A Pozitív Énkép 3.pillére: Az Önbizalom

A Pozitív Énkép 3.pillére: Az Önbizalom

Mi az önbizalom?

Az önbizalom előfeltétele az önismereten és az önelfogadáson alapuló önbecsülés. Mindezek együtt képesek megadni azt a belső megnyugvást, erős hitet, hogy képes vagy bármilyen élethelyzetet “túlélni” és nem is akárhogyan, mert önbizalommal megsokszorozod az esélyeidet arra nézve, hogy jól jöjj ki a megpróbáltatásokból.

Mi a különbség az önbizalom és a magabiztosság között?

A két fogalmat gyakran keverik, pedig a kettő nem azonos. Az önbizalom önmagadba vetett hit, mely alapján képesnek tartod magad arra, hogy eleget tudsz tenni az élet kihívásainak. A magabiztosság inkább egy konkrét területen, tevékenységgel kapcsolatban igaz belső lelki állapot, mely alapján képes vagy cselekvő és sokszor spontán módon reagálni, irányítani és a befolyásod alatt tartani az eseményeket.

Mindkettő fontos tulajdonság, de az önbizalom általánosabban van jelen, míg a magabiztosság inkább esetileg, adott szituációkhoz fűződő jártasságokon, megelőző tapasztalatokon alapul.

Az önbizalmat azért kell elsősorban építened, mert ez az a tulajdonság, ami fent tudja tartani az önmagadba, képességeidbe, ösztönös reakcióidba vetett hitet. Az önbizalommal teli ember alapvetően elégedett önmagával és az életével. Ez az elégedettségérzet szintén remek motiváció arra, hogy fejleszd az önbizalmadat!
Hogy alakul ki az önbizalom?
Tanulás és sikerek útján, megerősödik az önmagadba és a képességeidbe vetett hit. Minden apró sikerélménnyel nő az önbizalmad. Szülőként ezért nagyon fontos feladat olyan helyzetekbe engedni vagy éppen hozni a gyermekedet, melyben kipróbálhatja önmagát és sikerélménye is lehet. Ahogy még a tanítási gyakorlatom során tanultuk, a fejlődést az erősíti a legjobban, ha mindig olyan feladatot adok a tanítványomnak, ami a jelenlegi szintje fölött van, de csak annyival, hogy összeszedve az erejét, koncentrációját éppen képes legyen megcsinálni azt. Akiknek kevesebb az önbizalmuk általában véve, azoknál sokszor kell kisebb, kifejezetten sikerélményt adó, úgymond nem nehéz feladatokat adni és egyszer-egyszer kicsit nehezebbet. Ez egy igazi művészet, angoltanárként vagy a tréneri munkám során  erre nagyon oda kell/ett figyelnem, hiszen a tanítványt/klienst motiválni kell tudni, lelkesíteni és olyan helyzetbe hozni, ahol erősödni tud, ahol sikerélményre tud szert tenni.
Minél többször hajtasz végre egy feladatot, annál könnyebben fog menni, mígnem rutinszerűvé és evidenssé válik. Az élet egészére nézve ezért a lehető legjobb hozzáállás szerintem az, ha eleve feltételezed, hogy mindent képes lehetsz gyakorlással, önfejlesztéssel jobban csinálni, fejlődni. Így az új helyzetek is egyre inkább kihívásokká alakulnak a korábbi akár blokkoló félelemérzet helyett.
Az angolban van egy mondás: “Dress up for your success”. Ennek a nyilvánvaló jelentése az, hogy a megjelenésed legyen olyan, hogy az sikeres embert tükrözzön. Egy ennél mélyebb jelentéstartalma az, hogy “öltöztesd fel magad, azaz vedd fel magadra a sikerhez szükséges jellemzőket, tudást, készségeket stb. ” Ezzel a hozzáállással mindkét jelentésén együtt dolgozva nagyon egyetértek.
Az egészséges önbizalom kialakításához a legjobb tipp, hogy fogalmazz meg reális és téged ösztönző célokat és amikor elérted azokat, akkor ünnepeld meg, legyél büszke magadra és az eredményre…bármilyen “kicsi” célt is fogalmazol meg, annak megvalósítása mindig pozitívan, megerősítőn fog rád hatni.
…és mi a helyzet a magabiztossággal?

