Mi szükséges az önmegvalósításhoz?

Mi szükséges az önmegvalósításhoz?

Az önmegvalósítás a személyiség szintjén akkor lehetséges, ha megtaláljuk a helyünket a világban és sikerül kihoznunk magunkból az elérhető legjobbat.
Mire van ehhez szükségünk?
Egy kicsit általánosabban fogalmazva szükségünk van alapos önismeretre, autonóm személyiségre és felelős döntésekre, kreatív és konstruktív gondolkodásra, továbbá kitartásra, önfejlesztésre-személyiség építésre és öngyógyításra és az álmainkra!
Kicsit konkrétabban:
Elsősorban fontos tudnunk honnan jövünk, melyhez fel kell térképeznünk családi gyökereinket, hozott életmintáinkat, eddigi életutunkat, elemeznünk kell az általunk meghozott döntéseket és élethelyzeteket. Egyfajta életútelemzést kell csinálni! Ez annyira fontos, hogy terápiás munkámban szinte mindig első lépésként innen indulunk! Hiszen ahhoz, hogy tudjuk mi felé és merre menjünk tovább, tudnunk kell hol vagyunk jelenleg és nem árt tudatosítani, hogy hogyan jutottunk oda!!!
Fontos azonban megjegyezni, hogy az eddigiekben felvázoltak egy aktív, kifejezetten tudatos utat járó ‘kereső’ számára működnek. Természetesen elképzelhető a kiteljesedés spontán (nem tudatosított) úton is. Az ilyen racionális tudatosság szempontjából passzív utat választó embereket arról lehet felismerni, hogy egyszerűen csak megélik az életüket az örök mostban élve. Ez lehet a tudatosság olyan magas foka, hogy már nem szükséges a racionalizálás, hiszen a szinkronicitás és az áramlatban élés mindenre megoldást hoz. De lehetséges az öntudatra ébredésnek viszonylag alacsonyabb fokán is, amikor az önfeledt-tudattalan-életet a maga nemében elfogadó úton is, egyszerűen ráérezve az élet szépségeire.
Akár tudatos, akár racionális tudatosságtól mentesebb úton járunk sokat segíthetnek az (vágy)álmaink!

A gyerekkori vágyak, álmok gyakran előre jelzik, hogy mire születtünk! A tudatos embernek többnyire ezeket elő kell bányásznia a tudatalatti erdejéből, az életüket ösztönösen élő emberek általában maguktól sodródnak afelé. A kérdés mindkét esetben az, hogy merjük-e az álmainkat komolyan venni és merünk-e a nyomukba eredni tevőlegesen is!!!

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!