VálságStratégiák 5. lecke: Válságkezelés 2.

VálságStratégiák 5. lecke: Válságkezelés 2.

Még egy kis adalékot adok a válságkezelésedhez. Konkrétan megfogalmazom a legfontosabb teendőidet válsághelyzet fennállásakor. Tehát akkor vágjunk is bele…

Mit is kell tenned, hogyan kezeld a válságot? azaz a személyes válságstratégiád alapja:

0. Amint észleled, hogy kibillentél az egyensúlyodból állítsd helyre azt!

Lehetőség szerint meg se várd a válsághelyzet kialakulását, vagy legalábbis még mielőtt tovább mélyülne a helyzet állítsd meg és fordítsd vissza, fordítsd át egy jobb irányba! Mi segíthet neked? Nyilván azt, hogy kibillentél sok tünet alapján könnyen észre lehet venni, ha éppen nem hárítjuk azt. Ez azt jelenti, hogy kívül állók hamarabb észrevehetik, hogy valami nem halad jó irányban az életedben. Önmagadnak ez nehezebb lehet, mert általában az amiben benne vagyunk fontos nekünk, még ha szenvedések árán, mégis jobbnak érezhetjük mint anélkül a helyzet vagy éppen kapcsolat nélkül. Tehát inkább szenvedünk benne és várjuk a csodát..ami ugye nem jön, tovább romlik a helyzet.

Egy dolog azonban nagyon a segítségedre lehet, és ezek pont az érzelmek…amelyről a héten írtam Neked!

Hiszen az érzelmeid megmutatják, hogy valami nincsen a helyén…elégedetlenebb, frusztráltabb leszel, nem tudod mi a baj, de azt érzed, hogy valami nincs a helyén..Már ilyenkor, ezeket az előjeleket érdemes komolyan venned és önvizsgálatot tartanod, legalább egy mély baráti beszélgetés segítségével…de ha más nincs, akkor a saját fürdőszobai tükröd is megteszi. Kérdezd meg magadtól, hogy boldog vagy-e a jelenlegi helyzetben. ha nem a válasz, és ezt biztos érezni fogod a saját szemeidbe nézve!!!, akkor kérdezd meg magadtól, hogy miért nem vagy az és hogy mi tenne boldoggá? Innentől máris könnyebben tudsz majd továbbmenni…

De most menjünk tovább…mit tegyél akkor, amikor már nyakig benne vagy a pácban…

1. Tedd fel magadnak a kérdést, mi az a legrosszabb, ami megtörténhet

Válaszold meg nagyon konkrétan, részletekben menően kidolgozva…éld át és igenis félj, rettegj tőle, de csak amig ezt a feladatot csinálod:))

2. Majd menj tovább és gondolkodj el azon, hogyan lehet elkerülni azt a bizonyos legrosszabbat.

Egy új és erős megoldást kell találnod. Nyilván ez nem sikerül mindig elsőre, de ha többször átmegyünk egy folyamaton akkor az alapmegoldásaink egyre jobbá válnak, és kimarad a pánik fázis, helyette azonnal jön az elfogadás,illetve haladóknál kaján vigyor a szánk szélén. Egyrészt, mert röhögünk a markunkba, hogy sikerült megtartani az egyensúlyunkat, ezúttal nem tudtak/tudtunk kibabrálni velünk/saját magunkkal. A gazdasági válság kapcsán pedig, még azt is felismerjük, hogy a többiek még csak most érnek a pánikhoz, tehát például vállalkozás esetén máris jelentős előnyre teszünk szert hozzájuk képest. Mi már elfogadtuk a helyzetet és már a megoldáson dolgozunk!

3. Keress olyan erőt, erőforrásokat, ami átsegíthet a nehéz időszakon, ami feltölt erővel a folyamat kezelése közben! Ez bármi és bárki lehet, ami és aki feltölt és utána optimistán, pozitívan vagy képes látni a jövőt és a kivezető utat!

4. Szabadulj meg a frusztrációtól:

Frusztráció: az elvárt eredmények be nem következéséből származó csalódottság, a be nem teljesülés alapélménye. Elégedetlenség és harag megnyilvánulása, nem erre számítottam, nem ezt érdemlem, nem ezt kellett volna kapjam, harag a külső tényezőkkel szemben, mindeközben rémület attól, hogy mi lesz, áldozati hozzáállás és köze nincs a vadász-hoz. Neked kell eldöntsed, hogy áldozat vagy vadász kívánsz-e lenni egy adott élethelyzetben, hogy elszenveded és “meghalsz benne”, vagy újjászületsz belőle vagy eleve megelőzöd a válság kialakulását!

4. Konstruktív életstratégia

Válság(os) helyzetekből nem lehet kijönni életszemléleti változtatás nélkül.
Hosszútávon válsághelyzetet megelőzni pedig egyenesen lehetetlen.

