(M)Ennyire drámaiak a Személyiség Integrációs Tréningek?!

(M)Ennyire drámaiak a Személyiség Integrációs Tréningek?!

A SzInT módszeréről írott és eddig közzétett vélemények alapján megfogalmazódhat benned, hogy ha ennyire kemény, belemenős a tréning, akkor még rá kell készülj egy kicsit, erőt kell gyűjts hozzá.
Nos, az én válaszom igen is meg nem is. (De a válasz igazából tőled függ!)

Annyiban igen, hogy valóban lehetnek drámaiak, vagy ahogy én jobban szeretem hívni katarktikusak, a “játékok“. De ez az élet nevű játékban sincsen másképp, sőt… Itt egy olyan óvó, segítő és elfogadó közegben tudod megélni a tragédiákat is, hogy aztán az élet színpadán már:

1. vagy eleve meg sem történik veled (hiszen nincsen már olyan horog, amibe beleakadhatna az adott megélés) vagy

2. ha a fejlődésed szempontjából ez elkerülhetetlen, akkor megtörténik ugyan, de könnyebben fogod megélni és kezelni a helyzetet (lévén már másodszor csinálod:)

Ezért is neveztem el az egyik elemet transzformációs drámajátéknak. A transzformáció folyamata a belehelyezkedéssel segíthető.
Tehát minél inkább bele mersz menni egy adott szerepmegélésbe, történetbe annál erőteljesebb lehet a transzformáció, de ez nem feltétlenül szükséges hozzá. Nem kell mindenkinek rázkódnia a sírástól ahhoz, hogy megértse mi történt a családjában, vagy éppenséggel vele egy korábbi élethelyzetben. Sokszor bőven elég az is, ha csak látja és a vizuális kép segítségével megérti a háttérben mozgó erőket.
Nem a válaszom, abban a tekintetben, hogy csak az és annyi történik meg veled, amit elbírsz.
Ezt nem holmi ezoterikus klisére alapozom, hanem egy tudományosan igazolt biofeedback-en alapuló tesztelési eredményre. Azért alkalmazom a kineziológiai izomtesztelést, hogy megállapítsam kinek, mibe és hogyan szabad, lehet belemennie. Ez védelmet ad a résztvevőnek és nekem is.
Egy adott tréningen mindig a résztvevők összetételétől, habitusától, hozott problémáitól és együttműködési képességüktől függ, hogy mint csoport milyen mélységeket tudnak és mernek együtt megélni.
Ami nagyon fontos az az, hogy minden egyes résztvevőnek  kettős biztosítéka van arra nézve, hogy csak olyanba megy bele, ami kell neki és amit fel is tud dolgozni:
1. kineziológiai tesztelés eredménye
2. maximálisan figyelem a hárító önvédelmi mechanizmusokat és minden jelnél felhívom az illető figyelmét, hogy ő dönti el milyen aktívan akar részt venni a folyamatban. Mindenki választhatja, hogy

1.  nem hoz fel saját problémát és nem is vesz részt mások játékában. Pusztán szemlélőként van jelen.

2. megfogalmazza a hozott ügyét, de képviselőkkel “játszatja el” az egészet és ő a partvonalról végignézi azt.

3. a hozott problémáját képviselőkkel kezdi eljátszani majd be-be áll adott helyekre és szerepekbe.

4. vállalhatja a maximális belevonódást is.

Mindenkinek bármikor lehetősége van megállni, félrevonulni, képviselőt kérni maga helyett, a képviselője helyére nem bemenni stb. Ezért írtam az elején, hogy az, hogy mennyire lesz valami drámai és te hogyan éled meg, az maximálisan tőled függ. A nemet mondás képességét és az önfelvállalást maximálisan támogatom.:)
Eképpen a Személyiség Integrációs Tréning módszere biztonságos és maximálisan alapul veszi a résztvevő szabad választását és akaratát. Olyannyira, hogy én mint tréner már az elején hangsúlyozom ezt és olyan alapponttá teszem, mely mérvadó a csoport együttműködésében, viselkedésemmel-és minden megnyílvánulásummal azon vagyok, hogy az egyén bármilyen választása elfogadott legyen a csoport egésze által. Ez úgymond alapszabály.

Megosztás Facebookon

“(M)Ennyire drámaiak a Személyiség Integrációs Tréningek?!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Kedves Nikoletta!
  Végigolvastam a leveleidet, sok hasznos dolgot olvastam, de ezek által még több kérdés fogalmazódott meg bennem és úgy érzem, valami húz magával, hogy részt vegyek egy ilyen tréningen. A kérdésem az lenne, hogy vidéken mennyi ember kellene ahhoz, hogy megtarts egyet, vagy egyáltalán látsz-e erre valami lehetőséget.
  Üdv.
  Teo

  Válasz
 2. Kedves Nikoletta!
  Végigolvastam a leveleidet, sok hasznos dolgot olvastam, több kérdés fogalmazódott meg bennem, és az hogy részt vegyek egy ilyen tréningen.
  A kérdésem az lenne, hogy vidéken mennyi ember kellene ahhoz, hogy megtarts egyet, vagy egyáltalán látsz-e erre valami lehetőséget.
  (Szervezést vállalnám)
  Üdvözlettel
  Kovács Emília

  Válasz
 3. A szövegek között az van írva:
  “Gyors regisztrációhoz görgess a lap aljára a jelentkezési űrlaphoz!”
  Miért kell “gyors” regisztráció? Nem lehet lassú regisztráció? (nem kötözködni akarok, csak ez a kérdés itt az olvasások közben felmerült bennem)
  üdv
  Laci

  Válasz

Szólj hozzá!