Az Agy jobb és bal félteke

Az Agy jobb és bal félteke

Hogyan igazodj el a két agyfélteke között

Az agy legfontosabb feladata, hogy a tudat és az energia impulzusait felvegye, és azokból gondolatokat formáljon. A nagy tudatfolyamokat az agy összefüggő gondolati formákra darabolja fel, amelyeket képes felismerni, rendszerezni, egymásba fűzni. Lényegében képeket hoz létre és bennük tárolja a felvett információkat. A képekhez rögzíti az érzületeket és a később hozzákapcsolt következményeket is.

Az emberi agy működése

„A negatív gondolkodás határt szab a teljesítménynek.

Ha viszont ezt megfordítjuk – és a teljesítmény határt szab a negatív gondolkodásnak -, akkor a lehetetlen hirtelen nagyon is elérhetővé válik.”

Amby Burfoot

Szerencsére ezek a kapcsolati láncok újraírhatók, átformálhatók, más képekkel és érzületekkel kapcsolhatók össze. Ezt a folyamatot az agy újra kondicionálásának hívom. Olyan, mintha az idegsejteket újrahuzaloznánk, közöttük új és új kapcsolódási pályákat hoznánk létre. A tudomány már bebizonyította, hogy ha az ember új információt tanul meg, akkor új idegsejtek jönnek létre és új agyi kapcsolatok alakulnak ki.

Az emberi agyról, idegrendszerről dióhéjban: A nagyagy két féltekére osztódik, amelyeket idegszálak millióiból álló idegköteg, a kérgestest, más néven a corpus callosum köt össze egymással. A két félteke ránézésre, külsőleg szimmetrikus, funkciójukat tekintve azonban jelentősen eltérnek egymástól.

A két féltekét összekötő idegköteg átkapcsoló állomásként működik – „hatalmas agyközi kábelrendszer”. Egészséges embereknél az agy integrált egészként működik, a két félteke egyszerre vesz részt a gondolkodásban és a test működésének szabályozásában. Az agy tehát egységes egészként működik, téves lenne azt állítani, hogy a két agyfélteke két külön agyat alkot.

A bal féltekéhez az alábbi képességeket rendelik hozzá:

 • 1.        megfigyelés
 • 2.        elemzés
 • 3.        analitikus gondolkodás
 • 4.        folyamatos elemzés
 • 5.        logikus következtetések
 • 6.        matematikai értelem
 • 7.        beszéd
 • 8.        olvasás
 • 9.        írás
 • 10.      tárgyak megnevezése
 • 11.      történetek értelmezése
 • 12.      saját motivációk racionális magyarázata
 • 13.      digitális kommunikáció
 • 14.      részletek megragadása

A jobb agyféltekéhez rendelt képességek:

 • 1.        történetek megértése és alkotása
 • 2.        képszerű nyelvezet
 • 3.        képek, minták és szerkezetek megjelenítése
 • 4.        geometria
 • 5.        térbeli dimenziók megértése
 • 6.        információk teljes feldolgozása, ezek időbeli egymáshoz illesztése és összehangolása
 • 7.        analóg kommunikáció és általában az asszociatív gondolkodás
 • 8.        szimbólumokkal történő kommunikáció

Bal agyféltekés célmegvalósítás:

A bal agyféltekés, racionális és logikusnak mondott út az úgymond sokak által ismert, széles körben publikált formája a célmegvalósításnak. Ide tartoznak azok az elsősorban lineáris keretek között gondolkodó módszerek, amelyek a célkitűzéstől a céltervezés folyamatán keresztül a terv egyes lépéseinek végrehajtásán át visznek el a célod megvalósulásáig.

Ez a megközelítés a bal agyféltekében megtalálható agyi funkciókra támaszkodik, alapjaiban racionális, elemző hozzáállás. Feltételezi, hogy a módszer alkalmazója szeret rendszerezni, szereti aprólékosan átlátni a folyamatokat és azokat lépésről-lépésre végrehajtani, akkor és ott, ahol annak a terv szerint meghatározott időintervallumban meg kell történnie. A bal agyféltekés megközelítés hátránya, hogy általában túlságosan merev és ragaszkodik az előre létrehozott struktúrákhoz, tervpontokhoz, időkorlátok betartásához.

Ha nem várt esemény lép fel, akkor az embernek el kell döntenie, hogy a tervével mit csinál. Ilyen esetekben gyorsan priorizálni kell, és az arra hajlamos egyéneknél a tervtől való eltérés önmagában frusztrációt, belső szorongást kelt.

Jobb agyféltekés megvalósítás:

Jobb agyféltekés célmegvalósításnál arról van szó, hogy a jobb féltekére jellemző tulajdonságokat használjuk a megvalósítás folyamatában. Így a kreatív, rugalmas és konstruktív gondolkodásra, a vizualizációs és meditációs technikákra, a zenei és hallás utáni tanulás képességére alapozunk elsősorban. Fontosabbnak tartjuk a pontos tervek készítése helyett a nagyobb léptékű, úgynevezett stratégiai tervezést. Ilyenkor nem fontos, hogy ismerjük a konkrét lépéseket, az egyes alcélokat, melyek a fő célunkhoz vezetnek.

Az integratív célmegvalósítás módszere:

A célmegvalósítás egy újszerű, integrált folyamatát és módszertanát mutatom be most számodra.

A bal és a jobb agyféltekés megközelítés integrációja hozzásegít az egyéni jellemzők szerinti, saját célmegvalósítási módszer kidolgozásához és használatához.

Az integráció lényege, hogy két részműködést és részmegközelítést egyesítettem úgy, hogy az egyes elemek segítsék egymást és a célok megvalósítását. Egyfajta hidat képeztem tehát a két eltérő és egymástól távol álló megközelítés között.

A „Váltsd Valóra az Életed!” elsősorban azért született meg, hogy segítséget nyújtson azt az életminőséget és életérzést megteremteni, amire legbelül vágysz.

A könyvről itt olvashatsz részletesebben: https://noionmegvalositas.hu/valtsd-valora-az-eleted/

A könyvet akár párban is, megtalálod az alábbi kép alatt, (katt a fotóra). Amennyiben nem csak olvasni szeretnéd hanem meg is valósítanád céljaid, terveid, ajánlom figyelmedbe az Aktivátor kötetét is.

váltsdvalóra 2:1

MOST!

A könyveket párban tudod igazán kedvező áron beszerezni.

A bal és jobb féltekés megközelítés megismerése, gyakorlatainak egyénre szabott alkalmazása együttesen fogja a legjobb eredményt hozni! A „Váltsd Valóra az Életed!” elsősorban azért született meg, hogy segítséget nyújtson azt az életminőséget és életérzést megteremteni, amire legbelül vágysz. Fontos üzenete, hogy rajtad múlik, mit szeretnél megélni, mit mersz megtenni és mire hogyan reagálsz. Ha önmagadat választod újra és újra, azzal lehetőséget kapsz arra, hogy legjobb önmagaddá válj, és ezáltal óriási ajándékot nyújthass szeretteidnek, a tágabb környezetednek!

Kívánom, hogy szíved álmai valóra váljanak, és ezzel megvalósíthasd a benned rejlő lehetőségeket, legteljesebb önmagad!

Szeretettel:

Pozsgai Nikoletta

kineziológus, életvezetési tanácsadó

a könyv szerzője

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!