Milyen egy online tanfolyam nálam?

Milyen egy online tanfolyam nálam?

Az online tanfolyamok elözönlötték az elmúlt években az internetet. Ez alapvetően jó hír, mert azt jelenti, hogy egyre többen tudják használni a számítógépet, az internetet és így megismerkedhetnek azzal az e-learning-ben használt tanulási módszertan valamely formájával.
Amikor az egyetemen az e-learningről tanultam még DOS alapú operációs rendszerek futottak itthon, az egyetemi belső képzést elvétve egészítették ki intranetes lehetőségekkel és nem használtunk virtuális tanulószobákat. Amikor a második diplomámat védtem már a neten kerestem a kiegészítő anyagokat, forrásokat, s vettem részt az első külföldi online tanfolyamokon.
Amikor először online tanfolyamot indítottam, még kevesen használták ezt a lehetőséget az oktatásban. A kevesek között is leginkább az e-learning rendszereket használó felsőoktatási intézményeket találhattuk. Az első webináriumom idejében még sok technikai kérdést kaptam, ahogy az online tanfolyamoknál is.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a számítógépek nem csupán elerjedtek, hanem a használóik is sokkal felkészültebbek, jobban ismerik a gépüket és az internet adta lehetőségeket. A következő sorokat elsősorban azok számára írom, akik még nem vettek részt virtuális tanulószobában zajló képzésen vagy nem olvastak még erről összeszedett írást:
Mit értünk online tanfolyamon?
Az EU-s e-learning irányelvek szerint szervezett, interneten elérhető felületen keresztül történő tanulási formát. A tanuló egy regisztrációs folyamat után zárt felületet – ún. virtuális tanulószobát használ a tanulás folyamatához. A tanulószobában tudja:

 1. elolvasni a küldött leckéket, tananyagokat, háttéranyagokat
 2. meghallgatni a feltöltött, az oktató által készített hanganyagokat
 3. megnézni a készített oktatási segédletek videós anyagait
 4. jellemzően interakcióra alkalmas felületet is talál, melyben hozzászólhat, kérdezhet az oktatótól, kapcsolódhat a tanulótársakhoz

Amennyiben ezeket a feltételeket nem teljesíti egy online tanfolyamnak hirdetett tanfolyam, akkor az nem nevezhető annak. Tehát az online küldött pdf + hanganyag a legjobb esetben is távoktatásnak nevezhető és nem tanfolyamnak.
Az tanfolyam szervezett, előre meghatározott, a felnőttoktatásra alkalmas módszertani alapokkal rendelkező képzési forma. Benne a tananyagok egymásra épülnek, az elméleti anyagokat gyakorlati megvalósítást, alkalmazást segítő gyakorlatok vannak.
Nálam ilyen egy online tanfolyam.
Mióta tartok online tanfolyamokat?
2009-ben indult az első komolyabb és átfogóbb oktatási programom, melyet Válság-és Életstratégiák Oktatási programnak hívtak s 4 hónapos intenzív képzési programú volt. Azóta 12 online tanfolyam oktatási anyagát készítettem el és folytattam le. Nagyságrendileg 1000 ember végzett nálam online tanfolyamokat azóta. Témailag az önfejlesztés minden szegmensében van már tanfolyamom,  a self-coaching módszertanára építve.
Miért jó online tanulni?
A teljesség igénye nélkül a legfontosabb előnyök a következők:

 1. Idő -és költségkímélő: nem kell utazással töltsd az időt, és megspórolhatod a sokszor jelentős utazási-és néha szállásköltséget is.
 2. Te osztod be, mikor és mit tanulsz: bár a képzési menet és ütemterv szerint az egyes leckék előre meghatározott sorrendben követik egymást, Te döntöd el, hogy azokat mikor olvasod el, egy-egy hanganyagot mikor hallgatsz meg.
 3. Ismételhetsz:  A felvétel ott marad és többször visszahallgathatod később is, így nem vész el az egyes előadásokon hallottak jelentős része az idők során. Az írott anyagokra bármikor visszatérhetsz, a gyakorlatokat is újra átnézheted.
 4. Szervezetté tesz: a rengeteg anyagot már összerendezett, logikus rendben kapod, tehát nem kell átmazsoláznod megannyi forrásanyagot, mindezt készen kapod.

Az online tanfolyamok hátránya és a rá adott megoldások
Mivel minden online zajlik, a képzés nélkülözni látszik a személyes részvételt. Erre a felnőttképzésben már bejáratott megoldási utak vannak, s az online képzéseket Skype telefonos konferenciákkal (telefonon keresztül mindannyian halljuk egymást és szólhatunk is egymáshoz), webináriumokkal (a weben keresztül tartott szeminárium, interaktív előadás) egészítik ki.
A magam részéről mindezek mellett szívesen tartok ún. kombinált rendszerű tanfolyamokat, azaz olyat amelyben az online tanfolyamot személyes élményű gyakorlati alkalom, esetenként tréning tesz teljessé.
Milyen témákban tanulhatsz nálam online és /vagy kombinált rendszerű tanfolyamokon?
Nézz körül bátran  már meglévő tanfolyamok között>>>
 
 
 

Megosztás Facebookon

“Milyen egy online tanfolyam nálam?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Szép napot Nikolett! AranyAsszony képzésen szeretnék részt venni, szeretném a véleményed. Alkalmas vagyok-e? Hogyan tudom felvenni Veled a kapcsolatot? Várom válaszod! Köszönöm szépen,

  Válasz

Szólj hozzá!