Önbizalom levelek 10: A pozitív megerősítések, vizualizációk ereje

Önbizalom levelek 10: A pozitív megerősítések, vizualizációk ereje

Az önbizalomerősítés egy következő hasznos és könnyen használható technikája a Pozitív Megerősítések, vizualizációk alkalmazása.

Az emberiség történelmében visszatekintve láthatjuk, hogy mindig is használtunk önmegerősítéseket, hogy a saját választásainkat, céljainkat erősíthessük, igazolhassuk önmagunk és mások előtt is. Például a legtöbb vallásra jellemző, hogy gyakorlójuk megerősíti hitét és hitelveit, a sportolókra mindig is jellemző volt, hogy egy megmérettetés előtt elhatározásukat kimondják, érzékletesen vizualizálják („azért indulok, hogy megnyerjem a bajnokságot”, „a legfőbb célom, hogy megdöntsem az országos csúcsot” stb.). Vannak olyan sikeres sportolók, akik saját rituálékat alkottak, hogy a versenyeken jobb eredményt érjenek el (pl. Michael Phelps többszörös világ és olimpiai bajnok úszó, aki minden egyes versenye előtt ugyanazon testmozdulatok és szavak után lépett fel a rajtkőre.)

A megerősítések voltaképpen pozitív belső programozások, melyek segítségével az elmédet a program végrehajtására készteted. Egyszerű, jelen idejű állító mondatok formájában kell őket megfogalmazni, hogy egyértelműek és tiszták legyenek mind a tudatos elme, mind a tudatalatti számára. 

A negatív énkép kialakulásának egyes okait felismerve és ezeken a pontokon megerősítőket alkalmazva az okok oldása mellett (!) könnyebben és gyorsabban tudsz kilábalni és pozitívvá tenni az énképedet.

DE…Először szüntesd meg az okot, csak azután lesz mit megerősítened!

Fontos, hogy az okokat felismerd és oldd, mert enélkül szinte hiába használsz megerősítéseket. Azaz akár évekig programozhatod a legkülönfélébb pozitív állításokat, mégsem, vagy csak alig hoznak változást. Az évekig tartó programozást pedig eredmények nélkül legtöbbünk nem tudja véghezvinni. Az ember úgy van összerakva, hogy kell neki a visszacsatolás:) Egy ideig – ez egyénenként változó és függ az énkép jelen állapotától – mindenki képes magát összeszedve egy célra koncentrálni és akár még az úgymond előírt gyakorlatokat végezni. Ellenben, ha nincsen pozitív megerősítés, egyszerűen alábbhagy a lelkesedésünk, majd egyszer csak félredobjuk a technikát (vagy bármi mást). Először a módszerbe, majd önmagunkba, végül talán még a változásba vetett hitünk is meggyengül.

Ezért az eredendő, úgynevezett gyökér okot ahol csak lehet, meg kell keresni és meg kell szüntetni! Egyszerűen így tudunk a leghatékonyabban előrehaladni. Ha a negatív kiváltó okot nem szüntetted meg, akkor nincs mit megerősítened, maximum a sikertelenséget és a hozzá kapcsolódó kudarcélményt, hiszen minél többször alkalmazod a megerősítést, annál inkább elvárod a pozitív változást. Minél több erőfeszítés van valamiben, annál jogosabbnak érezzük az eredményt, és sajnos annál jobban is ragaszkodunk ahhoz az úthoz, ami eddig sem vált be. Mindezek miatt először találd meg az okot, szüntesd meg, majd a helyére beültetett pozitív gondolatot, képet önmagadba fogadva erősítsd meg!

A pozitív megerősítésekről és a programozásról

A pozitív megerősítések tehát jók, de a leghatékonyabban akkor tudod őket használni, ha „alattuk” rendet raksz. Találkozhattál már ilyenekkel az előző részekben is, itt most összefoglalom számodra a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy megfelelő pozitív megerősítő mondatokat tudj létrehozni:

 1. Válaszd ki és írd le mindazt, amit szeretnél az életedben.
 2. Fogalmazd meg a vágyadat úgy, hogy jelen idejű, kijelentő módú, egyes szám első személyű mondatokat használj, amelyek lehetőleg aktivitást jelző igéket tartalmaznak.
 3. Keress fel egy jó kineziológust és kérd meg, hogy izomteszttel bizonyosodjon meg, hogy jó számodra az adott állítás. Nagyon sok esetben az általunk megfogalmazott mondat, bár jól hangzik, a tudatalattinkban mégis valamilyen negatív tartalmat ébreszt fel, ezért az egyszerűen nem engedi hatni bennünk a pozitívnak gondolt megerősítő mondatunkat. Ezek az ún. lelki vírusok (Emil Coué alapján), melyek egyénre jellemző módon kapcsolódnak bizonyos szavakhoz. Tehát ami nekem jó, az nem biztos, hogy neked is beválik. Én programozhatom a „Gazdagságban élek és ezt megosztom másokkal is” mondatot, de ha neked a gazdagsághoz negatív belső tudattartalmak kötődnek, akkor ez számodra nem fog hatni, sőt, rosszul fogod magad érezni és nagyon gyorsan abba fogod hagyni a programozást. Ezért fontos, hogy a lelki vírusokat (kineziológus nyelven a blokkokat) fel tudjuk fedezni az egyes szavak mögött is. Plusz a kineziológus ki tudja (főleg, ha érti, hogy mit vársz tőle) tesztelni, hogy mennyi ideig, milyen intenzitással kell az adott mondatokat programoznod.

Ez a lépés kihagyható, de nem érdemes, mert nagyon megéri. Rengeteg időt, energiát és pénzt takaríthatsz meg magadnak azzal, ha elsőre a jó mondatot programozod vagy a későbbiekben elsőre a valóban jó célodat találod meg és tűzöd ki! Nem beszélve arról, hogy egy „testhezálló” technikát sikerrel fogsz tudni alkalmazni és nem okozol magadnak újabb frusztrációt, kudarcélményt ÉS ezekkel énkép gyengülést.

 1. A „kész” és minden szempontból megfelelő pozitív megerősítő mondatodat lehetőleg naponta kétszer, reggel és este programozd, azaz mondd el fennhangon és lelassítva önmagadnak. Fokozhatod a hatást, ha mindezt homlok-tarkó tartásban teszed!

Az itt leírtak nagyon fontos alapszabályként betartandók, ha eredményesen szeretnéd használni a pozitív megerősítő mondatokat. Fontos megjegyeznem, hogy mindezek a programozandó képek esetén is igazak, tehát ott is érdemes leteszteltetni, hogy az adott kép jó-e neked!

Mosolygós, önbizalomteli napokat kívánok!

Pozsgai Nikoletta

életvezetési tanácsadó, kineziológus

önmegvalósítás specialista

“Önbizalom levelek 10: A pozitív megerősítések, vizualizációk ereje” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Erről még nem hallottam, köszönöm.
  Persze, teljesen logikus, hogy ha most nagy mínuszban van valaki vagy épp minimálbéren, akkor nem az az elsődleges cél, hogy fél év múlva már havi félmilliós rendszeres jövedelme legyen. Ezt hiába kérné, valószínűleg túl nagy ugrás lenne, és ezt érezné is, a tudatalattija pedig blokkolná.

  Válasz
 2. Kineziológiai teszteléseket tanultam és ingát,agykontrollos segédlteket,blokkoldó és szinkronos gyakorlatokat is szoktam alkalmazni a blokkok oldására és a tesztelésre/bizonyosság elérésére/.
  Ez elegendő?
  Köszönöm☺

  Válasz

Szólj hozzá!