A magabiztosság érzése egy hit, egyfajta meggyőződés, hogy jól csinálom azt, amit csinálok. De ide valahogy el kell jutni. Valahogy el kell sajátítani mindazt, ami alapján én azt gondolhatom magamról, hogy tényleg jó az, amit csinálok. Erről mind belülről meg kell legyek győződve és kívülről meg kell legyek erősítve. Elméletileg ez lenne a teljes magabiztosság.
Szerintem azért vannak ennek lépcsőfokai, mert magabiztossá válhatok úgy is valamivel kapcsolatban, ha először úgymond  csak külső visszajelzés volt arra, hogy az a valami megy nekem. Mivel gyermekkorban a környezet visszajelzései alapján erősödnek meg vagy szorulnak háttérbe készségeink, ezért a magabiztosságról is úgy gondolom, hogy felépíthető a szülők által vagy a tágabb környezet által. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a kifejezett, erőteljes külső visszajelzések hiányában is meg lehet az a bizonyos belső jó érzésünk, tudatunk, hogy jó az, amit és/vagy ahogyan csináljuk. Azaz nem feltétlen szükséges a magabiztossághoz a külső megerősítés, de nagyban elősegíti azt.
Önmagamon belül is eljuthatok oda, hogy magabiztossá teszem magam, hiszen állandóan tapasztalok, fejlődök, változtatom a technikáimat, próbálkozom. Gondolj például a járásra...nem egyik napról a másikra történt…az első bizonytalan lépésektől eljutni odáig, hogy szaladtál. Példaként ott van az írás-olvasás elsajátítása mint hosszú tanulási-fejlődési folyamat eredménye, vagy a nyelvtanulás, vezetés készségei. Sok idő és gyakorlás kell mire bármelyikben magabiztossá válsz, úgymond automatizálódnak a készségek és igazi jártasságot szerzel. Az elkövetett hibákból tanulva, újra és újra próbálkozva egyre sikeresebb leszel. …és ez igaz az élet minden területén!
A magabiztos ember jellemzői közül a 4 legfontosabb:

  • Mind szavaival, mind cselekedeteivel vállalja önmagát, kifejezi, amit érez, amit gondol, amit akar.
  • Képes nyílt, alkalomhoz, helyzethez illő kapcsolatot teremteni családjával, barátokkal, idegenekkel.
  • Életvitele aktív.
  • Tiszteli önmagát, tisztában van képességeivel, korlátaival. Ha kudarcot vall, akkor sem veszíti el önbecsülését

A Pozitív  Énképfejlesztő tanfolyamon ennél továbbmegyek, elmondom, hogy hogyan lehet elérni ezt a 4 kulcsjellemzőt és erről nem CSAK beszélni fogok…hanem MEGTANÍTOM azokat a technikákat, melyekkel képessé válhatsz arra, hogy így is élj!
Tehát elsősorban gyakorlati készségfejlesztő tréningre számíts, hiszen a készségeket, attitűdöket nem lehet csak elméletben megváltoztatni!:)
Ha úgy érezted a sorok olvasása közben, hogy van mit tenned az önbizalmad és a magabiztosságod fejlesztése kapcsán, akkor Neked  szól a következő képzésem a Pozitív Énképfejlesztő Tanfolyam, mely az Önmenedzsment MesterNője című képzés első moduljaként olyan szilárd és megrendíthetetlen alapot kíván a Te segítségeddel benned felépíteni, melyre képes leszel az életedet felépíteni, újjáépíteni.
A Pozitív Énképfejlesztő tanfolyam 2011. március 21-én indul legközelebb, kifejezetten nők számára szervezem és a nőkre jellemzőbb hiányosságokkal, nehézségekkel és blokkokkal külön foglalkozunk, a női gondolkodási (és létezési) formára fejlesztettem ki a tematikát és az énképfejlesztő gyakorlatokat.
A tanfolyam már online formában is elérhető, illetve az anyagából könyv is készült, jelentkezéshez, megrendeléshez ide kattints:
Pozitív Énkép – Női Önértékelés fejlesztő, önbizalom erősítő Online Tanfolyam
Pozitív Énképfejlesztés Nőknek – a negatív énképtől valódi önmagadig
 

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!