Ezért én az előrevivő (és minden esetben egyéni) életstratégia kialakítását alapvetőnek és kihagyhatatlannak tartom. Egész egyszerűen pozitív életszemlélet; a valós, téged szolgáló-erősítő és tényleg a saját értékrendeden alapuló életstratégia kialakítása nélkül nem lehet sikeres, eredményes és boldog életet élni.
Ok, de…

Mit is jelent maga az életstratégia szó?

Az életed egészét illetően kialakított hit-és szemléletrendszer, mely alapján meghozod döntéseidet és megéled az életedet. Egyfajta keretrendszer, ami az egész életedre kihat, alapot biztosít a fő irányvonalak kijelöléséhez minden életszakaszban és élethelyzetben. Fontos tudnod, hogy valamilyen életstratégiája mindenkinek van, hiszen egy meghatározhatatlannak tűnő belső rendszer alapján éljük az életünket. A kérdés inkább ezért az, hogy a meglévő és az eddigi élettapasztalatod alapján kialakított belső – nem megnevezett részekből álló, életstratégiád mennyire hatékony és mennyire segít vagy éppen mennyire hátráltat téged. (Akit a személyes életstratégia kialakítása és kommunikációja téma érdekel, annak az önmenedzsmenttel kapcsolatos szemináriumot  2011.04.10.-én és oktatási programot 2011.04.26-tól ajánlom figyelmébe)

5. Túlélő hozzáállás

Alakíts ki olyan gondolkodásmódot és hozzáállást, mely alapján bármi is jöjjön, arról tudd, hogy az megerősít téged. Legyél nyitott a változásokra, légy rugalmas az életed minden területén, a gondolkodástól, az érzelmeken át a tettekig.

Ha rossz a hozzáállásod a válsághoz, abba belebukhatsz, ha jó a hozzáállásod, akkor ugyanaz az esemény lehet az életed legnagyobb áttörése!
Ez tehát a lényeg:
Ugyanaz az esemény lehet törést okozó vagy áttörést hozó!
Rajtad áll, hogy mit hogyan élsz meg!!!

***

Ezekkel a szavakkal búcsúzom egyenlőre és remélem, hogy hasznos áttekintést és gyakorlati fogódzókat is kaptál a válságokhoz, azok kezeléséhez!

A hozzászólásokhoz most is várom a kérdéseket, meglátásokat és véleményeket a kurzus eddigi részereiről (miben segített, hová jutottál el, mit ismertél fel stb.)!

Szeretettel:

Pozsgai Nikoletta

Megosztás Facebookon

“VálságStratégiák 5. lecke: Válságkezelés 2.” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Kedves Nikol!
  Nagyon nagysegítséget adtál nekem életem legnagyobb válságát “átvészelni”, bár még nem vagyok teljesen túl rajta! Minden leveled újabb erőt és megerősítést adott ahhoz, hogy igen, a változás jót hoz az életemben, és a sebek egyszercsak begyógyulnak… KÖSZÖNÖM!!!
  Marika

  Válasz
 2. amit én a válságban megtanultam, hogy ahogy írod Nikol, rugalmasnak kell maradni, elengedni a dolgokat, nem ragaszkodni hozzájuk görcsösen, valamilyen módon mindig egyensúlyban maradni…

  Válasz
  • @Móni
   Egyetértek. A Válság-és ÉletStratégiák oktatási programban az egyik vesszőparipám pont a rugalmasság volt:) Jó, ha mi dolgozunk ezen és nem kell az életnek rugalmasítania bennünket. A rugalmassághoz most két előfeltétel jutott eszemben: az elengedés és az áramlás. Elengedni az evezőket és hagyni, hogy az áramlás vigyen minket a folyásiránynak megfelelően. A helyett, hogy eszeveszetten eveznénk sodrásiránnyal szemben. (hasonlat forrása: Esther és Jerry Hicks:). De az elengedés és az áramlásnak való engedés nagy és alapvető tanítások sok filozófiai-vallási rendszerben…nem véletlenül.
   Jó, hogy ez már személyes megélés Neked!

