Önbizalom levelek 7: Pozitív Célok, a célkitűzés szokása

Önbizalom levelek 7: Pozitív Célok, a célkitűzés szokása

A mai önbizalom erősítő írásomban egy olyan szokásról szeretnék szólni neked, ami minden sikeres és megelégedett ember nap mint nap alkalmaz. Kutatások és a pszichológiai kísérletek visszaigazolták, hogy azok az emberek, akiknek vannak céljaik, mindig tartalmasabbnak, boldogabbnak élik meg az életüket és rendszerint mindig többre is viszik mint azok, akik ideálokban, álmokban gondolkoznak csupán és nem fogalmazzák meg céljaikat konkrétan.

Igen, a célkitűzés-célmegvalósítás szokásáról van szó!

Azok az emberek, akiknek van önbizalmuk mindig rendelkeznek célokkal és a céljaik megvalósításában elért sikerekkel. A céltudatosság szinte mindig összekapcsolódik az önbizalommal. Ennek legfőbb oka, hogy az önbizalom növelés egyik legbiztosabb módja pont a reális (!) és pozitív célok kitűzése majd eredményes megvalósítása. Minden egyes megvalósult célod, akár milyen apró is, erősít téged a sikerélmény jótékony hatása miatt.

Ezért, maga a céltudatosság kialakítása, a célokban való gondolkodás, azok kitűzése és rendszeres munkálkodás rajtuk az egyik olyan teendőd, amit érdemes beépítened a mindennapjaidba.

A célok kitűzése nagyon fontos lehetőségeink kiaknázása és ezen keresztül életminőségünk javítása szempontjából. Ha vannak célok előtted, máris több értelmét látod a cselekvésnek, a reggeli felkelésnek és az elért célok, akármilyen aprók legyenek is, mindig építik az önbizalmad. Ha nem szoktál hozzá a célkitűzés-célmegvalósítás folyamatához, érdemes 3 olyan céllal kezdened, amelyek könnyedén, kisebb áldozatok, erőfeszítések árán is elérhetők, de elérésük mégis fontos a számodra.

A mai anyag mellé kiegészítésül:

Azok az emberek, akik megfogalmazzák céljaikat tudatosabban, magabiztosabban és ezekből következően sikeresebben és boldogabban élik az életüket! Valamint azt is megfigyelték, hogy a sikerélmény maga visszacsatolásként tovább erősíti az önbizalmat, ami tovább gerjeszti a pozitív spirált.

„A célok adják meg a változások irányát az életünkben!”Brian Tracy

 A sikeres és kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen a céltudatosság, vagyis az, hogy tudd, mi a célod az életben és az adott életszakaszodban. Ha vannak céljaid és azoknak tudatában gondolkodsz és cselekszel, az megadja neked az életedhez szükséges szilárd talapzatot, melyre valóban lehet építkezni! Ha tudod, ki vagy és miért vagy itt – a két alapkérdés, amit mindenki feltesz valamikor az élete során -, akkor van célja az életednek.

A célok tehát elsősorban azért szükségesek, mert értelmet adnak az életednek, olyan alapot biztosítanak, melyből kiindulhatsz és egy olyan jövőképet határoznak meg, melyért érdemes küzdened. Céljaid kitűzése és elérése nyomán valóban hasznosnak fogod magad érezni az életedben. Mindezeken túlmenően azonban van még egy nagyon fontos szerepük.

Röviden megfogalmazva: nincs siker célok és céltudatosság, vagyis fókuszált szándék nélkül! A fókuszált szándék megfogalmazása jelenti magát a célt, a céltudatosság pedig a cél megvalósulására való összpontosítást.

A siker egy állapot, egy folyamat végső pontja, amelynek célként való pontos meghatározása az oda való eljutás, az erők, energiák összpontosítása miatt kulcsfontosságú. Ha ezek szétforgácsolódnak, akkor – ahogy a mondás tartja -, mindenhová el fogsz jutni, csak oda nem, ahová szeretnél, és a haladás érzését nyújtó, tájékozódást segítő „mérföldkövek” híján az eredmények, sikerélmények is elmaradnak. Ez pedig komoly stressz tényező tud lenni és folyamatos belső frusztrációhoz vezet.

Ha tehát számodra fontos a fejlődésed és a jól-léted, akkor alapvető, hogy legyenek megfelelően megfogalmazott, minél pontosabban meghatározott, leírt céljaid. Ezek képesek megadni azt a fókuszt, ami alapján az energiáidat, gondolataidat és ezáltal a tetteidet is egy irányba tudod koncentrálni. A koncentrált energia pedig ezerszer eredményesebben teremt, mint a szétszóródott figyelem. Ha pedig képes vagy összpontosítani napról-napra, bármi is legyen a célod, képes leszel azon a területen jelentős eredményeket elérni.

Összegezzük tehát, mit adnak a célok számodra:

  1. szilárd alapot az életed felépítéséhez
  2. értelmet az életednek, mindennapjaidnak
  3. motivációt nap, mint nap
  4. hasznosságtudatot
  5. fókuszt, mely alapján a valóban fontos dolgokra tudsz összpontosítani
  6. lehetőséget, utat és motort a sikeres élethez

Mosolygós, önbizalomteli napokat kívánok!

Pozsgai Nikoletta

életvezetési tanácsadó, kineziológus

önmegvalósítás specialista

“Önbizalom levelek 7: Pozitív Célok, a célkitűzés szokása” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!