Amikor fáj az Anyák napja: az ünnep másik arca

Amikor fáj az Anyák napja: az ünnep másik arca

Rengetegen írtak és jeleztek vissza az Anyáknapi hírlevelem kapcsán. Látszik, hogy ott mélyen belül, azért sok feldolgoznivaló van az Anyák napja mögött. Igyekszünk, megünnepeljük. De dolgozik bennünk mélyen e téma ez egyértelmű. Megérintett amiket írtatok és e belső megérintődésből született ez a mai írás Nektek. Az Anyák napja margójára. 

 Amikor már nem él… Amikor fáj, amit tett… Amikor magad még nem lehettél anyává, pedig nagyon szeretnéd… Amikor megfogant, de elment… s magad már rég anya lehetnél… Amikor él, de belül fáj az Anyák napja.

“Hálásnak kellene lennem neki, de közben nagyon haragszom rá.” “Nagyon nehezen viselem, de mégiscsak Ő az Anyám!“, “Szeretem, de az érzelmi zsarolását…hát abból már nagyon elegem van.”, “Ha igazán szeretett volna, megvédett volna…” , “engem már nem érdekel mi van vele, annyi sebet okozott, hogy felé se akarok nézni”…csak egy pár részlet a kapott levelekből. Amikor nehéz a kapcsolati megélés, mert terhelt a múlt sebeivel. Amennyiben az anyasebek nem feldolgozottak és még nincsenek begyógyítva az az anyával való kapcsolati problémákban nyílvánul meg. Ezt még lehet, hogy tudjuk valahogy kezelni, de sajnos az anyasebek feldolgozatlansága az önmagunkkal való kacsolatunkban ütközik ki.

Honnan ismerhetjük fel az anyasebeket?

A feldolgozatlan anyasebek megjelenhetnek önszabotázsban, önmagunk és erőforrásaink kizsigerelésével, önfeláldozásként, abban, hogy nem tudunk nemet mondani. Tipikusan jelei az önbántás, önelégedetlenség, megfelelési kényszerek, önbizalmi problémák, sőt még az anyagi (anya-gi) nehézségekben, pénzhiányban is. 

Akiknek már nincs köztünk az Édesanyja

Anyaseb az anya hiánya is. Elvesztését is fel kell dolgozni. Ez egy nagyon mély gyászfolyamat. Ekkor természetes, hogy az Anyák napja nagyon nehézzé válik, súlyossá, emlékezésé. “Hogy ünnepelhetnék?” -kérdezte egy kliensem a múlt héten. Nos, van mit ünnepelni, hiszen az életedet tőle kaptad, bármit és bárhogy is tett, ő fogadott testébe, szült a világra és indított el az élet rögös útjára. Anyasebek feldolgozása, s a halál elfogadása… maga a gyászfolyamat megélése, folytatása javasolt itt.

Mikor leszek már Édesanya? 

Anyák napja feltép egy másik sebet is… azokét, akik már régóta szeretnének anyákká válni, s valamikért még nem sikerült. A tudattalanból felsejlőn érkezik a kérdés, mikor lesz már nekem is gyermekem, mit kell még tegyek, hogy így lehessen. S vele gyakran az önbántás, önelégedetlenség. Itt is van mit átfordítani, rendezni, gyógyítani, igen gyakran pont az anyasebek terén.

Már Édesanya lennék, ha…megmaradt volna

Milyen az anyák napja azoknak, akik elveszítették gyermeküket magzati korukban? Lelkiismeretfurdalással, önbántással, mély szomorúsággal teli. Itt is van mit elengedni, átfordítani. Az anyasebek mellett itt a párkapcsolati és generációs blokkokat is érdemes feltárni, oldani.

Köszönöm, hogy ennyien írtatok és megosztottátok a belső megéléseiteket a ti hogyan ünneplitek az anyák napját kérdésemre. Köszönöm a mélységet és a megtisztelő bizalmat e sorstörténetek megosztásában is.

A kérdések másik fele a hogyan lehet dolgozni az anyasebbel témára vonatkozott. Ezekre hozom a válaszokat ide is, mert fontosak, értékesek szerintem Neked is.

Van, amikor a fájásnak ideje van. Van, amikor el kell sírni az el nem sírt könnyeket. De van, amikor ideje gyógyítani az anyasebeket. Amikor ideje ránézni és amikor már rá is akarsz nézni.

Mit lehet tenni az AnyaSebekkel?
Anya kapcsolatunk a legalapvetőbb és legfontosabb női önismereti és női önfejlesztés téma. Hiszan mindaz, amit anyától öröklünk, tőle látunk, tanulunk, s általa kapunk alapjainkban határoz meg bennünket, hogy milyen az anya kapcsolatunk, és felnőtt korunkban mit működtetünk a korai sérülésmintákból továbbra is.

