Önbizalom levelek 14: A mosoly

Önbizalom levelek 14: A mosoly

A pozitív külső megjelenés után jöjjön egy nem kevésbé egyszerű, mindig alkalmazható és talán még gyorsabban ható önbizalom erősítő technika!

Vajon melyik lehet ez?

Talán kitalálod, ez mindig toplistás a szüleink, tanáraink által tanított alaptechnikák között. Mégsem élünk vele olyan  sokszor, mint tehetnénk és sokan még mai is kétkedve, hátsó szándékot sejtve fogadják.

A mosolyról van szó!

Igen, ez a legegyszerűbb olyan eszközünk, amivel mindig élni tudunk akár van rajtunk ruha akár nincs. A legmarconább ember is ha elmosolyodik ellágyulnak a vonásai és lelkének finomsága áttükröződik az arcán. Az őszinte mosolyt nem lehet mímelni, legalábbis nem lehet sokáig fenntartani. Ezzel együtt érdemes gyakorolnod, mert már a puszta fizikai szájmozdulat boldogsághormonok felszabadulását vonja maga után, tehát azonnal jobb kedvre derülsz.

Kutatások azt is bebizonyították, hogy a gyakrabban mosolygó-nevető emberek ritkábban betegszenek meg, könnyebben felgyógyulnak, sikeresebbek mint nem mosolygó társaik!

Lehetséges, hogy úgy érzed vannak olyan életérzések, amikor egyáltalán nem akarsz vagy nem tudsz mosolyogni. Vannak ilyenek, de ilyenkor is sokat tehetsz magadért, a jobb közérzetedért, ha kimész a fürdőszobába és grimaszokat vágsz a tükörbe.A kezdeti furcsa érzés hamar eltűnik és ha más nem egy ironikus mosoly megjelenik az arcodon. Ekkor még ne hagyd abba! Folytasd és légy kreatív! ha belejössz folytathatod a “hülye testtartások és járások gyakorlatával”)

Ez önmagában nem ad még önbizalmat, azonban tehermentesítő és stresszoldó hatása miatt máris könnyedebben fogod tudni látni a világot, s benne önmagadat! Így pedig máris könnyebb lesz mosolyogni befelé és kifelé is.

Az egyik legegyszerűbb technika és szinte minden emberre pozitívan hat egy-egy támogató, bátorító vagy éppen kedves, közvetlen mosoly. Ha mosolygunk mi is elkezdjük jobban érezni magunkat. Mosolyogj, akkor is, ha nincs rá különösebb okod…ez lehet természetesen belső mosoly is, amivel megajándékozod önmagadat, egy-egy szervedet, a testedet-lelkedet!

Mostantól mosolyogj többet önmagadra, önmagadnak és amikor csak lehet örvendeztess meg másokat is a legolcsóbb mégis az egyik legnagyszerűbb ajándékkal!

Végezetül egy kedves idézetem és egy ismeretlen szerzőtől származó, lélekemelő és belső-mosolyt ébresztő szabad verse:

“Néha az örömöd a mosolyod forrása, de van, hogy a mosolyod lehet az örömöd forrása.”
Nhat Hanh Thich

“Egy mosolyt ajándékozni nem kerül semmibe, de mégis oly sokat ad.

Egy mosoly gazdaggá teszi azt, aki kapja, anélkül,

hogy szegényebbé tenné azt, aki adja.

Csak egy pillanatig tart, de az emléke mindig megmarad.

Senki sem olyan gazdag, hogy nélkülözni tudná,

és senki sem olyan szegény, hogy egy mosoly gazdagabbá ne tehesse.

A mosoly és a melegség hozza el a boldogságot a házba,

támogatja a jóakaratot az üzletben, és a barátság jele is.

A mosoly nyugalmat ad a kimerültnek,

a csüggedőnek reménységet, a szomorúnak napsugarat,

és a természet legjobb eszköz a méreg ellen.

A mosolyt nem lehet megvásárolni,

a mosolyt nem lehet koldulni, kölcsönözni vagy ellopni,

hisz a mosoly addig értéktelen, amíg nem önzetlenül adják.

Néhányan fáradtak ahhoz, hogy egy mosolyt adjanak neked,

ajándékozd nekik a tiédet.

Hiszen senkinek sincs nagyobb szüksége a mosolyra, mint annak,

aki többé már nem tud adni!”

Mosolygós, önbizalomteli napokat kívánok! Élj a mosolyod erejével:)

Pozsgai Nikoletta

életvezetési tanácsadó, kineziológus

önmegvalósítás specialista

“Önbizalom levelek 14: A mosoly” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Nikolka!

