A sikeres nők jól osztják be az idejüket

A sikeres nők jól osztják be az idejüket

Egy érdekes és figyelemfelkeltő  cikket kaptam Langmár Zsuzsanna, pozitiv-gondolkodás kutatótól, a sikeres nők időbeosztásáról. Annyira hasznosnak találtam, hogy úgy döntöttem, hogy szemelvényekben Veletek is megosztom. Íme:
A sikered nagymértékben azon múlik, hogy milyen a hozzáállásod az időhöz, azaz hogyan gazdálkodsz a saját időddel.ora
Alapvetően 4 féle módon lehet kezelni az időt.
Nézzük rád melyik a jellemző.

1. Sodródó
2. A kilenctől ötig beosztó

3. Munkamániás
4. Tudatos időgazdálkodó

A sodródó
A sodródó tudomást sem vesz az időről, akkor és oda megy, ahova csak akar. Mindenhonnan elkésik, vagy el sem megy, ha éppen úgy tartja a kedve.
A kilenctől ötig beosztó
Az alkalmazotti státusz kényelme, hogy mindig csak azonos mennyiségű feladattal kell megküzdeni, és ehhez mérten csak közepes szintű stresszt kell elviselni. Ha ezzel a szemlélettel vállalkozásba kezd egy nő, akkor hamarosan visszatér a vezetői posztról, mert nem bírja a fokozott terhelést.
Munkamániás
A munkamániások gyakran kivívják a környezetük elismerését, de sok esetben a családjuk vagy az egészségük látja kárát. Az a vicces (bár ők nem szoktak ezen hangosan nevetni), hogy nem mindig a munkamániások keresnek a legjobban, mert elsősorban a feladatra fókuszálnak, és nem az eredményre.
A tudatos időgazdálkodó
Aki tudatosan osztja be az idejét, az általában nem a feladatra koncentrál, hanem az eredményekre. Ismeri az erősségeit, tudja, hogy miben nagyon hatékony, és ezt kihasználja úgy, hogy a többi feladatot delegálja másnak, aki abban erősebb. Ezt meg lehet oldani akár a munkahelyen belül is, de a klasszikus modell az, amikor vállalkozást vezetünk.
Ahogy mondani szokták, a feladat mindig kitölti a rendelkezésére álló időt, azaz Te is jelentősen növelheted a hatékonyságodat, ha azt mondod, hogy erre a feladatra most kevesebb időt szánok, mint korábban, de azt nagyon jól megtervezem.

„Rendelkezésünkre áll a nap 24 órája. Végigélhetjük, egészséget, örömöt, pénzt, megelégedést, tiszteletet szőhetünk belőle, és gyarapíthatjuk halhatatlan lelkünket. Helyénvaló és leghatékonyabb használata a legégetőbb sürgősség és a legborzongatóbb valóságosság dolga. Ezen múlik minden. Ettől függ boldogságunk.” Arnold Bennett

***

…és nekem milyen az időhöz való viszonyom?

Nos, a munkamániás és a hatékony időgazdálkodó között sodródom:)

És Te?

Megosztás Facebookon

“A sikeres nők jól osztják be az idejüket” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Én minden kétséget kizáróan sodródó vagyok. 🙂
  Bár vannak pozitív húzásaim: két hete kitaláltam, h véget vettek a 17 órakor kelek-3 fele kelek életmódnak, és most már négy teljes napja 22 órakor fekszem és 7-kor kelek. Igaz, utána nem csinálok semmit, max bőgök vagy kesergek, de első lépésnek az is vmi, hogy legalább látom az eget és némi természetes fényt is (Nap nincs, tehát azt nem).

  Válasz
 2. @Niki,
  Pasi szemmel azt mondom, jó úton jársz. Nem vagyok otthon ebben a témában, tehát újszülöttnek minden vicc új alapon a számomra szemfelnyitó. Eredetinek is tűnik.
  Csak így tovább!
  István
  ui: Figyellek! 😉
  A Readeremben vagy!

  Válasz
 3. kedves Nikoletta,
  köszönöm, hogy megosztottad az olvasóimmal az egyik hírlevelem mondanivalóját, nagyon kedves vagy 🙂
  Én úgy igyekszem tudatos időgazdálkodó lenni, hogy minden hetemet megtervezem vasárnap, és minden napomat megtervezem előző este. Reggel 5-kor kelek, és így az első legnagyobb feladatot már le is tudom, mire a csibéimet kell felkeltenem 7-kor.
  Javaslom ezt a módszert mindenkinek, mert rengeteg energiával tölt el, hogy repülőrajttal indul a napom.
  Szép napot,
  Langmár Zsuzsa

  Válasz

Szólj hozzá!