A Céltervezés 7 lépése

A Céltervezés 7 lépése

A célkitűzés-célmegvalósítás hatékonysága kiemelten fontos az önmegvalósításban. Ha önmagadat megtalálod, a céljaidat felismered és el is éred, akkor az életed s benne Te magad valóra válsz.

Céllal és belső elhivatottsággal élve a hétköznapok szürkesége színpompás, gyönyörű és örömteli utazássá válik.

A tervezés képes feloldani ezt a hatalmas távolságot a célod és a valóság között, a terv lesz az összekötő kapocs a vágyott dolgok és a mostani élethelyzeted, érzéseid, megéléseid között. Tulajdonképpen a tervezés folyamatával tudod elhozni a jelenbe a vágyott tárgyat, állapotot. Mivel az elme konkrét utasításokat és hozzá ütemtervet kap, jó beosztott módjára neki is lát a munkának.

„Nem az számít, honnan indulsz, hanem az,
hogy milyen döntéseket hozol arról, hogy hová akarsz végül eljutni.”
Anthony Robbins

A céltervezés lelke: minél jobban és konkrétabban határozd meg a célodat, a célod és a jelen állapotod közötti utat, valamint a célodig vezető utad feladategységekre lebontva, annál könnyedebben és hatékonyabban fogsz tudni haladni a kitűzött irányban!

Gondolj olyan dolgokat, melyeket valóban szeretnél megtapasztalni az életedben. A gondolathoz társíts érzelmeket, érzéseket, azaz éld bele magad a vágyott helyzetbe, mintha már meglenne, mintha már megélnéd a jelenben.

A tervezés folyamata pont erre való, az elméd számára közel hozod, elérhetővé teszed a vágyott célt. Másra nincs is szüksége: megkapta az utasítást, tehát tudni fogja a dolgát.

Ha eddig még nem fogalmaztál meg konkrét célt, az első két lépésben tedd meg, hogy együtt tudjunk haladni!

1.        A számodra most legfontosabb célokat írd fel a lap tetejére.

Válassz olyanokat, melyek igazán tükrözik az álmaidat… most ezek lehetnek nagyok, akár elsőre lehetetlennek tűnőek is…

2.        Ezek közül válaszd ki azt a célt, amelyiket reálisan elérhetőnek tartasz belátható időtartam alatt.

Ha egy sincs köztük, akkor az egyiket alakítsd úgy, hogy el tudd hinni, hogy azt te képes lehetsz megvalósítani…

3.        Szabj a célod megvalósítására egy határidőt.

Enélkül semmi nem fog motiválni és nem fogsz tudni igazán elköteleződni a célod eléréséért! Most még nem kell ennek véglegesnek lennie, tehát ne gondolkozz rajta túl sokáig.

4.        Végezz SWOT analízist a célodra vonatkoztatva.

A SWOT rövidítés az angol strengths (erősségek), weaknesses (gyengeségek), opportunities (lehetőségek) és threats (fenyegetések, itt: kihívások) szavakból áll össze.

5.        Következő lépésben bontsd a nagy célodat három kisebb célra, majd alcélonként legalább 3 megfogalmazott feladatra.

A három feladat elvégzésével elérd a három kisebb célodat, azon keresztül pedig az egy nagyot!

6.        Egy „két lépéses” nagy lépés következik a határidőzött és feladatokra bontott alcélokért!

A. Most határidőzd a feladatköröket, külön mérlegelve a három alcélt is. Nem baj, ha ez elsőre nem 100%-ban objektív és tartható.

B. A jelenhez legközelebbi alcélodat vizsgáld meg tüzetesebben. Adj hozzá annyi feladatot, hogy az heti szintre lebontható legyen. Egyszerűen tudnod kell, hogy mit tegyél a célod eléréséhez, különben az elméd nem veszi komolyan és meseként, álomként kezeli.

7.        Az alcélod eléréséhez szükséges első feladat végrehajtását kezdd el még ma!

Ez lehet akármilyen pici apró tett. Lehet, hogy képeket fogsz keresni az álmod vizuális megjelenítéséhez és fotomontázst csinálsz belőle a számítógéped fölé.

A siker mindig sok egymás után megtett apró lépésből áll!

A sikeres embereket elsősorban az különbözteti meg a sikertelenektől, hogy a sikeres ember cselekszik céljai érdekében. A sikertelen ember hezitál, tologat, „majd holnap” kezd bele a megvalósításba. Mindeközben mélyen frusztrálja, hogy még mindig „totyorog”, ami aztán még cselekvésképtelenebbé teszi.

Ha legalább azt meg tudod tenni önmagadért, hogy a negatív mondataidat elkezded pozitívba fordítani, előrehaladást élsz majd meg!

Úgy tudsz sikereket elérni az életedben, ha megtanulsz nagyban gondolkodni, az elmédet pedig folyamatosan rugalmasan, kreatív állapotban tartod. Ezzel együtt ismered fel a negatív, téged hátráltató és visszafogó érzéseket, gondolatokat, hozott szemléletmódot és tudatosan változtasd meg őket. Ha pedig a gondolataid és az érzelmeid pozitívak, örömtelik, könnyebben megy a munka is és eredményesebb leszel, összességében elégedetett és boldogabb életet élhetsz!

A „Váltsd Valóra az Életed!” elsősorban azért született meg, hogy segítséget nyújtson azt az életminőséget és életérzést megteremteni, amire legbelül vágysz.

A könyvről itt olvashatsz részletesebben: https://noionmegvalositas.hu/valtsd-valora-az-eleted/

A könyvet akár párban is, megtalálod az alábbi kép alatt, (katt a fotóra). Amennyiben nem csak olvasni szeretnéd hanem meg is valósítanád céljaid, terveid, ajánlom figyelmedbe az Aktivátor kötetét is.

váltsdvalóra 2:1

MOST!

A könyveket párban tudod igazán kedvező áron beszerezni.

A bal és jobb féltekés megközelítés megismerése, gyakorlatainak egyénre szabott alkalmazása együttesen fogja a legjobb eredményt hozni! A „Váltsd Valóra az Életed!” elsősorban azért született meg, hogy segítséget nyújtson azt az életminőséget és életérzést megteremteni, amire legbelül vágysz. Fontos üzenete, hogy rajtad múlik, mit szeretnél megélni, mit mersz megtenni és mire hogyan reagálsz. Ha önmagadat választod újra és újra, azzal lehetőséget kapsz arra, hogy legjobb önmagaddá válj, és ezáltal óriási ajándékot nyújthass szeretteidnek, a tágabb környezetednek!

Kívánom, hogy szíved álmai valóra váljanak, és ezzel megvalósíthasd a benned rejlő lehetőségeket, legteljesebb önmagad!

Szeretettel:

Pozsgai Nikoletta

kineziológus, életvezetési tanácsadó

a könyv szerzője

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!