Halloween – mit is ünneplenek/ünneplünk ilyenkor?

Halloween – mit is ünneplenek/ünneplünk ilyenkor?


A legelterjettebb szimbólum: a tök lámpás
A legelterjettebb szimbólum: a tök lámpás

Ahány ember annyi féle reakció a régi-újkeletű ünnep Halloween kapcsán.  Most kicsit utánanéztem, mit is ünneplünk Halloweenkor, az angolszász kultúrából áthagyományozódott ünnepen.
A magam részéről angolszakos múltam, különösen az ír programban való részvételem,  nyomott hagyott bennem…ennek az is az eredménye, hogy ilyenkor szinte természetes számomra az, hogy keresek egy jókora sütőtököt és nekikészülődve kifaragom.
Az idén pedig már kisfiamat örvendeztettem meg a töklámpás látványával. Egyébként is szereti (!) és minden este köszönti a “sötétet”. A láthatóvá váló fényeket, lámpákat egészen pici kora óta külön figyelemmel kíséri. Saját szava is van rá: ‘gaga’. Bár már szinte mindent kommentál és a megfelelő szavakat használja a tárgyakra:) a gaga maradt gaga. Nem baj, mi már úgy is megtanultuk. Egy nyelvet beszélünk:)
No de nézzük miről is szól ez az ünnep?
A Brit-szigetek területén és a mai Franciaország északi részén élő  kelták november elsején ünnepelték az újévet. Úgy tartották, hogy az újesztendő előtti napon az élők és a holtak közötti határ elmosódik, a halottak pedig visszatérnek. Ezért október 31-én a magaslatokon hatalmas tüzeket raktak, termény- és állatáldozatot mutattak be. Miután kialudt a tűz, az ünneplők hazatértek, a parázsból pedig egy-egy darabot magukkal vittek, hogy otthon ismét tüzet gyújtsanak vele.
A kelta hatások mellett a római hagyományok hagytak nyomot a Halloween átalakulásán. A fák és a gyümölcsök istennőjének, Pomonának ünnepét szinte egy időben rendezték. Később a szokások összefonódtak és kialakultak az esemény ma is visszaköszönő jelképei: a boszorkány, a fekete macska, a csontváz, illetve a tréfálkozás és a jóslás. A középkorban az egyház azzal támadta a Halloweent, hogy az ünneplők a sátánt szolgálják, esténként pedig boszorkányszombatot tartanak.
Amerikában…
Amerika felfedezése után a telepesek körében nem volt népszerű a Halloween, változást a 19. század közepe hozott, amikor valószínűleg a nagyszámú ír bevándorlók keltették életre az ünnepet. Elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában bevett szokás, hogy a gyermekek jelmezekbe bújva házról házra járnak és édességet kérnek ajándékba. A felnőttek házibulikon múlatják az időt szintén maskarába öltözve. Az ünnep nélkülözhetetlen kelléke a faragott tökfigura.
Halloween magyar fordítása
Október és november fordulójában összetorlódnak az ünnepek:
– a Halloween október 31-re,
– a mindenszentek november 1-re, míg
– a halottak napja november 2-ra esik.
A leírásokban és a fordításokban éppen ezért gyakran keverednek a kifejezések. Nézzük mi micsoda:
All Soul’s Day:
halottak napja (tükörfordításban minden lélek ünnepe), mindenszentek ünnepe
All Saint’s (Day)
Eve of All Saint’s,
All-hallows
mindenszentek ünnepének korábban használatos kifejezései (a Hallow jelentése az óangolban szent)
All-hallowmas / Alholowmesse /  Hallowmas /  Halloween
Halloween, jelentése mindenszentek előestéje
All-hollows Eve/Even
Halloween korábban használatos kifejezése, jelentése mindenszentek előestéje
Nut Crack Night
középkorban október 31-én tartott ünnep, jelentése diótörés éjszakája (a diót a rómaiak varázslásra használták)

Snap Apple Night

középkorban október 31-én tartott ünnep, az elnevezés egy játékra utal: a résztvevők hátrakötött kézzel próbálták megenni a madzagokra kötött vagy a víz tetején úszkáló almákat (utóbbi ma is gyakori feladat a Halloween partikon:)
Guy Fawkes Night /Bonfire Night / Fireworks Night
angolszász területeken (főleg Angliában) november 5-én tartott ünnep, amikor hatalmas örömtüzet gyújtanak és tűzijátékot rendeznek (a szokás a kelta időkben a Halloween ünnep része volt)

A wikipediában így írnak halloween ünnepéről:
“Halloween valószínűleg a kelta kultúra őszre (november 1-jére) eső újév Samhain ünnepéből ered.
Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Britanniának Rómával való kapcsolata idején két rokon római ünnep is elvegyült a halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római Feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma).
A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. György pápa a 800-as években a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow’s Eve, „Mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints’ Day (All Hallow’s Day, „Szentek napja”). Később ez a kettő sok helyen összemosódott.”
Nos, mindenki döntse el saját maga, hogy átveszi/tartja-e Halloween szokását.
————————————————————
Források:
www.unnep.eu
www.wikipedia.org

Megosztás Facebookon

“Halloween – mit is ünneplenek/ünneplünk ilyenkor?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Erdelyi magyar vagyok,szinte semmit sem tudtam aHALLOWEEN ünnepröl es szokasokrol.Köszönöm hogy izzelitöt kaptam,mert itt Nemetorszagban is ünneplik es fel sem tudtam fogni,hogy mire van ez a nagy hüho.Ertekes es kielegitö a leirasod.

    Válasz

Szólj hozzá!