Hajrá Önmotiváció!

Hajrá Önmotiváció!

Ahhoz, hogy az életedet úgy alakíthasd, ahogy szeretnéd motivációra lesz szükséged. Méghozzá olyan folyamatosan jelenlévő ösztönzőerőre, mely a célod megvalósításáig kitart. Ilyen motivációt egyetlen ember képes Neked adni, és ez pedig saját magad vagy! Mindezekhez összegyűjtöttem számodra a legfontosabb tudnivalókat a motivációról, és ezen belül az önmotivációról.

Önmotiváció Mindenek Felett

A motiváció egyfajta ösztönző erő. Önismerettel megtanulhatod felismerni, hogy mivel vagy leginkább munkára fogható, és hogyan tudsz folyamatosan a céljaidért tenni. A motivációs források felismerése után természetesen azokat alkalmaznod kell önmagadon, be kell építened az életedbe.

A legjobb és legerőteljesebb ösztönző ereje mindig annak van, ami igazán fontos Neked. Mindazt, ami Téged ösztönözni képes, azt elsősorban te vagy képes megtalálni. Hiszen te vagy az az ember, aki leginkább ismeri magát. (Hány éve is éltek együtt?:).

A motiváció jöhet kívülről és fakadhat belülről, ezek alapján megkülönböztetünk külső és belső motivációt. Ugyanakkor a belső motivációt érdemes annak forrása alapján két további csoportra osztani, ezek a vágy illetve félelmi indítékon alapuló ösztönző erők.

Az önmotivációra azért van szükséged, mert az csak Tőled függ, saját magad számára mindig elérhető vagy és végső soron Te vagy az, akinek képessé válnia önmagadat összeszedni, ha éppen mélyponton vagy, elkedvetlenedsz, elbizonytalanodsz. Az elmédnek folyamatos inspirációra, stimulációra van szüksége, csakúgy mint a izmaidnak ahhoz, hogy betölthessék szerepüket. A folyamatos inspirációt megadhatja egy tréner, egy személyes coach is, de a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb, ha megtanulod önmagadat inspirálni. Az önmotiváció szerintem egyfajta öntréningezés, azokkal az eszközökkel kell úgy és annyiszor edzened az elmédet, hogy a belső tüzed ne aludjon ki.

Az önmotiváció legfontosabb szerepe pont az, hogy bármilyen helyzetben képes vagy tovább menni és a célodért tovább dolgozni. Ráadásul azok a célok melyekért dolgozol, sokszor csak Neked fontosak igazán és gyakorta a környezeted nem támogat benne. Azért, hogy a saját álmaid nyomába merj eredni és végig is tudj menni az úton, fent kell tartsd az érdeklődésed és meg kell tartsd az erődet, elhatározásodban erősnek kell maradj mindvégig.

>>> Most hallgasd meg a hangfelvételt, melyből megtudhatod a motiváció folyamatának 6 lépését, és megismerhetsz 3 mindig működő motivációs tényezőt!

Az Önmotivációs hanganyagot ide kattintva tudod meghallgatni>>>

***

Ha nincsen semmilyen motivációd a cselekvésre, akkor esélytelen, hogy a célodat elérd, hiszen a célelérés során folyamatosan motiválnod kell magad.

Ok, de hogyan tudod magad motiválni, főleg arra, amihez egyáltalán nincsen kedved?

Ez egy olyan kérdés, amit én először az általános iskolában tettem fel magamnak és ott kezdtem el kifejleszteni a saját módszeremet:

1. Keltsd fel a saját érdeklődésedet!

Amit nem szerettem, az után addig olvastam, hogy találtam valami érdekeset benne és onnan megközelítve aztán már kezdett érdekelni a dolog. A lényeg, hogy bármit is kell tanulj, bármit is kell megtegyél az iránt keltsd fel a belső érdeklődésedet!

2.Beszélj olyanokkal, akik szeretik az adott témát!

Rájöttem, hogy nem minden iránt tudom felkelteni én az érdeklődésemet. Itt azt alkalmaztam, hogy elkezdtem olyanokkal beszélgetni, akik imádták a témájukat. A lelkesedésük pedig valahogy ragadós lett:) Emlékszem a programozó matematikus kosaras társaimra, akiktől először lehidaltam, majd leesett az állam, aztán azon kaptam magam, hogy matematikai rejtvényeket kérek tőlük és oldok meg, alig várva a következő találkozást, hogy megtudjam, hogy sikerült és megtaláltam-e a megoldást:)

3. Amikor semmiképpen nem ment a belső motiváció megindítása, akkor külsőket alkalmaztam. Volt, hogy megjutalmaztam magam valami olyannal, amire nagyon vágytam.

4. Kérj támogató megerősítéseket! Én például már a suliban megkértem az anyukámat, hogy mondja azt nekem és rólam, hogy mennyire jó vagyok pl. matekból és hogy milyen ügyes vagyok, merthogy ez nem volt mindig így… Ezek jó külső megerősítések és ösztönzők voltak!

Ezen kívül, ami még nagyon bevált:

5. Ünnepeld meg bármilyen kicsiny eredményt is sikerül elérni ott, ahol egyáltalán nem vagy motivált!

6. Ha semmilyen motiváció nem működik, marad a szigorú önfegyelem!:)

…és ehhez jön még a további 13 önmotivációs tipp a következő részben!:

***

Tennivalók a továbblépéshez:

1. Vedd elő az elmúlt hónapok legfőbb célját, amin dolgoztál! Vizsgáld meg az elmúlt időszakot (remélem volt célmegvalósítási terved:)  és az eredményeidet. Írd ezeket össze egy oszlopba.

2. Most írd össze azokat a nehézségeket, hiányosságokat, akadályokat, amelyek adódtak az elmúlt hónapok során. Ezek közül hány adódott a motivációd hiányából, legalábbis abból, hogy inkább csak külső motivációd volt a céloddal kapcsolatban?

3. Ha nem sikerült ezidáig megvalósítanod a célodat, vagy, ha nagyobb volumenű volt és nem értél el jelentős változásokat, akkor a legvalószínűbb, hogy motiváció hiányán bukhattál el. Ne csüggedj, fuss neki még egyszer, csináld most jobban és alkalmazd a fenti tippeket!

Lehet és érdemes is elemezni, hogy miért nem vagy még ott, ahová a el szerettél volna jutni! Ha pedig sikerült, akkor ideje ünnepelned és pozitív megerősítést adnod önmagad számára!:)

Szólj hozzá!