Fel a fejjel!

A napokban olvastam – újra – egy kutatási eredmény összegzést, David J. Pollay, Nemzetközi Pozitív Pszichológiai Szövetség igazgatójától, mely szerint az egyenes tartás és  a kissé felfelé irányuló tekintet, mennyire jó hatással van ránk…mindez bejegyzésre ihletett…és persze rögtön kihúztam magam a gép előtt ülve:)

Nem mindig vagyunk örömteliek, boldogok, de ez rendben is van így, addig, amíg a szomorkás hangulatok nem szaporodnak és nem válunk egyre rezignáltabbá. Fontos, hogy idejében megakadályozzuk a közérzetünk romlását és pszichológiai kutatások alapján elmondható, hogy a pozitív gondolkodás alapvetően hozzájárul a boldogabb, kiegyensúlyozottabb élethez.

A pozitív gondolkodás és érzelmek jótékonyan hatnak a kreativitásunkra, hatásukra felerősödik a az intuíciónk működése, rugalmasabban és gyorsabban oldjuk meg problémáinkat, könnyebben kezeljük a lelki-viszontagságokat, erősebbé válik az immunrendszerünk és összességében ellenállóbbakká válunk a stresszel és a betegségekkel szemben.

Bár egyszerűnek tűnik, hogy egy szép napon elhatározzuk, hogy pozitívan gondolkodunk a világról és önmagunkról, mégsem mindig bizonyul ennyire egyszerűnek a váltás. A szokásainkat és a teljes gondolkodásmódunkat kell megváltoztatni, ami gyakran értékrend változásokkal is kell járjon. Mindez idő és kitartásigényes feladat lehet!

Ajánlok egy nagyon egyszerű technikát, melyet alkalmazva könnyebb lesz a váltás:

A technika hatékonysága azon a megfigyelésen alapul, hogy amikor lehangoltak vagyunk, akkor többnyire lefelé nézünk, sőt a hátunk is görnyedtebb. A boldog, örömteli ember ezzel ellentétben mindig előre, esetleg kissé felfelé tekint és a tartása is kiegyenesedik!

Ha az ember lefelé néz a teljes látóköre behatárolódik, beszűkül a tudatával és a kilátásaival együtt. Az előre, kissé felfelé tekintő ember látószöge szélesebb, észreveszi a tárgyakat, az embereket és a lehetőségeket is!

Ha csak tehetjük ezért igyekezzünk egyenes tartással és előre tekintve jönni-menni, a szemmagasságban található tárgyakat pedig hol lehet válogassuk és rendezzük úgy el, hogy az számunkra a legpozitívabb legyen! Hiszen ezeket a tárgyakat fogjuk elsősorban látni magunk előtt, nem mindegy milyen a visszahatásuk ránk!

A technika tehát röviden összefoglalva:

Fejet fel, tekintetet előre! Mindent amit itt látunk azt rendezzük úgy el, hogy csupa számunkra ún. pozitív lelki-kapcsolóként működjenek, hatásukra elmosolyodunk, jókedvre derülünk!

Tipp:

Válogass olyan tárgyakat, melyek puszta látványa is kedves a számodra, jó hatású a hangulatodra, például kellemes eseményekre vagy kapcsolatokra utaló tárgyak, fényképek. Nézz körül most rögtön mit látsz magad előtt… és hogyan lehetne megváltoztatni és kellemesebbé tenni az eléd táruló látványt?

Nők előnyben…

A nők előnyben vannak a pozitív gondolkodás kialakítása és a környezetükre gyakorolt hatás végett, mert ugye nőkre jellemzőbb az, hogy kellemes szín -és tárgyösszeállításokban gondolkodnak és  hamarabb is cselekszenek, ha egy kis otthon átalakításra van szükségük…vagy kedvük:)

Nézz körül Te is és figyeld meg mit és hogyan tudnál változtatni a környezetedben, hogy jobb hangulatban, mosolygósabban éld a napjaidat!

Én például most kijöttem az étkezőnkbe, hogy lássam a naplementét és az előttem a láthatáron húzódó hegyvonulatokat… úgy döntöttem ez most jobb lesz szemmagasságban:)))

***

Forrás: Positive Psychology News Daily

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!