A boldogság útja és a kék madár

A boldogság útja és a kék madár

kekmadarA minap kaptam egy kritikus e-mailt, melyben bár az írója méltatja a munkásságomat, azt firtatja, hogy attól tart én is egy újabb receptet kívánok adni arra, hogyan lehet a boldogság kék madarát befogni.
Erre szeretnék itt a blogban reagálni, mert úgy gondolom másokat is érdekelhet, érinthet.

Amióta világ a világ mindenki a boldogságot keresi. A különböző vallások, filozófiák és az “izmusok” általában mind megpróbálnak valamilyen kézzel fogható, szavakba önthető megfogalmazást adni a boldogság állapotáról és javaslatot tesznek az oda-vezető útra. Jobb esetben elfogadják, hogy a boldogság állapota kinek-kinek mást jelent. Rosszabb esetben egyfajta és kizárólagos megközelítésben hisznek és természetesen csak ők tudják az odavezető legjobb és leggyorsabb utat.
Nos, én nem szeretnék újabb legjobb utat ajánlani. Nem gondolom, hogy a boldogság kék madarát be lehet fogni… sőt egyáltalán nem hiszem, hogy meg kéne fogni és be kéne zárni valahová:) Ha már mindenképpen kalitka kell neki, akkor a szívünk biztosít neki lakhelyet…

Megközelítésem és hitem szerint minden egyénnek megvan a saját útja és én pont azon dolgozom, hogy ki-ki a saját útját találja meg. Én a más útján maximum “sherpa” lehetek, és az is csak addig, amíg az utunk közös. Amiben én tudok segíteni az nem a boldogság receptjének megadása és közös elkészítése. A Te boldogságod hozzávalóit tudok segíteni megkeresni és fel tudom oldani azokat a blokkjaidat, amik meggátolnak abban, hogy egyrészt ezeket észrevegyed, magadhoz öleld és belőlük elkészítsd a saját boldogság-eszenciádat. Azt a boldogságot tudod csak megélni, amit te magadnak társz fel és engedsz meg.
Összegzésül pedig álljon itt két kedves idézetem:
Az első, mely Dominic Yeomantől, egyik Aura-soma mesteremtől származik híven jellemzi a meggyőződésemet:

“A boldogsághoz nem vezet út, mert a boldogság maga az út”

A második pedig Maurice Maeterlinck nevéhez fűződik:

a-boldogsag-kek-madara

“A Kék Madarat nem kell távoli országban keresni. A Kék Madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük mások örömét…mert a Kék Madár maga a boldogság, és kalitkája az emberi szív”


Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!