Ideálok kontra Szupernő?

Ideálok kontra Szupernő?

A Szupernős bejegyzésemet olvastam újra, mert úgy éreztem nem teljes mértékben fedi még a valóságot… még az általam érzékeltet sem. Azon tűnődtem, hogy mi hiányzik…miért érzem úgy, hogy azért annyira mégsem határtalanul rossz az, ha valaki az általa megélt szerepek körében tökéletességre törekszik.
Végül rájöttem… a fejlődéshez szükségünk van ideálokra. Egyszerűen az ideáljaink azok, amelyek irányt szabnak a törekvéseinknek. Nélkülük lehet, hogy nem lenne motivációnk önmagunkon dolgozni.
Még mindig tartom azt a véleményemet, hogy nem kell minden tőlünk elvárt szerepben tökéletesnek lenni. Még mindig úgy gondolom, hogy a SzuperNő mítosz inkább rombolja a női lelket mintsem építi.
De arra jutottam, hogy ideálok mégpedig kellenek. Ideálok, akik példaképek, egyfajta modellek abban amiről úgy gondoljuk, hogy ők ott vannak, ahová mi igyekszünk. Ilyen módon az ideálok inspirálnak bennünket és valós törekvéseink, tetteink nyomán haladhatunk feléjük… és ez jó, ez előrevivő!
Tehát ideálok rendben… szupernő elvetve.
De akkor megszólalt bennem a kisördög… a szupernő is egyfajta ideál, nemdebár?
Nos, igen.
Belső polémiám végeredménye az lett, hogy az ideál képzés és követés addig hasznos és jó a női lelkületünknek, amíg az inspirál bennünket és az ideál(is állapot) eléréséért képesek vagyunki tenni, az erővel tölt fel a hétköznapokban. Ha az ideálkövetés, az ideálokhoz való hasonlítgatás önértékelés romboló hatásába engednénk bele magunkat, akkor az már káros.
Az ideálok kapcsán ezek alapján azt fogalmaztam meg önmagam számára, hogy reális (elérhető) ideákkal dolgozom a magam életében!
SzuperNő kapcsán még egy gondolatom támadt…
Talán az a bajom ezzel a tökéletes szupernő-vel, hogy azt külső elvárások rakják össze és nem saját magam… Amit magamnak szabok, állítok fel mint elérendő cél, azzal rendben vagyok, azért tudok küzdeni, az motivál. Amikor viszont mindenféle külső elvárásnak akarok megfelelni….vagy éppenséggel kényszerülnék megfelelni, na ott szoktam kalimpálni:)))
Ha tehát a magamnak összerakott – én ideál, nő ideál szupernőről van szó, akkor rendben….ha média-montázs szupernőt kellene megtestesítenem akkor az NEM!

Megosztás Facebookon

Szólj hozzá!