A boldogság alapja a Pozitív Énkép, vagyis az 5 Ö! Credo…:)

A boldogság alapja a Pozitív Énkép, vagyis az 5 Ö! Credo…:)

Azon gondolkodtam, hogy vajon mi az a kiindulási alap, ami hozzásegíthet mindannyiunkat ahhoz, hogy boldogok, kiegyensúlyozottak és sikeresek legyünk. A sikert most úgy értelmezve, hogy elérjük, megéljük mindazt, ami szerintünk a boldog élethez szükséges.

Végül azt találtam, hogy bár nagyon sok feltétele van a boldogságnak mégis van 3 olyan dolog, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és megelégedettek lehessünk.

Ahhoz, hogy én sikeresnek érezzem magam, szükségem van arra, hogy testileg-lelkileg egészséges legyek, higgyek önmagamban és abban, hogy képes vagyok megélni a boldogságot, elérni a kitűzött céljaimat.

Ok, de akkor mi az az egy dolog, ami mindennek az alapját képezheti…lehet-e egy olyan valamit kiemelni a többi közül, ami alapja lehet minden továbbinak.

Arra jutottam, hogy van egy ilyen dolog… és ezt úgy hívják:  POZITÍV ÉNKÉP!

Az énkép szerintem egy olyan valami, ami meghatározza azt, hogy kinek látjuk/érezzük/tartjuk magunkat, milyen elvárásaink vannak önmagunkkal szemben, mire tartjuk képesnek magunkat.

Ha az énképem alapján nem hiszem el magamról, hogy képes lehetek elérni a kitűzött célomat, boldog párkapcsolatban élni, (elég) jó anyának lenni, hozzásegíteni másokat, ahhoz, hogy legteljesebb önmaguk tudjanak lenni…akkor ezt nem is fogom tudni elérni. Egyszerűen először el kell tudjam hinni magamról, hogy ez vagy az nekem sikerülhet.

Mikor nem hiszem el ezt önmagamról?

Ha irreális az önértékelésem, alacsony az önbecsülésem, azaz negatív az énképem.

Mindezek után tovább mentem…mi kell ahhoz, hogy pozitív lehessen az énképem?

5 olyan alappillért találtam, ami elengedhetetlen  a pozitív énképhez:

1. önismeret

2. önbecsülés

3. önbizalom

4. önfejlesztés

5. önmenedzsment

Miért gondolom így?

Alapos önismerettel tudom, hogy ki vagyok, milyen erősségeim és gyengeségeim vannak. Utána tudok járni annak, hogy az énképem hogyan, kik által alakult olyanná, amilyen most.

Az önismereti folyamat során el tudok jutni odáig, hogy elfogadjam mindazt, aki és ami vagyok. Felfedezem az értékeimet, erősségeimet, látva, hogy honnan hová jutottam el, mennyi mindent megéltem/átéltem már máris erősödik az önmagamba vetett hitem és az önbecsülésem.

A megerősödött önbecsülésem erősíti az önbizalmamat is. Egyre inkább képes vagyok hinni magamban és abban a képességemben, hogy megvalósítom az álmaimat.

Az álmaim azonban vágyálmok maradnak, ha nem teszek bele energiát, ha nem fejlesztem magam úgy, hogy valóban el is érhessem a céljaimat.

Önmenedzsmentre pedig szükségem van mindeközben, hiszen egyrészről meg kell teremtsem a mindehhez szükséges időt és pénzt…meg kell védjem az új énképemet a külső hatásoktól (mert lesznek olyanok, akiknek nem tetszik a változás:), ki kell álljak önmagamért és mindazért, ami fontos nekem…és  az álmaim valósággá tételéhez elő kell teremtsem a szükséges erőforrásokat és fókuszáltan be is kell osszam mindezeket a cél eléréséig. közben meg kell őrizzem a testi-lelki egészségem…jó hír, hogy a pozitív énkép egyik mellékhatása a testi-lelki egészség, hiszen ha önazonos vagyok, akkor a saját utamat járom…meg tudom őrizni egyensúlyomat.

Most így leírva azt kell mondjam, hogy amit itt most megosztok az a credom része is:) …vagy ha úgy tetszik ez része az életstratégiámnak:)

…holnap folytatom…minden nap érdemes lesz felnézned, mert az 5 alaptényezőről tudhatsz meg többet!

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!