A harmonikus kapcsolatok alaptitka

A harmonikus kapcsolatok alaptitka

ÖrömbenA harmonikus kapcsolatok alaptitka

Gary Chapman amerikai családterapeuta és pszichológus lelkigondozói tapasztalatait összegezve, a harmonikus kapcsolatok 5 alaphangját fogalmazta meg családi harmónia szerint a szeretetnyelv felismerése az egyik legkritikusabb része a harmonikus párkapcsolatnak és a családi életnek.

Vegyük kezdetnek a párkapcsolatodat. Bizonyára volt a kapcsolatban egy olyan időszak, amikor nem tudtatok betelni egymással és mindent rózsaszínen láttatok. Általában ilyenkor elfelejtjük megvizsgálni magunkat és a párunkat objektív mércék szerint, hiszen pont az a lényege a szerelem kémiájának, hogy csak a szubjektív, euforikus érzés létezik. A rózsaszín köd felszállásakor pedig oly gyakran ottmarad a szürke hétköznapok valósága, mely tele van kommunikációs problémákkal, elbeszéltek egymás mellett, esetleg folyamatos harc zajlik az érdekérvényesítésért.

Legkésőbb itt kezdesz rájönni, hogy igazán nem is ismered a párodat, nem tudod mi teszi őt igazán boldoggá, kiegyensúlyozottá. Gary Chapman szerint egymás megismerésének és a kölcsönös boldogság érzéséhez, a harmonikus párkapcsolathoz elengedhetetlen egymás szeretet-nyelvének felismerése és az adott irányú ‘nyelvi önképzés’. Szerinte minden szeretetnyelv elsajátítható és igazából az is lenne az egyén feladata, hogy képes legyen minden nyelven kommunikálni, adni és elfogadni a szeretet különböző formáit.

Te megfigyelted már, hogy milyen módon igényled a szeretet kifejeződését irányodban?

1. Inkább szavakkal szereted, ha kifejezik feléd az elismerést, megbecsülést, hálát, szeretetet?

2. Akkor érzed úgy, hogy igazán szeretnek, ha ‘minőségi’ időt szánnak rád és lehetőséged van önfeledten együtt lenni az adott társsal, baráttal?

3. Akkor érzed, hogy szeretve vagy, ha tesznek érted, meghallgatnak, vacsorát főznek neked, elkészítenek egy forró fürdőt vagy éppen elvégzik helyetted a nemszeretem feladatot?

4. Esetleg arra vágy leginkább, hogy apró figyelmességeket, ajándékokat kapj?

5.Szereted, ha simogatnak becézgetnek vagy éppen ki nem állhatod a ‘bújást’?

Ha a fentiek egyikéből-másikából, esetleg több alapján magadra ismertél, itt az ideje, hogy megismerkedj az öt alapvető szeretetnyelvvel:

1. Dicsérő szavak

Ha ezt a szeretetnyelvet beszéled leginkább, akkor a szeretet kimutatására a dicsérő szavakat és elismerést vársz. Te is így működsz, szinte folyamatosan elismered és dicséred a körülötted élőket és ezzel fejezed ki az irántuk érzett szeretetet és tiszteletet.

2. Igazi együttlét – minőségi idő

Ha fontosabb az együtt töltött minőségi idő, mint bármi más, akkor ez lehet a legerősebb szeretetnyelved. Nem biztos, hogy a közös TV nézésre, mozizásra vágysz, hanem inkább mély lelki síkú beszélgetésre, közös élmények megélésére. Úgy érzed, hogy a kapcsolatod akkor erős valakivel, ha sok időt töltötök úgy együtt, hogy az minőségi, igazán egymás igényeit figyelembe vevő legyen.

3. Figyelmesség – odafigyelés

Ha ezt a nyelvet beszéled, akkor valószínűleg eleve odafigyelsz a körülötted élőkre, tettekkel igyekszel kifejezni a szeretetedet, pl. ebédet készítesz, segítesz a házimunkában, szívesen végzel el olyan feladatokat, melyek neked könnyen mennek a társadnak pedig kifejezetten nyűg, igyekszel tevőlegesen segíteni, részt venni a másik életében és így a kedvében járni.

4. Ajándékozás

Ha ezt a szeretetnyelvet használod leginkább, akkor a szereteted jeleként apró ajándékokat, figyelmességeket adsz a barátaidnak, párodnak, gyermekednek. Ezek lehetnek kisebb figyelmességek, akár készen vetted, akár készítetted. Valamilyen tárgy átadásával érzed leginkább úgy, hogy ki tudod mutatni a szeretetedet.

5. Testi kontaktus

Ha így beszélsz, akkor a testi érintéssel, simogatással, öleléssel, szeretkezéssel tudod leginkább kifejezni a szeretetedet. Ha ezt a nyelvet beszéled akkor folyamatosan azt érzed, hogy a számodra kedves személyhez hozzá kell érj, meg kell öleld vagy éppen meg kell puszild.

Valószínű, hogy nem csak egy nyelvet beszélsz jól, de mindig van két úgynevezett elsődleges nyelv, amely alapvetően meghatározza testi-lelki jóllétedet.

