Advent Második Hete: Igazság(osság) és Őszinteség

Advent Második Hete: Igazság(osság) és Őszinteség

Elérkezett Advent második hete és ezzel egy újabb lehetőség Önmagunkkal való szembenézésre. 
A hét témája az igazság(osság) és ezzel együtt az őszinteség. Az őszinteség alatt most elsősorban önmagunkkal való kíméletlen őszinteségre gondolok, arra a tiszta tükörre, amelybe olykor igazán nehéz belenézni. Őszintének lenni annyit tesz, hogy (be)ismerjük a kendőzetlen igazságot önmagunk számára és ezt hajlandóak vagyunk szégyenkezés és kényszerítő elvárások nélkül elfogadni, elfogadtatni másokkal.

Nem állítom, hogy minden pillanatban a jégszilánk-őszinteség a célravezető, sokkal inkább az én-közlésekben megfogalmazott, a saját belső világunk megosztásáról szóló megközelítés. Gyakran környezetünkkel szemben a legnehezebb őszintének – mégsem sértőnek, bántónak lenni.

A titok nyitja nem abban rejlik, hogy hamisat, igaztalant mondunk, hanem abban, HOGYAN kommunikáljuk a SZEMÉLYES IGAZSÁGUNKAT.

Különösen, hogy az igazság egy nagyon megfoghatatlan, relatív és kifejezetten szubjektív fogalom. Mindenkinek van igazsága, mindenkinek igaza van…a maga szempontjából szemlélve. Éppen ezért a személyes igazság mint olyan relatív, tehát nem lehet axióma szerinti kiindulópontAz őszinteség ellenben igenis lehet.

Amit őszintén mondasz az akkor és ott igaz.

Amikor szívedhez-hűen megfogalmazod érzéseidet, gondolataidat azok igazak lesznek. Érvényesek és jogod van érezni akkor és ott azt, ami benned van. Nem kell elfojtanod, nem kell megmásítanod. Mindenképpen fontos a saját egészséged és a kapcsolat egészsége szempontjából, hogy kimondd azt, ami benned van. Viszont, ha a másik nem hallja meg, bár ezerszer mondtad már, úgy tűnik, hogy figyel, de kiderül teljesen máshol volt, vagy épp vádaskodásba, önvédelembe esetleg menekülésbe megy át.

Ha nem figyelnek oda ránk és nem hallgatnak és hallanak meg:

érezhetjük megbántva magunkat, ha kifejezzük legféltettebb – legigazabb – érzéseinket, vágyainkat vagy éppen álmainkat, de nem hallanak meg bennünket. 

Valami olyat osztunk meg, ami becses a számunkra – magunkból mutatunk meg egy tiszta darabot, és csak reméljük, hogy társunk, környezetünk értékeli ezt az ajándékot! De, ha tudatosan mi magunk is odafigyelünk arra, hogy mit mikor és hogyan mondunk, akkor a kommunikációnk is célba ér.

Miért nem hall bennünket meg a másik ember?

 1. nem figyel épp: nem tudatosul bennünk, hogy a másik ember épp nem figyel, valami mást csinál, épp saját bajában van, egy fontos döntést kell meghoznia, konfliktusain agyal, álmodozik, kedvenc focicsapatának meccsét nézi, stb.
 2. nem tudjuk épp úgy megfogalmazni, hogy az a másik ember számára befogadható legyen – nem a megfelelő szavakkal mondjuk ki, olyanokkal, amelyek bekapcsolnak a másiknál régi sebeket és védekezik, akár támad. Vagy a hallgató lekapcsol, kikapcsol és akár elengedi a füle mellett, látszólag reagál, de az üzenet nem ment át.
 3. a kommunikációnk – akarattal vagy tudattalanul, de bántalmazó, ilyenek a vádaskodás, sértegetés, hiszti, számonkérés, megítélés, büntető hallgatás
 4. nem jól időzítünk – 1-es pont figyelmi hiányai miatt, 2-es pont félreértései miatt, 3-as pont félrekommunikációja miatt. 
 5. ...és ez is lehetséges: valóban nem fontos neki, nem érdekli, amit mondani szeretnénk minden igyekezetünk ellenére nem törődik azzal, hogy mi van bennünk, mit akarunk mondani. Ebben az esetben fel kell tenni a kérdést, hogy mit keresel még ebben a kapcsolatban? Meddig akarsz még benne maradni? Ez lehet azt a felismerést hozza, hogy már rég nem kéne benne legyél, és lehet azt, hogy maradsz és elefogadod, hogy ez így van. Ez is lehet megalapozott döntés, hiszen rengeteg élethelyzet van, amikor akár egy házasságot megtartanak a benne élők gazdasági, szokásbéli, egyéb okok miatt. Vagy a családi hozzátartozókat sem tudod kirakni a családodból, mert annak energetikaliag saját jogukon részei, akkor is ha úgy tesznek, hogy te nem vagy része a családnak és akkor is, ha te működtetsz olyan mintát, amiben mások záródnak ki. Itt az 5-ös pont minden esetében bőven van mit tenni belső munka térben, nem kell, hogy így maradjon, te kimondhatod magadnak, barátodnak, terapeutád előtt, a családi morfogenetikus térnek, stb. 