   Válasz
 3. Kedves Nikoletta!
  Hogy az oldaladra bukkantam külfödröl, ez már fura. De hogy most élem életünk nem elsö, ámde legmélyebb válságát,több mint egy véletlen. Ebben a nagy sötét lyukban,gödörben ültem, mig el nem indulak emailsorozataid, amik több gondolattal kidobtak az ismert gondolat-kerékvágásból.
  Elkezdtem gondolkodni a helyzetemen, hogy már megint beleestünk egy nagy csapdába és hogyan, mikor mászunk végre ki belöle. Mint ismerös ( a múltban többször is megélt) érzés, kellene tudnom, mi a teendö, mit kell csinálnom, gondolnom. Ehelyett csak tördelem a kezemet,ideges vagyok a gyerekekkel,egyszerü hétköznapi feladatocskák elfárasztanak, mintha le lennék bénulva! Szörnyü érzés, de akkor nem vettem észre, csak most, mikor már oszlik a köd és újra tisztán “fog az agyam”.
  Egyszer csak elkezdtem tisztán érezni, látni – és mintha csak erre vártam volna, jöttek lassan az ötletek. Kreativ emberként ilyenkor felvirágzok, örülök az új impulzoknak. ma vagyok hetek óta a legjobb hangulatban. Úgy érzem, megértettem ezt a válságot- mi a fenét is akart mondani- és mivel már nem félek töle, mert az a változás, ami MOST be fog állni életembe, amit ezzel a válsággal létrehoztam, sokkal jobb lesz és tudatosabban fogom tudni az életemet vezetni és egyúttal élvezni is.
  Sok mindenre rájöttem a félelem ideje alatt, a kéztördelös hetek alatt, az idegeskedésben- de mindezt akkor még nem tudtam! MOST tudom ,meg kellett várni az idöt, az érettséget- mintha most értem volna meg és értettem volna meg. Lehet hogy hamarabb azért nem tudtam volna a válságot feladni-megoldani-megérteni, mert hiányzott az érettségem hozzá.
  Még nincs minden “rendben” az anyagiak ügyén, hiszen férjem más tempóval-feladattal-jelemmel dolgozik, DE az én hozzáállásom már megváltozott és ez a lényeg. Számomra. Most erösebb vagyok és nyugodtabb. Nincs bennem félelem, hogy mi is lesz, hogyan lesz…stb. Csak érzem, hogy LESZ valahogy.
  Jöhet a változás!
  Köszönettel
  Tóth Adrienn

  Válasz
  • @Adrien
   Köszönöm, hogy megosztottad a személyes történetedet! Kívánom, hogy a szíved szerint alakuljon az életed és a változásokat te hozd meg…így már a válságoknak nem kell beköszöntsenek:)
   Szeretettel:
   NIkoletta

   Válasz
 4. Szia Nikol!
  Köszönöm. A fejemben már rend van, a tényleges életemben pedig teszem a dolgom.
  Sokat segítettél/segítesz nekem és mindnyájunknak!
  Vikica

  Válasz
  • @Vikica
   Az jó, mert ha fejedben rend van, akkor már csak az érzelmek kavarodhatnak fel, de tiszta elmével könnyebb őket kezelni…tiszta szívvel, meg könnyű az elmét figyelmen kívül hagyni:)))

   Válasz
 5. Kedves Nikol!
  Kérdés: hogy Te milyen gyakorlatot tartasz a leghasznosabbnak, ha úgy érezzük kezdenek elhatalmasodni a negatív gondolatok, kezdünk kibilleni az egyensúlyi állapotból?
  Köszi,
  Móni

  Válasz
  • @Móni
   Tervek szerint március végén indítok egy ilyen e-mail sorozatot ÉletEgyensúly néven. A http://www.kineziologiakezeles.hu oldalon már lehet rá jelentkezni. Ebben kifejezetten ezt a témát járom körül és lesznek tanácsok, konkrét gyakorlatok is benne. A sorozat célja az egyensúly visszaállítása és fenntartása:), az ehhez elérhető módszerek egybegyűjtése, átadása.

   Válasz
 6. Kedves Nikol!
  Lemaradtam a céltervem miatt. Nem tudtam egyszerre két témával foglalkozni.
  Most csak beleolvastam az 5. pont után, és nagyon tetszett az, hogy
  Ugyanaz az esemény lehet törést okozó vagy áttörést hozó! Rajtad áll, hogy mit, hogyan élsz meg!
  Már ezért a két mondatért is érdemes volt feliratkozni!
  Köszönöm.

  Válasz
 7. Kedves Nikol!
  Sajnos elromlott a számítógépem, ezért az utolsó két leckéről lemaradtam.
  Most olvastam el a leckéket. Sokat segítettek felismerni hol s mit rontottam el. A megoldáson dolgozom.
  Köszönöm eddigi segítségedet. Személyesen a nagy távolság miatt, meg a késői időpontok miatt nem tudok részt venni a tanfolyamokon.
  Még egyszer nagyon köszönöm eddigi munkádat, amit értünk, értem tettél, és teszel.

  Válasz
 8. Köszönöm az ismét szuperül rendszerezett és összeszedett anyagot és oktatást!
  Fő a rugalmasság, köszönöm a megerősítést ebben. Igy próbálom élni az életemet 🙂
  Üdv mindenkinek, és köszönöm a lehetőséget!

  Válasz

Szólj hozzá!