Május 1-je: A szerelem és a termékenység ünnepe

Május 1-je: A szerelem és a termékenység ünnepe

Szerelmetes népszokások, az Isten és Istennő násza, termékenység ünnep és érdekességek, kedves hagyományok…ezekről  és az időszak rózsa illatú ÉletSzerelméről szól írásom 🙂

A munka ünnepén túl, május 1-je a szerelem ünnepe is!

Gondolj csak bele, a magyar népi hagyományok szerint ilyenkor májusfát állítottak a legények annak a lánynak, akinek a szívét szerették volna elnyerni. A májusfa-állítással adta tudtára a legény, hogy mely lánynak udvarol vagy szeretne udvarolni. Azaz a májusfa egyfajta szerelem-vallomás!

Népszokások, az Isten és Istennő násza, termékenység ünnep és érdekességek, kedves hagyományok…ezekről szól a mai bejegyzésem:)

A népi hagyományaink szerint május első napján zöld ágakkal, virágokkal díszítették a házakat, illetve már az 1400-as évektől jegyzik magát a májusfa-állítás szokását is. A májusfa más népi nevei: hajnalfa, jakabfa vagy májfa.

Májusfa állítás falun máig élő hagyomány

A májusfa-állítás az egész ország területén elterjedt hagyomány volt, jellemzően jegenye vagy nyárfa (a magassága miatt!) ágait díszítették színes szalagokkal. A Palócoknál a fát a legény állította, de a lány díszítette fel. Jellemző kapcsolódó hagyomány még a májusfa-kitáncolása vagy kidöntése pünkösdkor, amikor nagy dínom-dánom, táncmulatság közepette kidöntötték a fát.

Ugyanakkor említésre méltó a kelta hagyományokban Beltane (ír-kelta: Bealtaine) ünnepe, mert hagyományainkkal közös szálakon indult. Bel a kelta fényisten tüzét jelenti a szó maga. Eredetét a közel-keleti Baal istenre vezetik vissza.

A Beltane ünnep szimbólum a májusfa, ami Bel Istenséget jelképezi, míg a virágok és a zöld lombok az Istennőt jelképezik. A hagyományok szerint Beltane jelenti az életerő és a szenvedély megújulását, újjá születését.

Beltane eredetileg kelta (egyes források szerint druida) tűzünnep volt, amikor az Istennő és a Szarvas istenség egyesülését ünnepelték, voltaképpen tehát a termékenységet – a föld és a női termékenységének –  ünnepe is!

Beltane az ifjú Isten férfivá serdülésének ünnepe, mert ekkor szeret bele az Istennőbe, és szerelmük beteljesül a mezőkön, virágos réteken. Az Istennőben megfogan az Istenség, így szűkebb értelemben az Istennő, (és ezáltal a NŐ), termékenységének, megtermékenyülésének ünnepe!
A virágok, zöld lombok és a színes szalagok, kendők az Istennőt jelképezik, maga a májusfa pedig az Istenséget. Beltane jelenti az életerő, a szenvedély visszatérését, és a vágy beteljesülését.

Érdekességek:

 • az ünnep hagyományos színei: a piros és a fehér, valamint a zöld lombok.
 • a ház védelmére virágszirmokat hintettek szét, majd összesöpörték egy sarokba, és a ház köré hordták.

 • a rómaiak Floralia ünnepe szoros összefüggést mutat a május elsejei pogány népszokásokkal. Ekkor, három napig tartó, orgiasztikus jellegű mulatozásba kezdtek, melynek legfőbb értelme és célja a termékenység behívása, megünneplése.

 • Az ünnep jelképe még az üst, mely a nőiség lényegét jelképezi, mely befogadja a májusfa által jelképezett férfias aspektust.

 • Az ünnep hagyományos mesterségei: a szövés, fonás – és minden olyan tevékenység, melynek lényege abban áll, hogy két különböző szubsztanciából létrejön egy új, harmadik minőség, Beltane szellemében.

Kedves hagyományok, érdemes kipróbálnod és ha tetszik meghonosítani a családodban:

 1. Május elsejének reggelén szalagokat kötni egy tetszőlegesen kiválasztott fára. Minden szalag felkötése előtt kívánni valamit.