A lényeg, hogy:

ne hagyjuk bennragadni azt, ami a szívünket nyomja!

Pont a szívünk-lelkünk mélyéről kibányászott kincs az egyik legnagyobb érték, amit adhatunk – magunkból egy rész, ami kendőzetlenül, mi magunk! Ebből viszont az következik, hogy az igazi őszinteséggel együtt kell járjon a tolerancia is. Tolerálnunk és tiszta szívből el kell fogadnunk a másik embert – a maga teljes-rész-vélt vagy valós igazságával együtt, mindegy, hogy mennyire érezzük mi igaznak azt, amit ő állít…az ő lénye szerint neki is igaza van. nem érdemes belemenni az igazság körül folytatott vitákba, vallás és állás(pont) háborúkba….legyen mindenkinek hite szerint!

Az őszinteség és a lelki-ismeret rokon fogalmak.

Aki igazán őszinte tud lenni önmagához és másokhoz, annak tiszta a lelki-ismerete….hisz ismeri a lelkét!…aki pedig ismeri a lelkét csak az képes hű és igaz maradni saját magához, az Igaz Énjéhez!

Aki igazán őszinte tud magához lenni, az képes követni az Igaz Én szavát, nincsenek önmaga vagy mások elől rejtegetnivalói… Így az egyén képes meglátni a teljességet, hisz az őszinteséggel mindent képesek vagyunk meglátni…(előbb-utóbb:) A teljesség pedig egyenlő a bőséggel. Igaz bőségben pedig csak az fog tudni élni, aki minden tekintetben kiteljesedett-igaz önmagához!

VIDEÓS ÜZENETEM erre a linkre kattintva tudod megnézni:

https://www.facebook.com/everness/videos/871300033047743/

A hétre szóló gyakorlat:

1. Nézd meg a listádat a múlt hétről, amiben megfogalmaztad a nehézségeidet és dilemmáidat. Ha akkor nem írtad össze még nem késő!:) (A gyakorlat leírását és az első héthez itt találod>>>)

Azokon a területeken szokott nehézségünk adódni, ami kihívást tartogat. Nézd meg most a gyűjteményedet egy más szemmel, az őszinteség szemével.. ha igazán őszinte és hű vagy a szívedhez, miért nehéz számodra az a terület? Mi jelenti valóban a dilemmát? menj egészen a mélyére, nézz szembe gyengeségeiddel, hiányosságaiddal és dönts úgy, hogy elfogadod őket mint hozzád tartozó részeket. A befogadás fél siker. A december 13-i Luca nap jelentése a néphiedelem szerint: A sötétségen keresztül látod meg a fényt! 

2. Az előzőnél gyakorlatiasabb feladathoz egy nagyobbacska tükörre lesz szükséged és pár nyugodt percre, amikor el tudsz mélyedni önmagadban.