Azzal hogy felismered a saját elsődleges szeretet-nyelveidet már félúton vagy a sikeres kapcsolatokhoz. Amire még szükséged van, az az, hogy ki is tudd fejezni, hogy neked milyen típusú szeretetre van szükséged. Azaz tudatnod kell a körülötted élőkkel, hogy számodra így-vagy úgy tudják leginkább kifejezni a szeretetüket. Ezt leginkább rávezetéssel, pozitív megerősítéssel, kéréssel, konkrét nevén nevezéssel tudod megtenni. Utóbbi esetében például egy egyszerű ‘énközléssel’ elmondod a párodnak, hogy te akkor érzed a leginkább, hogy ő szeret, ha közösen töltötök egy hosszú hétvégét, kirándultok és nagyokat beszélgettek.

Mivel a kapcsolatok mindig több oldalúak, törekedned kell arra is, hogy felismerd társad, gyermeked szeretetnyelvét és igyekezz azon nyelvterületen fejlődni, ha az nem elsődleges nyelved.

Gary Chapman szerint a legtöbb pár nem ugyanazt a szeretetnyelvet beszéli, mint a másik, de ezzel önmagában nincs gond, ha felismered a társad nyelvét és megtanulsz azon a nyelven kommunikálni. Hasonló ez egy általános nyelvtanulási motivációhoz, ha angolokkal szeretnél beszélgetni, akkor angolul fogsz tanulni. Kommunikációs félrecsúszás, akkor jön létre, ha más nyelven társalogtok és így nem értitek meg egymást. Egy angol embert sem magyarul fogsz kérdezni, mert tudod, hogy nem ért magyarul.

Nagyon fontos felismerned a gyermeked szeretet-nyelveit is, ahhoz, hogy kiegyensúlyozott gyermeket tudj nevelni. Ha a gyermeked ‘szeretet-tankja’ nincs tele, akkor hajlamosabb lesz a személyiségét megtagadva más utakon szeretethez jutni, figyelmet kieszközölni (pl. rosszalkodás a szülő figyelméért). Sőt ennél többről van szó, mert Te mint szülő vagy az, aki meg tudod neki tanítani, hogyan fejezheti ki szeretetét többféleképpen, ezzel hozzásegítve ahhoz, hogy harmonikus kapcsolatai legyenek már gyermekkorától.

Gary felhívja még a figyelmet arra is, hogy a szeretetnyelv kétirányú, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a nyelven fejezed ki a szeretetedet, mint amin keresztül Te magad el tudod fogadni a szeretetet. Tegyük fel, hogy Te tettekkel, apró szívességekkel mutatod ki a szeretetet, míg Te inkább azt várod el a társadtól, hogy megöleljen, megcsókoljon. Ahhoz, hogy igazán jó eséllyel alakíts ki magad körül harmonikus párkapcsolatokat, fontos, hogy tisztában legyél mindkét iránnyal: azzal, hogy Te hogyan tudsz szeretetet adni és azzal is, hogyan várod el a társadtól, szüleidtől, gyermekedtől, hogy a szeretetét számodra egyértelműen kimutassa.

Bővebben a szeret-nyelvekről:

Gary Chapman: Egymásra Hangolva, Családi Összhangzattan, Gyerekere Hangolva, A házasság 4 évszaka /Harmat kiadó

Remélem írásomat hasznosnak találod és hozzásegít a harmonikus kapcsolatokhoz!

Ha pedig itt az ideje a gyakorlatban is tenned a párkapcsolatba érkezésért, annak tartósságáért, gyógyításáért avagy felemeléséért a következő hétvégi intenzív tanfolyamot ajánlom neked:

ISTENI PÁRKAPCSOLAT TEREMTÉSE

október 17-18. szombat-vasárnap 9:30-18:30

PÁRKAPCSOLATI MINTÁK ÚJJÁÉPÍTÉSE a blokkjaid megdolgozásával, a kapcsolat(i mintáid) gyógyítása.

Ajánlott: párnélkülieknek,hogy értsék miért nincs és hogyan lehet párjuk, párban élőknek, hogy a szerelmet visszahívva jobb legyen a kapcsolatuk.

Előadások: 

Párnélküliségből Isteni Párkapcsolatba, PárBajokból Együtt Teremtésbe:
Azaz Hogyan válj azzá a NŐvé/FÉRFI-vá, aki képes a boldog párkapcsolatra?

Blokkoldások:

Családállító mező-állító és blokk-oldó módszerek a párkapcsolati blokkjaid oldására

Felépítő meditációk:

Párkapcsolat gyógyító  és isteni párkapcsolat teremtő meditációk

Részvételi díja:

30 000Ft/hétvége előkészítő és utánkövető gyakorlatokkal. A hétvégén felvett hanganyagokkal együtt.

 Bővebben az Unio mystica tanfolyam Isteni Párkapcsolat Teremtő hétvégéjéről>>>

Kiknek ajánlott elsősorban?

  • akinek még nincs tartós párkapcsolata, de szeretne
  • akinek van, de nem él harmóniában a kapcsolatban
  • akinek van párja, de tovább szeretne lépni a család – gyermekáldás felé
  • akinek van párja, de a gyermekük születése után megbomlott a kettejük közötti harmónia
  • aki szeretné felemelni a párkapcsolatát, visszahívni és felerősíteni benne a szerelem életérzését

Jelentkezéshez:
Kérlek küld az Isteni Párkapcsolat szót a noionmegvalositas@gmail.com címre VAGY töltsd ki itt az alábbi űrlapot a program oldalán:
Várlak szeretettel:
Pozsgai Nikoletta 

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!