 2. Összeírni minden idejétmúlt, hátráltató gondolatodat, félelmedet, megnevezni a szorongások és aggodalmak tárgyát, mindezeket felírni egy-egy papírdarabra és rituálisan elégetni egy „üstben”, vagy egy tálkában.

***

Ha a szerelmet vágyod az életedbe, akár egyedül vagy akár párban élsz rajtad múlik elsősorban, hogy e nemes, felemelő érzés megérkezzen hozzád…

Miért van ez így? Mit tehetsz? Miért beavatás a szerelem? Miért nem kell, hogy kínzó, s sötét verem legyen? Mindezekről és a szakrális szerelem témáiról bővebben:

AJÁNLOTT SEGÍTŐ ANYAG A NAPHOZ:

SZER-elem csomag

A SzerElemTávoktató csomag tartalma:

♥ SzerElem a LétElemem! előadás és meditáció

♥ Isteni Párkapcsolat előadás, gyakorlatok és meditáció

 A Szerelem távoktató csomag két előadásának témái:

 • Hogyan lehet megérkezni az el nem múló szerelembe?
 • Hogyan és miért tárul fel pont a szerelemben önmagad és társad valódi lénye?
 • Hogyan emelkedj fel és emeld fel társad újra és újra a szerelembe?
 • Miért a legfontosabb elem a szer eleme?
 • Hogyan lesz élettel teli az életed?
 • Mitől lesz működő egy párkapcsolat?
 • Hogyan teheted istenivé a párkapcsolatodat?

A két előadáshoz két meditáció kapcsolódik, melyek mélyebb megértéshez, megéléshez segítenek hozzá.

A SzerElem távoktató csomagot itt tudod megrendelni>>> 

Szeretettel, soha nem szűnő élet szerelemmel:

Pozsgai Nikoletta
kineziologus, életmód tanácsadó-és terapeuta
női önmegvalósítás specialista
noionmegvalositas.hu
www.kineziologiakezeles.hu

Megosztás Facebookon

“Május 1-je: A szerelem és a termékenység ünnepe” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Niki !
  Az anyák napi vers csodálatos, megható. Kétszeres édesanya vagyok, így megkönnyeztem a verssorokat.
  Köszönöm szépen a figyelmességed és kívánok a munkádhoz további jó egészséget és édesanyaként ,feleségként sok boldogságot.
  Egyben köszönöm a küldeményeidet, amelyek megerősítenek abban, hogy jól döntöttem a jelenlegi életemet illetően.
  Üdvözlettel: Melinda

  Válasz
 2. Drága Nikolett!
  A meghatottságtól és az öröm túláradásától boldog a lelkem, hogy ilyen gyönyörű
  köszöntést kaptunk valamennyien NŐK, és jelenlegi és jövőbeli ANYÁK az Égiektől,
  és köszönöm, hogy Te átadtad ezt nekünk.
  Különösen nagy gyönyörűség azoknak, akiknek nincs lehetősége, hogy személyesen is megkapják ma az áldásos ölelést, szeretetet, mert távol vannak egymástól
  /az én drága gyerekem is külföldön van, és édesanyámtól én is távol vagyok/
  A meghatottság könnyei között, de nagyon nagy kegyelmet érezve irom a sorokat. Isten Áldjon, hogy ezt az érzést átadtad, közvetitetted. Erzsi

  Válasz
 3. KkkkKEDVES NIKOLETT,
  köszönm a kedves szavaid.A Jó Isten áldása kisérje további tevékenységed,úgy a családban a gyermekeid körében mind a világot és embereket jobbitó cselekedeteidben.
  Szeretettel: Annamária

  Válasz
 4. KEDVES NIKOLETT!
  MEGHATOTT A VERSED!SOK ÉVE VÁGYOM AZ ANYASÁGRA REMÉLEM MIHAMARABB SIKERÜL IS!
  SOK SIKERT A MUNKÁDBAN ÉS A CSALÁDI KÖRÖDBEN IS!
  HERMINA

  Válasz
 5. Kedves Nikolett!
  Köszönöm kedves soraidat, a megemlékezést, és a szép verset! Isten kegyelméből anya és nagymama is vagyok, és kívánom Neked, és minden nőnek a női lét és az anyaság boldogságát és szépségét!
  Isten áldása legyen velünk!
  Szeretettel köszöntelek
  Marika

  Válasz

Szólj hozzá!