GYAKORLAT:

Nincs más tennivalód mint szembenézni önmagaddal… Tényleg és szó szerint értem. Vegyél elő egy nagyobb tükröt, vagy állj elé. Csak figyeld meg úgy igazán az arcodat, a tekintetedet. Kérdezd meg magadtól, hogy boldog vagy-e… ha nem,akkor mi tenne boldoggá, mi hiányzik. Aztán írd le a válaszokat és szedd össze mit tehetnél a megvalósításukért. Ha kell írj akciótervet a  jövő évre! Érdemes a hét több napján is megcsinálnod és VALÓBAN MEGHALLGATNI MAGAD! Amikor megszületnek a belső válaszaid, akkor azzal lehet majd tovább indulni kifelé. De ez az első lépés. Mi a Te személyes igazságod?

***

Kiegészítés számmisztikát kedvelőknek:

Számmisztikailag Advent első hetének erénye az intuíció a 2-es számhoz tartozik és erre épül a második hét igazsága, a 8-as (ami a karma száma, a végtelen (igazság és jelenvalóság, a bőség és teljesség száma is!. Kifejezetten érdekes, hogy a Tarot-ban a 2-es és  a 8-as szám is a női ösvény száma és kártyalapja, a főpapnő és az igazságosság/igazságszolgáltatás kártyája…

***

A Fény Születése valójában a Fény Szülése

A Decemberi fényváró napok alakuljanak át a fénnyel való megfoganás és a fény megteremtésének/megszülésének napjaivá. 

Hiszen mi magunk vagyok azok, akik a szeretet erejével átalakíthatjuk személyes mátrixunkat, méghozzá szívünk valósága szerinti élet valósággá. 

Legyen a karácsony szeretet-varázslás. 

Addig is készülj, segítsen minden mi körülvesz!

„Minden negativitás a félelemből születik…De nincsen olyan félelem, amit a szeretet ne oldana fel…Ha szeretnénk kilépni a félelemből, akkor a megoldás
nem a harc, hanem az, hogy kicseréljük szeretetre.” Marianne Williamson Visszatérés a szeretethez c. könyve


S ha szívesen ajánlod barátaidnak ezt a cikksorozatot, tartsatok együtt az Adventi folyamatban!

Küldd el neki bátran ezt a linket és ő is követheti a folyamatot!

Az Advent időszaka – a fény születésére várva 1. rész>>>


MIT IS JELENT A FÉNY SZÜLETÉSE BENNÜNK? 


papnői én

Minden évben eljön december 21, amikor az évkörön a téli napfordulóval átfordul a természeti idő kereke. Fény ünnepnek hívták ezt korábban a kereszténység előtt és a korakereszténység idejében is. Később a karácsonyi Szent Este megnevezésével december 24-re került a fény ünnepe, de az évkörön ma is a napfordulóhoz kötjük azt.
Töltődj fel, erősödj meg az összerendezettségben, érkezz meg a békébe, hogy összerendező erővé lehess a környezetedben. Olyan ez mintha fáklyává válnál a sötétségben.
Légy fáklya és gyújts meg a környezetedben élők szívének lángját!

TÉLI NAPFRODULÓS FÉNYÜNNEP idén a Tűz Rózsája, a bennünk lévő árnyék feloldása és fénnyé tétele, a belső újjászületés jegyében lesz:

2023. december 21. 19:00

ONLINE * VISSZANÉZHETŐ
Részletes leírást itt találsz a fényünnepi programról>>>


Mi áll a fény ünnep hátterében? 


Minden évben eljön december 21, amikor az évkörön a téli napfordulóval átfordul a természeti idő kereke. Fény ünnepnek hívták ezt korábban a kereszténység előtt és a korakereszténység idejében is. Később a karácsonyi Szent Este megnevezésével december 24-re került a fény ünnepe, de az évkörön ma is a napfordulóhoz kötjük azt.

 • advent és a karácsonyi ünnepkör a belső fény megszületésének ideje
 • ehhez a befelé figyelés, számvetés idejét érdemes megélni és tudatosan készülni a belső újjászületésre