Anya-Sebek, tüneteik és gyógyításuk

Amikor begyógyítjuk az anya-sebet, elkezdjük felfogni azt, hogy az anya jól-léte mennyire szédítő mértékben van hatással a gyermekére, főképp kora-gyerekkorban, amikor az anya és a gyerek még egy egységet alkot. Az anyánk az alapja annak, hogy kivé válunk: az első hiedelmeink az ő hiedelmei, az első szokásaink az ő szokásai. Mindennek egy része annyira nem a tudatos szférában zajlik, hogy alig lehet rálátni.

Az Anyasebek begyógyítása

Amint elindulunk ezen a gyógyulási folyamaton, lassan eltávolítjuk azt a projekciókból szövődő sűrű ködöt, ami miatt meg vagyunk rekedve, és tisztábban láthatjuk, elismerhetjük és szerethetjük önmagunkat. Többé már nem cipeljük anyánk fájdalmának terhét, ami miatt kicsiként tartottuk magunkat. Felszabadítjuk önmagunkat egy teljesebb életre. Az anyasebek begyógyíthatók. Eljön az idejük, amikor már rá akarsz nézni és eljön az ideje, amikor már rá is akarsz nézni.

A sebeken keresztül szeretni. Tanulni kell. A sebeken keresztül látni. Gyakorolni kell. A sebeken keresztül érezni. Engedni kell. Egyik sem megy magától. …és ez rendben van így. Aztán a sebek gyógyulnak, helyük emlék marad. Az emlék a múlt felfeslett ruhája. Szőjjük újra, foltozzuk be,  s így melegsége körülölel, s nem vesz meg a félelem hidege. Szívünk ereje gyógyírré lesz, begyógyított sebeink erőt adnank. Nekünk és másoknak. Gyermekeink pedig már tudni fogják, hogy lehetséges. Sebekkel is szeretni. Sőt. Máshogy nem is érdemes. Csak szeretve élni. (Pozsgai Nikoletta, Anyaseb online tanfolyam)

Hogyan lehet feltárni és begyógyítani az Anya Sebeket? 

Először fontos tudatosítani, hogy lehet. Több száz nőt kísértem már ezen a folyamaton és magam is gyógyult anyasebzett vagyok. Mára elmondhatom, hogy nagyon jó a kapcsolatom az édesanyámmal, rengeteget dolgozutunk rajta. Én is, Ő is. Rajtam az élet is, rajta a daganatos betegsége is. Mára Anya kimondja, egyik legfontosabb életcélja, hogy minél tovább lehessen ott mögöttem és az unokája mögött. Mára ott van ő, hogy segítsen, hogy bölcs anyámként az élettapasztalatával, a szakmai tapasztalataival ott álljon valóban mögöttem.
A kapott kérdések, levelek özöne arra hívott, hogy újra elindítsam ezt az online tanfolyamot. Évente egyszer azért szoktam, 2013 óta elérhető online formájában. Most még nem terveztem. De…szükséges, így indul újra egy újabb csoporttal.
Hamarosan az ANYASEB GYÓGYÍTÓ ONLINE TANFOLYAM, mely nemcsak válaszol, hanem segít az Anyaseb feldogozásában.
Itt tudod megnézni miről szól, miben és hogyan segíthet neked az AnyaSeb Gyógyító Online tanfolyam>>>


AnyaSeb Gyógyító Online Tanfolyam 

INDUL: MÁJUS 15. 

írott háttéranyagok, előadás és meditációs hangfelvételek, célzott a feltárást és megértést segítő belső gyakorlatok.

Zárt tanfolyami felület, mp3 letölthető hanganyagok, 2-3 naponta felkerülő leckék, melyek a feldolgozás ütemét ajánlják így. Saját tempódban és időbeosztásod szerint tudod megnézni, hallgatni őket.

Ide érkezhetsz az AnyaSebek Online tanfolyammal:

  • megismered az anya-gyermek kapcsolat hátterét, átlátod a kihívásait az életúton
  • az anya minőség és archetípusai segítenek megérteni mi történt te és az édesanyád kapcsolatában
  • az anyasebekből adódó fájdalmakra adott reakcióid felismerése
  • továbblépés az anyaseb fájdalmakra épülő önkorlátozó működéseidből
  • az önbizalom és önbecsülés újraépítése
  • az anya kapcsolat rendezése a belső térben
  • felkészülés az anyaságra, amennyiben anyaseb áll a fogantatás hátterében ez nagyon nagy előrelépés lesz
  • segítség az anya elvesztésének feldolgozásában, vagy az arra való felkészülésben

Részletes leírást AZ ANYASEB GYÓGYÍTÓ ONLINE tanfolyamról itt találsz>>>
Várlak rá szeretettel, EGYÜTT KÖNNYEBB MEGBÍRKÓZNI AZ ANYASEBEKKEL!

 Pozsgai Nikoletta / Nikol
kineziológus, életmód-tanácsadó és terapeuta
személyiség integrációs tréner
női önmegvalósítás specialista

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!