A Pozitív Énkép 2.: Az önbecsülés

A Pozitív Énkép 2.: Az önbecsülés

Mit is jelent az önbecsülés?

Önmagunk megbecsülése, azaz annak a mértéke, hogy mennyire fogadjuk el magunkat, mennyire (és hogyan) szeretjük magunkat, mint egyedülállóan értékes lényt.

Miért olyan fontos az önbecsülés?

Akinek van és elég erős az önbecsülése, arról elmondható, hogy van önbizalma, magabiztosan képes cselekedni, élni, pozitív az önértékelése és hisz önmagában. Az önbecsülés segít nekünk megőrizni a határainkat, hiszen ha tisztában vagyunk az értékeinkkel, megbecsüljük saját magunkat, akkor képessé válunk arra is, hogy másokkal is megbecsültessük magunkat!

Jól olvastad..én azt gondolom, hogy nem másoktól kell várni a megbecsülést és a  pozitív visszajelzéseket. Mindezek nagyon jók és fontosak, de van egy alapfeltételük.

Először neked kell meglátnod magadban mindazt, ami jó és egyedi benned, amire büszke lehetsz. Aki látja önmagában az értéket és meg is becsüli ezeket, az ezzel megteremti a környezetének megbecsülését és pozitív visszajelzéseit is…(igaz sokszor az irigyeit is:), de erről eszembe jut egy mondás…az az igazán sikeres, akinek már vannak irigyei is…hm. Az irigység annak az érzelmi megélése és frusztrációja, aki irigy. Te maximum kiválthatod ezt benne azzal aki és ami vagy. De ez az ő megélése, az ő tükrében lát téged valamilyennek önmagához képest. Az, hogy ő ezzel mit kezd, inspirálja őt a Te pozitív példád az előrehaladásra vagy inkább visszahúzza a saját önbecsülésének hiánya…szintén az ő fejlődési folyamata! Az irigység pedig sajnos különösen a nőknél erősen dívik.

De egy kicsit elkalandoztam…vissza a fővonalhoz:)

Az életünket is megnehezítjük, ha hiányzik az önbecsülésünk.

Ha meg tudjuk adni magunknak az önbecsülés nevű ajándékot, akkor egyszerre tudatában leszünk a gyengeségeinknek, de azok nem fognak blokkolni bennünket. Sőt inkább motiválnak majd.  Tudni fogjuk, hogy milyen erősségeink, értékeink vannak és ebből milyen lehetőségek nyílnak meg előttünk azonnal. Így az önbecsülés ajándékával jó erőforrásra teszünk szert és felvértezzük magunkat az adódó akadályokkal szemben.

Az önbecsülésedet tehát önmagad miatt, az önkiteljesítésed lehetőségének megteremtése miatt mindenképpen érdemes tudatosan és folyamatosan fejleszteni, szinten tartani!

Nők esetében pedig szinte mindig alacsonyabb az önbecsülés szintje. Tehát különös figyelmet érdemes ár fordítani!

Mindezek után szinte hallom a kérdésedet:)))…

Hogyan lehet növelni az önbecsülésünket?

Az önbecsülés folyamatos tanulással, önfejlesztéssel és gyakorlással építhető. Erre fogok még módszereket írni, ajánlani és ha Te is szeretnéd tanítani is. Elöljáróban most egy idézetet adok ma ajándékba Neked/Nektek. Ajánlom kinyomtatni, kirakni magad elé, néha elolvasni…nekem például ez volt az ágyam mellett 14 éves korom táján és minden reggel megerősített. Ennél jobban most úgy érzem nem tudom leírni Neked milyen az, hogy van önbecsülésem:

Én én vagyok.
Nincs a világon még egy ugyanilyen ember. Egyes részleteket tekintve sokan hasonlítanak hozzám, de egészében véve senki. Ennélfogva bármit teszek, azt magamnak tulajdoníthatom, hiszen én magam akartam.
Én rendelkezem mindenemmel:

  • a testemmel és annak minden mozdulatával;
  • az eszemmel, valamennyi gondolatommal és ötleteimmel;
  • a szememmel és a képekkel, melyeket az agyamba közvetít;
  • mindennemű érzésemmel, legyen bár a harag, öröm, csüggedés, szeretet, csalódottság vagy izgalom;
  • a számmal és minden szóval ami elhagyja, akár udvarias, akár durva, kedves, helyénvaló vagy sem;
  • minden cselekedetemmel, függetlenül attól, hogy saját magamra vagy másokra irányul.

Magam birtokolom a képzeletemet, az álmaimat, reményeimet és félelmeimet.
Az enyémek a győzelmeim és sikereim, kudarcaim és balfogásaim.
Mivel a magam ura vagyok, tökéletesen megismerhetem magamat. Ezáltal minden részemhez bensőséges szeretet és barátság fűzhet. Minden porcikámat érdekeimnek megfelelően használhatom.
Tudom, hogy akadnak bennem érthetetlen vagy számomra még ismeretlen vonások, de amíg barátsággal és szeretettel viszonyulok magamhoz, addig bátran és bizakodva kereshetem a rejtélyek megoldását és önmagam jobb megértésének lehetőségeit.
Akármilyennek tűnök, bármit mondok vagy teszek, gondolok vagy érzek egy adott pillanatban, az mind-mind én vagyok. Bármely időpontban hitelesen képviselem saját magamat.
Ha később visszagondolok arra, amilyennek mutatkoztam, szavaimra,cselekedeteimre,eszméimre és indulataimra, talán ez vagy az tőlem idegennek tetszik majd. Akkor elvethetem azt, ami nem hozzám való, megtarthatom azt, ami lényemhez megfelelőnek bizonyult, és kitalálhatok valami újat ahelyett, amitől elfordultam.
Érzékeim és képességeim segítségével megállhatom a helyemet, közel kerülhetek másokhoz, eredményeket érhetek el, értelmet és rendszert vihetek az engem körülvevő személyek és dolgok tömegébe.

——————————————————————————————————————–
A Pozitív Énkép sorozat előző írásait innen is elérheted:


A boldogság alapja a pozitív énkép, avagy az 5 ö! Credo…:)>>>

A Pozitív Énkép 1. pillére: Az önismeret>>>

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!