Önbizalom levelek 8: Miért nincsenek az embereknek céljai?

Önbizalom levelek 8: Miért nincsenek az embereknek céljai?

A mai önbizalom erősítő levélben folytatom a magabiztos emberek legjellemzőbb szokásának témáját, azaz a célkitűzés-célmegvalósítás témáját.  

Kutatások arról is megbízható eredménnyel zárultak, hogy azok az emberek, akik céltalanul élik az életüket, nagyobb eséllyel az önbizalomhiányos emberek közül kerülnek ki! Ebből az is következik, hogy ha erősíted az önbizalmadat, akkor egyre inkább képes vagy meglátni és felvállalni azokat a célokat, amelyek álmok szintjén már most is megvannak benned!

 Ha nem látod tisztán a céljaidat, nem szoktál célokat kitűzni, azokat leírni, akkor érdemes lehet megnézned a következő videót is, melyet arról készítettem, hogy az emberek többségének miértnincsenek tisztán megfogalmazott céljai!

A célok kitűzésének és megvalósításának szokása egyértelműen és bizonyítottan hozzájárul a sikerek eléréséhez. Az emberek nagy többsége (egy amerikai kutatás szerint 97%-a) ennek ellenére mégsem rendelkezik konkrétan megfogalmazott célokkal!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ennek mi lehet az oka, és fontos is, hogy ezzel tisztában légy, mert véletlenül sem szeretném, ha te is azok közé tartoznál, akiknek nincsenek kristálytiszta, lézerpontossággal megfogalmazott és leírt céljai!

A legalapvetőbb okok, amiért az emberek többségének nincsenek céljai:

  1. Hiányzik a szokás – sosem látták/hallották/tanulták a célkitűzés és célmegvalósítás fontosságát és eredményeit.

Ezért aztán nem alakult ki a célképzés, céltervezés és célmegvalósítás szokásrendszere sem, ami pedig kivétel nélkül minden sikeres ember sajátja. Jó hír, hogy mindezt ők is tanulták valahonnan, ami azt jelenti, hogy a siker és a hozzá vezető út tanulható, az ehhez szükséges készségek, képességek elsajátíthatóak, a mindennapi életbe beépíthetőek. A siker tehát nem úgy születik, nem egyszer csak adatik és az öledbe pottyan, hanem kifejezetten olyasmi, amiért tehetsz, aminek ura lehetsz, az önfejlesztésed eredményeként jelentkezik és a te kezedben van a felelősség és a lehetőség egyaránt, hogy ezt elérd.

Az emberek 97%-ának tehát azért nincsenek körülírt, jól meghatározott céljai, mert egyszerűen ezt nem szokták meg: nem látták a szüleiktől, nem tanulták a környezetüktől, hogy célokat tűzzenek ki, tervezzenek, azokat lépésről lépésre elérjék és aztán az elért sikereket megünnepeljék. Ezért az első és legfontosabb ennek a szokásrendszernek a kialakítása. Ez valószínűleg nem fog sikerülni elsőre, hiszen eddigi életed során nem rendelkeztél vele, de ez egyáltalán nem probléma. Lényeg a következetesség és a kitartás: legyél türelmes önmagaddal, adj időt magadnak, de közben minden nap tudatosan tegyél azért, hogy az új szokás beépülhessen.

Alapszabály, hogy az új tevékenységet vagy gondolkodásmódot legalább 21 napig kell ismételni és erősíteni, hogy elkezdjen kialakulni, majd tartósan meg is maradjon az életedben. Ez egy hosszú távú folyamat, ami a gyakorlással egyre jobban fog menni, egyre több pozitív visszajelzéssel jár, egyre komolyabb sikereket fog hozni, vagyis összességében önmagát gerjeszti.

  1. Félnek a visszautasítástól – nem mernek a környezetük ellenére cselekedni.

Ha megfogalmazzuk a céljainkat, az többnyire azzal jár, hogy felvállaljuk őket és beszélünk róluk. Még akkor is, ha először esetleg csak titokban teszünk értük, legkésőbb a cél elérésekor, megvalósulásakor szembesülnünk kell a környezet reakciójával. Emiatt tehát lényeges, hogy a célodat úgy tudd megfogalmazni, hogy ők is megértsék, hogy ez fontos neked, lássák, hogy miért olyan fontos, és lehetőleg támogatni is tudjanak az elérésében.

Ennek ellenére azonban, ha te általában félsz a visszautasítástól, és ez negatívan hat az önértékelésedre, vagy kifejezetten blokkolja a cselekvésedet, akkor a megfogalmazott céljaidat érdemes először titokban tartani, vagy csak pozitív szemléletű, hasonlóan gondolkodó, sikerorientált emberekkel megosztani, akik támogatni tudnak, ösztönző és nem pedig hátráltató erőként hatnak rád.

Kezdetben a visszajelzés ugyanis nagyon fontos, mind a pozitív, mind a negatív megerősítés százszoros erővel hat a sérülékeny önértékelésre. A pozitív nagyon tud támogatni, újabb lelkesedéssel tölt el és összességében energizálja a folyamatot, míg a negatív legalább ekkora erővel képes visszafogni. Amikor már az önbizalom, önértékelés eléggé megerősödött, nem lesz szükség a titkolózásra.