  Ebben is, teljesen igazad van!
  Egy érdekes megfigyelésemmel is alátámaszthatom:

  Amikor a mozgólépcsőn megyek, mindig az ellenoldali emberek szemébe nézek, rájuk mosolyogva. És csak lesnek vissza, hogy mi a bajom nekem, a népek többsége inkább, csak lehajtja a fejét, vagy egyszerűen, csak néz, de nem lát, úgymond, sehol sincsen, és néhány ember van, aki viszont hálás örömmel, visszamosolyog rám!
  Ha a politikát nézzük, akkor, nem sok okunk lenne mosolyogni!
  Keserűvé tesz mindenkit a folyamatos igazságtalanság, és a csak kisemberekre mért megszorítás, valamint az, hogy azt, hogyan kummunikálják is!
  Ha viszont ebben a keserűségben a kicsi környezetünket nézzük, akkor VAN OKUNK A MOSOLYRA, BŐSÉGGEL!
  Mert ott van az utunkban egy kisgyermek, aki a saját alapoptimizmusával, ártatlanságával, lelki tisztaságával, és édes kicsinységével, mindannyiunkat megejthet.
  Aztán, ott a kisállat, amely, szintén, még őszinte, kedvességgel, hűséggel, örömmel néz a szemünkbe, és fejezi ki a boldogságát, a néki adatott módokon.
  Azután a természet, a maga gyönyörűségében! A negyedórás séta már, fel tud hangolni, ha odafigyelünk! A fára, mely erős, és stabilan, biztosan áll. Csak nézzük, nézzük, behunyt szemmel, és átjön az ereje, a mi lelkünkbe is. Nem véletlen vannak ilyen faölelési meditációk is. Ha nincs mód erdőbe kimenni, akkor is van park, lehet, és adódhat még a panelesek számára is, arra alkalmas hely.
  A másik a virág, az illatáradataival, a színeivel, és a milliónyi formájával, és annak a közvetítésével, hogy a legkisebb-ben is, mennyi, de mennyi gyönyörűség elfér! Üdeséget áraszt, bele lehet sóhajtani, átjár minden porcikánkat, és van, van, van öröm, van mosoly, van jó hangulat, és száz-száz, száz jóérzéssel elteló perc!!!
  És a zene is, a mosolyhoz, boldogsághoz vezető eszközök egyike! De nem a rock, és hasonló, dobgépes, mű-zenék, hanem a teljes harmóniát árasztóak, az érzelmeket kifejezőek, a lágyak, a romantikusa, az ünnepélyesek!
  Igen, a komolyzene, a kicsit régebbi, amiből, nagyon sok ajándékot kaptunk, amikor, alig 200 év alatt, azonos rezgésű, érző, és értő emberek születtek, és adták áát, azt a felülről hozott, csodálatos tudást, összhangzatot!

  Ha így nézzük az életet, boldogok is tudunk lenni, erősek is tudunk lenni, és a mosolyt is megnyerhetjük, és más is, miáltalunk!
  És akkor, megaatik az a lehetőség is, hogy találjunk megoldást, a rendelektől függetlenül is!
  Hogy barátaink legyenek, akikkel cserélhetünk, hogy pl. ők adnak nekünk élelmet, krumplit, paradicsomot, és mi adunk nekik azt, amit mi tudunk! A városi embereknek is, megvannak az értékeik, és meg is oszthatjuk, lehet barátkozni, összejárni, lehet nekünk falun pihenni, és lehet egy falusi fiatalnak, városon tanulni, úgy, hogy mi adunk helyet, és azért ez némi vigyázást is jelent, ami egy szülőnek is biztonság, és lehet együtt a falun élő barátainkkal kiállításokra, hangversenyekre járni, és így, kialakíthatóak a gyümölcsözó, mindenki számára hasznos, cserealapú kapcsolatok, amihez, jóval kevesebb pénz kell, mint ha mindebből, a politika alapakarátából, egyen-egyenként, SEMMIT nem tudnánk megélni!!!

  Szerintem.
  Ezeket a gondolatokat tudtam hozzáfűzni a mosoly-tanulmányodhoz.

  Szeretettel. Anikó.

  Válasz
 2. Számomra egy tavalyi jóga táborban /Kormos Évi és Csudai Dóri jóga oktatókkal/kipróbált hahota meditáció hozott nagyon nagy élményeket ,ahol megtapasztalhattam a közös hahotázás,torok csakra aktiválás-szív csakra megtisztítás folyamatát.
  kb.1 órán keresztül hahotáztunk kis csoportban ,sírtunk-könnyeztünk a nevetéstől és olyan hangokat szabadítottunk fel a lelkünk ,torkunk mélyéből amit álmunkban nem gondolunk volna.Az éneklés is sokkal tisztább lett utána.
  Szívből ajánlom mindenkinek ,hiszen egy ilyen felszabadító élmény jó alap lehet akár a Szinkron 1-es tanfolyamon begyakorolt láncos,stresszoldó gyakorlatnál.
  Egy ideje úgy érezm,hogy az ott megélt jóga és egyéb tapasztalások sokat segíettek azon döntésemben,hogy belekezdjek Nikol által oktatott tanfolyamokba is,melyek keretet és sok segádletet adnak a korábban tanult tafolyamok kapcsán szerzett tapasztalatok összegzésében és az általuk,, megtapasztalt mozaik darabok ” összillesztésében is.

  Köszönöm Nikol

  Válasz

Szólj hozzá!