Céltervezési bakik

Céltervezési hibagyűjtemény

A célod elérésének kulcsa a folyamatos kitartáson, összpontosításon és önmotiváció kívül a terved, azaz a cél elérési útvonalának megtervezése. A jó terv elvisz a célig, a rossz terv harakiri önmagad ellen! A céltervezési hibagyűjteményben összegyűjtöttem mindazokat a buktatókat, melyeket el tudsz kerülni jó előre.

„Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen.”
Assisi Szent Ferenc

Tudnod kell, mennyit vagy hajlandó más területekre szánt energiáidból és idődből elvenni azért, hogy valami újnak megnyilvánulási lehetőséget teremts!

Céltervezési Hiba 1: A terv hiánya

Terv nélkül a célod a levegőben lebeg és soha nem lesz belőle megvalósult eredmény. Ha mégis, akkor nem fogod értékelni és valószínűleg észre sem fogod venni, hogy elérted.

Céltervezési Hiba 2: A terv időtlensége

A célod megvalósulásának és az oda vezető út legfőbb lépéseinek időben mérhető egységekből kell állnia. Ha nem tudod időegységekre felosztani, az azt jelenti, hogy nem látod át az útvonalat.

Céltervezési Hiba 3: A tanulás kihagyása a tervből

A célod elérése előfeltételezi a tanulást, önképzést és általában a személyiségfejlődést. Ezzel semmi baj nincs, hiszen ha már ott lennél, akkor az adott cél nem is lenne a célod.

Céltervezési Hiba 4: A mérhetetlen célterv

A jó célterv mérhető lépésekből, egységekből és eredményekből áll össze. Egyszerűen úgy működik a földi világ – és főleg a racionális elme igényli ezt -, hogy minden kicsi tevékenységnek eredménye legyen, valami, amit a kifejtett erőfeszítéseid révén értél el!

Céltervezési Hiba 5: Az önmotiváció beépítésének hiánya

A célok elérése időben és térben igen hosszúra nyúlhat, és ha ilyenkor nem gondoskodsz közben önmagad megerősítéséről, a visszajelzésekről és a motivációkról, akkor elhagyhat az erőd és a kitartásod.

Céltervezési Hiba 6: Az áldozatvállalás limitje

Az áldozatvállalás része az előrehaladásnak.

Egyrészt be kell írnod a tervedbe, hogy a cél elérésének ilyen és ilyen áldozatokra van szüksége időbeli és például anyagi ráfordítások tekintetében, de ez még önmagában nem elegendő. Meg kell határoznod azt is, hogy egységnyi idő alatt (pl. egy hét) maximum mennyi áldozatot vagy képes és hajlandó hozni a célodért úgy, hogy más prioritásaidat (pl. család, párkapcsolat, egészség) ez még ne érintse jelentősen.

Az életed legaktívabb és legmegbízhatóbb húzóereje a személyes jövőképed.

Alapvetően kétféle erő hat minden emberre. Az egyik előre húz, a másik visszatart. A visszatartó erőt az önkorlátozó hiedelmeid jelentik, mindazon negatív önmagadról alkotott gondolatok, amelyek meggátolnak a jövőképed elérésében. A fontos célok nem az elmében, hanem a szívünkben születnek!

 1. Téves és/vagy hiányos önismeret, mely szerint olyan dolgokat vársz el magadtól, amelyekre nem vagy képes, vagy nem is lenne számodra igazán fontos.
 2. Alacsony önértékelés, alacsony önbizalom és ebből kifolyólag befolyásolhatóság, önmagunkba vetett hit hiánya.
 3. Önkorlátozó gondolkodásmód, életfelfogás, amikor nem hiszed el, hogy neked is lehet jobban fizetett, elismerést és megbecsülést hozó állásod, melyet még ráadásul szeretsz is!
 4. Negatív életprogramok (családból, környezetből leginkább gyermekkorban belénk ivódott minták) gátló, visszafogó ereje.
 5. A hozott szokásrendszer (családból, környezetből), bebetonozódott magatartásformák, viselkedés és reakciókészlet.
 6. Családból és környezetből örökölt, kapott elvárás rendszer és az ennek való túlzott megfelelési vágy, kényszer.
 7. A jelen pillanat megélésének képtelensége, állandóan a múltban vagy a jövőben élni, azaz a rosszul megválasztott pályán vagy képzéseken keseregsz.
 8. Önmagunkkal és másokkal szembeni őszintétlenség, csúsztatás, hazugság, amikor például keressük a kollégában a rossz tulajdonságokat, a tudás kétségbe vonhatóságát vagy a tapasztalat hiánya.
 9. Túlaggódó személyiség, kudarckerülő magatartásmód, félelmek és szorongás a változástól, változtatástól.
 10. Halogatás, azaz a legfontosabb teendők elnapolása, többnyire valamilyen félelem vagy rossz szokás gyökével a háttérben.
 11. Állandó elvárás rendszerrel élni és az általunk elképzelt gyakran idealizált képhez hasonlítani mindent és mindenkit / szükségszerűen állandó elégedetlenség érzetet, frusztrációt és belső szorongást okoz, így jelentős belső stressz képző faktor.

Titkos szabotőreid
„Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról.”
Henry Ford

A szabotőreidet jobb lefülelni, hogy idejében cselekedhess és megváltoztathasd a benned elinduló negatív programot. Mivel állandóan hat rád a két alaperő, tegyél meg mindet a húzóerő növeléséért és minden tőled telhetőt a visszatartó erők csökkentésére!

A „Váltsd Valóra az Életed!” elsősorban azért született meg, hogy segítséget nyújtson azt az életminőséget és életérzést megteremteni, amire legbelül vágysz.

A könyvről itt olvashatsz részletesebben: https://noionmegvalositas.hu/valtsd-valora-az-eleted/

A könyvet akár párban is, megtalálod az alábbi kép alatt, (katt a fotóra). Amennyiben nem csak olvasni szeretnéd hanem meg is valósítanád céljaid, terveid, ajánlom figyelmedbe az Aktivátor kötetét is.

váltsdvalóra 2:1

MOST!

A könyveket párban tudod igazán kedvező áron beszerezni.

A bal és jobb féltekés megközelítés megismerése, gyakorlatainak egyénre szabott alkalmazása együttesen fogja a legjobb eredményt hozni! A „Váltsd Valóra az Életed!” elsősorban azért született meg, hogy segítséget nyújtson azt az életminőséget és életérzést megteremteni, amire legbelül vágysz. Fontos üzenete, hogy rajtad múlik, mit szeretnél megélni, mit mersz megtenni és mire hogyan reagálsz. Ha önmagadat választod újra és újra, azzal lehetőséget kapsz arra, hogy legjobb önmagaddá válj, és ezáltal óriási ajándékot nyújthass szeretteidnek, a tágabb környezetednek!

Kívánom, hogy szíved álmai valóra váljanak, és ezzel megvalósíthasd a benned rejlő lehetőségeket, legteljesebb önmagad!

Szeretettel:

Pozsgai Nikoletta

kineziológus, életvezetési tanácsadó

a könyv szerzője

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!