  1. Félnek a kudarctól.

Amikor megfogalmazott, leírt céljaink eléréséért kötelezettséget vállalunk, és az meghatározott időn belül nem valósul meg, az kudarcélményt, nagy traumát tud okozni és blokkolhatja a későbbi pozitív megéléseket is.

Mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, amikor nagyon fontosnak tartunk valamit, nagyon sokat dolgozunk érte, a siker mégsem jelentkezik, sőt, kudarcot élünk meg. Itt megint nagy szerepet kap a tudatosan kialakított szokásrendszer, hogy gondoskodj a pozitív megerősítésekről, hatásokról, illetve a megfelelő emberekről, akik körülvesznek. Ezeket az ösztönző erőket ugyanúgy be kell építened a tervedbe, mint az egyéb feladatokat.

  1. Félnek a sikertől.

Ez elsőre furcsán hangzik, mégis nagyon sok embernél komoly visszatartó erőt jelent. Megfogalmazott céljaink elérése minden bizonnyal örömmel tölt el bennünket, de vajon hogyan reagál a környezet, jó lesz-e ez a többieknek is? Elképzelhető, hogy kiközösítenek, intrikálni kezdenek, pletykák indulnak el, rosszakaróink lesznek, ami miatt az összes félelem aktiválódik bennünk, és a negatív következmények vizionálásával inkább már nem is akarjuk a sikert. Ebben a helyzetben legfontosabb tisztázni, mi a félelem oka, majd azt oldani és megszüntetni.

Ehhez a ponthoz kapcsolódóan a másik lényeges visszatartó tényező az lehet, hogy a célok kitűzése és elérése során végbemenő személyiségfejlődés folyamán természetes, hogy a környezet lecserélődik. Statisztika is bizonyítja, hogy mire a sikeres emberek 90%-a elérte az általa választott célokat és ezáltal sikeresnek érezték magukat, addigra gyökeresen megváltozott a környezetük is.

Amikor ugyanis fejlődsz, és egy fókuszba irányítod a tetteidet és az energiáidat, úgy az a dolog egyre több megerősítést kap az Univerzum által, és köré rendeződnek olyan tényezők és körülmények, amelyek ezt a célt, illetve az elérését segítik. Nyitottabb leszel azokra az emberekre, akik ösztönöznek, jó példával szolgálnak, ugyanabba az irányba haladnak, mint te, ezért valószínűleg te magad nem akarsz már a régi környezetedbe, ismeretségi körödbe tartozni, hanem másra vágysz majd.

Ettől nem szabad megijedni, mert neked a saját irányod, a saját utad a legfontosabb, és aki ebben hátráltat, azzal nem biztos, hogy a kapcsolatot fenn kell tartani. A valódi, legbelső barátok úgyis kitartanak a személyiségváltozás folyamata során is, veled együtt tudnak örülni a sikernek, és támogatnak az odavezető úton.

  1. Nem tudják meghatározni a céljaikat (valamilyen pszichés vagy személyiségi ok, tudatalatti blokkoltság miatt).

Gyakori, hogy az emberek nem tudják pontosan meghatározni a céljaikat, hanem inkább megmaradnak a vágyak, álmok szintjén. Ha megkérdezzük őket, mit szeretnének az életükben elérni, olyan dolgokat mondanak, amik hangzatosak és szépek, de nem igazán megfoghatóak (boldogság, kiegyensúlyozottság, siker, gyermekáldás, anyagi jólét).

Ha valakinek ilyen céljai vannak, akkor előbb meg kell tanulni „látni” az elvontabb, hangzatos ideákban a valódi (rész)célokat, vagyis tudni kell, hogy miről szól, mi tartozik bele pontosan és nagyon konkrétan abba az elérendő állapotba. A jó célmegfogalmazás része, hogy meg tudod jelölni azokat az állapotjellemzőket, amiket aztán célként tudsz kitűzni. Ha pl. neked a boldogság azt jelenti, hogy hegyek között, kicsi völgyben, patakkal a telkeden élsz egy támogató közegben, akkor ez már nem csak egy idea, hanem több jobban megfogható dolog, aminek mentén el lehet a megvalósítás felé indulni. Ilyenkor tehát gyakran a célmeghatározás készségének hiányosságai állják útját annak, hogy az emberek sikeresek és eredményesek legyenek és célokat tűzzenek maguk elé.

Ehhez a témához remek folytatás, és/vagy kiegészítés a Váltsd Valóra az Életed! – a célmegvalósítás mesterkulcsai című könyv>>> és a hozzá készült Aktivátor munkafüzet. Az Akivátorban önismereti kérdéseket találsz, melyek megválaszolásával átláthatod, hogy állsz jelenleg a célkitűzésekkel!

Mosolygós, önbizalomteli napokat kívánok!

Szeretettel:

  Pozsgai Nikoletta
  kineziológus, női életvezetési tanácsadó
női önfejlesztő könyv író
noionmegvalositas.hu
www.kineziologiakezeles.hu
www.szemelyisegintegracio.hu
www.aranyasszony.com

“Önbizalom levelek 8: Miért nincsenek az embereknek céljai?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!