell értük viselnünk. A mai ember instant sikert és boldogságot akar, nem pedig kavicsokból hegyet építeni. Holott az életünk valójában nem a nagy eredményekről szól, hanem arról, hogy mivel és hogyan töltjük az időnket.
  A “buborék-fogalmakkal” az a másik bajom, hogy általában ezek táplálják az irigységet is. Csak azt látjuk a másikról elsárgulva, hogy “boldog” vagy “sikeres”, és nem látjuk mögötte az elhivatottságot vagy a boldogságra való képességet (ahogy a sok küzdelmet sem).
  Bocs, ha hosszú voltam.
  Móni

  Válasz
 6. @Hölgyeim, Uram,
  Mindennel egyetértek amit leírtatok, de…
  Amiről ti beszéltek az siker megélése, az hogy Te személy szerint hogyan éled meg a sikered, illetve mások sikerét, hogyan éled meg, ez egy szubjektív dolog.
  A SIKER mint “etalon” viszont ennél sokkal kézzel foghatóbb, egy objektív “tényállás”.
  Ha nem egy cél vezérel, és nem egy kitűzött úton éred el (erről az útról természetesen le lehet térni, módosítani, kényszerek, célszerűség miatt), akkor az nem siker hanem szerencse, vagy véletlen kategóriája.
  Nem szívesen használom a “véletlen” kifejezést, de jobb szót nem tudok. Ha a véletlenről alkotott véleményem lekottáznám, túl messzire vinne…
  @Móni,
  Szerintem nagyon jó úton jársz, ha ezt az elméletet képes vagy napi praktikákká változtatni. Viszont ha ezt nem tudod kézzel fogható, gyakorlati dolgokká tenni akkor buborék marad!
  Szerintem az átlagember számára, de egy milliomos vállalkozó számára is sokkal praktikusabb dologról szól a siker.
  “A siker azt jelenti nekem, hogy azt csinálom, amit szeretek és ami mások életét is előre viszi.”
  Péter gondolat menetét folytatva:
  Ha mindez anyagi erőforrásokká tudod konvertálni, és elsősorban saját, másodsorban mások számára hasznossá tenni, magad a tudásod, a javaid összességét.
  A fentebb említett praktikus dolgok, az örök emberi célok, mint pl.: önkifejezés és megvalósítás, anyagi függetlenség, a vallás, a szexualitás, a biztonság, az egészség…
  István
  ui.: Niki nagyon jó témát dobtál fel! 😉

  Válasz

Szólj hozzá!