Mit is ünneplünk május 1-jén?

Mit is ünneplünk május 1-jén?

Május 1-je a munka, a szerelem és a termékenység ünnepe.

Munka ünnepeként 1890 óta szerepel május 1-jének napja mintegy megemlékezvén arra az 1886-os eseményre, mely során a chicagói munkások és az Amerikai Munkásszövetség a nyolcórás munkanap bevezetését követelte, de a megmozdulást a rendőrség agresszíven letörte, és folyományként munkásvezetőket végeztek ki. Az Amerikai Munkásszövetség javaslata alapján, 1890-től világszerte több ország munkáspártjai, szakszervezetei tüntető felvonulásokat szerveztek, így tulajdonképpen a munkások szolidaritási napjává vált.

De szintén május 1-je a szerelem ünnepe is, hiszen a magyar népi hagyományok szerint is ilyenkor májusfát állítottak a legények annak a lánynak, akinek a szívét szerették volna elnyerni. A májusfa-állítással adta tudtára a legény, hogy mely lánynak udvarol vagy szeretne udvarolni.

Népszokások, az Isten és Istennő násza, termékenység ünnep és érdekességek, kedves hagyományok…
A népi hagyományaink szerint május első napján zöld ágakkal, virágokkal díszítették a házakat, illetve már az 1400-as évektől jegyzik magát a májusfa-állítás szokását is. A májusfa más népi nevei: hajnalfa, jakabfa vagy májfa.
A májusfa-állítás az egész ország területén elterjedt hagyomány volt, jellemzően jegenye vagy nyárfa (a magassága miatt!) ágait díszítették színes szalagokkal. A Palócoknál a fát a legény állította, de a lány díszítette fel. Jellemző kapcsolódó hagyomány még a májusfa-kitáncolása vagy kidöntése pünkösdkor, amikor nagy dínom-dánom, táncmulatság közepette kidöntötték a fát.

Ugyanakkor említésre méltó a kelta hagyományokban Beltane (ír-kelta: Bealtaine) ünnepe, mert hagyományainkkal közös szálakon indult. Bel a kelta fényisten tüzét jelenti a szó maga. Eredetét a közel-keleti Baal istenre vezetik vissza.

A Beltane ünnep szimbólum a májusfa, ami Bel Istenséget jelképezi, míg a virágok és a zöld lombok az Istennőt jelképezik. A hagyományok szerint Beltane jelenti az életerő és a szenvedély megújulását, újjá születését.

Beltane eredetileg kelta (egyes források szerint druida) tűzfesztivál volt, amikor az Istennő és a Szarvas istenség egyesülését ünnepelték, voltaképpen tehát a termékenység ünnepe is!

Beltane az ifjú Isten férfivá serdülésének ünnepe, mert ekkor szeret bele az Istennőbe, és szerelmük beteljesül a mezőkön, virágos réteken. Az Istennőben megfogan az Istenség, így szűkebb értelemben az Istennő, (és ezáltal a NŐ), termékenységének, megtermékenyülésének ünnepe!

A virágok, zöld lombok és a színes szalagok, kendők az Istennőt jelképezik, maga a májusfa pedig az Istenséget. Beltane jelenti az életerő, a szenvedély visszatérését, és a vágy beteljesülését.
Érdekességek:

 • az ünnep hagyományos színei: a piros és a fehér, valamint a zöld lombok.
 • a ház védelmére virágszirmokat hintettek szét, majd összesöpörték egy sarokba, és a ház köré hordták.

 • a rómaiak Floralia ünnepe szoros összefüggést mutat a május elsejei pogány népszokásokkal. Ekkor, három napig tartó, orgiasztikus jellegű mulatozásba kezdtek, melynek legfőbb értelme és célja a termékenység behívása, megünneplése.

 • Az ünnep jelképe még az üst, mely a nőiség lényegét jelképezi, mely befogadja a májusfa által jelképezett férfias aspektust.

 • Az ünnep hagyományos mesterségei: a szövés, fonás – és minden olyan tevékenység, melynek lényege abban áll, hogy két különböző szubsztanciából létrejön egy új, harmadik minőség, Beltane szellemében.

Kedves hagyományok, érdemes kipróbálnod és ha tetszik meghonosítani a családodban:

 1. Május elsejének reggelén szalagokat kötni egy tetszőlegesen kiválasztott fára. Minden szalag felkötése előtt kívánni valamit.

 2. Összeírni minden idejétmúlt, hátráltató gondolatodat, félelmedet, megnevezni a szorongások és aggodalmak tárgyát, mindezeket felírni egy-egy papírdarabra és rituálisan elégetni egy „üstben”, vagy egy tálkában.

Ha a szerelmet vágyod az életedbe, akár egyedül vagy akár párban élsz rajtad múlik elsősorban, hogy e nemes, felemelő érzés megérkezzen hozzád…

Miért van ez így? Mit tehetsz? Miért beavatás a szerelem? Miért nem kell, hogy kínzó, s sötét verem legyen? Mindezekről és a szakrális szerelem témáiról bővebben egy május 5-ig akciós SzerelemVarázs hanganyagcsomagban hallhatsz, töltődhetsz:

 2 dupla Hanganyag a Májusi SzerElem csomagban:

1. SzerElem a LétElemem! előadás és meditáció

2. Isteni Párkapcsolat előadás, gyakorlatok és meditáció

Ára: 8 000Ft

AKCIÓBAN: A SzerelemVarázs Hanganyagok ára május 5. éjfélig megrendelve: 5 000Ft

Ajánlott:

♥ párnélkülieknek, hogy értsék miért nincs és hogyan lehet párjuk

♥ párban élőknek, hogy a szerelmet visszahívva jobb legyen a kapcsolatuk.

A Szerelem Csomagot itt tudod megrendelni>>>


 

Megosztás Facebookon

“Mit is ünneplünk május 1-jén?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Kedves Nikoletta!
  Annyira jó, hogy megemlékeztél erről az ősi ünnepről! Reméljük, egyszer újra vissza tudjuk hozni a köztudatba! Addig is tovább kell adnunk a tudást – ezzel kapcsolatban is…
  Köszönöm!

  Válasz

Szólj hozzá!