Várlak Szeretettel, 

 Pozsgai Nikoletta

 kineziológus, életmód-tanácsadó és terapeuta

 személyiség integrációs tréner

 női önmegvalósítás specialista

Megosztás Facebookon

“Advent Második Hete: Igazság(osság) és Őszinteség” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Igen, karácsony közeledtével talán nem árt tisztába tenni, hogy mi is az az őszinteség.
  Én egy nagyon bölcs embertől hallottam azt, hogy: “Az őszinteség önmagunkról szól.”
  Ezt a legtöbben nem tudják. Akkor vagy őszinte, ha magadról árulsz el valamit (magadnak vagy másnak). Ha a másikról nyilatkozol, akkor nem őszinte vagy, csak véleményt mondasz – és a vélemény szinte mindig szubjektív. A másikkal kapcsolatban is lehetsz őszinte, de leginkább akkor, ha kérdezik a véleményedet. (Ezt persze nem szoktuk megtenni, mert nem akarjuk hallani a másik álláspontját.)
  Ma egyfajta “véleménydiktatúrában” élünk. Bekapcsoljuk a tévét, és nem konkrét eseményekről értesülünk, hanem arról, hogy kinek mi a véleménye. Állandóan szakértőket hívnak mindenhova, mindig véleményeket KELL hallgatni. Az ismerőseink is folyton a véleményükkel traktálnak, kéretlenül is. (Ez persze hajlam, alkat kérdése.)
  Mindenkinek jobb lenne, ha gyakrabban alkalmaznánk az “én-közlést”. “Én olyan vagyok, hogy…” “Én úgy érzem…” “Én úgy gondolom…” “Én ezt úgy szoktam csinálni…” “Nekem ez így esik…” Ez lenne az igazi őszinteség.
  Bocs a sok szövegért, csak igyekeztem mindent megfogalmazni, ami eszembe jutott a téma kapcsán.

  Válasz
 2. Kedves Móni!
  Köszönöm ismét hasznos meglátásaidat és soraidat!
  Igen az őszinteség önmagunkról kell szóljon elsősorban… mert ha magunkhoz nem vagyunk őszinték, hogy várhatjuk el, hogy mások meghallják és elfogadják véleményünket?
  Ha nincs igaz szív az őszinte vélemény mögött – nincs hitelesség sem.
  Én-közlés kapcsán… szerintem csak ez az egy közlési forma és kommunikációs forma lehet szereteten és kölcsönös megértésen-elfogadáson alapuló!
  Egy kikivánkozó én-közlés:
  Ismét ihletett állapotba kerültem, mint oly gyakran amikor írsz nekem és értő véleményedet fogalmazod meg! A hozzászólásodat olvasva szárnyakat kapok…. köszönöm az odafigyelést és a blogom nyomonkövetését!

  Válasz
 3. Szia!
  Nagyon tetszik, ahogy a női témához adoptáltad az advent kérdéseit, sőt a kezdeményezés is szuper 🙂
  Női önmegvalósítás, hiszen a nőknek annyi évszázadon át kellett meghúzni magukat.
  Kellene férfi önmegvalósítást is, csak nem tudom őket hogy lehetne megtalálni ezzel!
  Van Ötleted?
  Baráti üdvözlettel:
  Péter

  Válasz
 4. Sziasztok!
  Ez nagyon érdekes, amit a tarotról írtál…. nekem abban a hétben pont ezek a kártyák jöttek elő!
  Mondjuk én egy ideje már kommunikálok az angyalokkal, csak mostanság türelmetlen vagyok. Tudom, mit akarok, hol és kivel. Mármint… párkapcsolat… Csak nem tudom, lehet, hogy ehhez idő kell.
  De mit mondotok?
  Lehet-e jelnek, vagy megjelölésnek venni azt, ha egy bizonyos személy és társaságával való találkozáskor balesetet szenvedsz (ami azóta is néha visszatér, pl. nyakbecsípődés formájában), rámoccansz az emberre, de nem érkezik válasz…. két év elmúlik, addig te először szenvedsz, nagyon, majd amikor megelégelted, és rendbetetted magad, az illető visszatér az életedbe? Úgy, hogy ha nem nyersz egy játékon belépőt a fesztiválra sosem láttad volna újra?
  S akkor már bizton állítod, hogy Ő az?
  Mit mondotok?
  Csilla

  Válasz
 5. Üdvözletem!
  Érdeklődöm, hogy asztrológiai kérdésekben is tud-e segíteni kedves Nikoletta? Vagy tud-e ajánlani valakit aki pár mondatban tudná elemezni a közelgő 2012.12 21-i Yod aspektust?
  Köszönöm.
  Edit

  Válasz

Szólj hozzá!