A Válság kezelés sorozat célja, hogy legyen személyes válság stratégiád!

A Válság kezelés sorozat célja, hogy legyen személyes válság stratégiád!

Miről is szól a Válságkezelés sorozat?

Azokról a válsághelyzetekről és legfőképpen a kezelésükről, melyek az életünk legkülönbözőbb területein, olykor a legváratlanabb pillanatokban köszöntenek ránk. Ide tartoznak a személyes életválságok, mint a válás, szakítás, szeretett személy elvesztése, anyagi veszteségek, állásvesztés vagy hosszan tartó munkanélküliség, illetve a betegségek, traumák következtében megélt kríziseink.

Ebben a sorozatban nem az a célom, hogy minden egyes életterületet és ezek válságait végigjárjam, sokkal inkább azt szeretném, ha a válsághelyzeteket átfogóan és pozitív szemlélettel tudnád látni. A válságban megláthatnád a belőle fakadó erőt és az általa benned megszületett változások lehetőségét. A válságot mint esélyt szeretném, ha látnád és innen közelítve, erőt merítve belőle bátran lépnél abban az átformáló folyamatba, amit kínál.

Hosszabb távon pedig ahhoz szeretnélek hozzásegíteni, hogy meg tudd előzni az életedben a válságok kialakulását, felismerve az előjeleket és idejében megtéve a szükséges lépéseket.

Van-e válság a gazdaságban? Vannak-e személyes válságok?

Nos, IGEN. Csupa nagybetűvel!

Kicsiben és nagyban, az emberi élet során és a gazdasági életben is vannak válságok. Minden életterületen előfordulhat, hogy válságot élsz meg. Ami jó hír, minden válság elmúlik egyszer! Ezt minden bizonnyal már Te is megtapasztaltad. A válság akkor tragikus, amikor benne vagy. Csak akkor. Utána általában megkeresed a pozitív velejáróit. Ilyenek mindig vannak! Ez a törvényszerűség ugyanúgy igaz a magánéletedben mint globális keretek között.

A helyes kérdés  tehát nem az, hogy van-e válság vagy nincs. VAN. Bármikor lehetséges és az élet minden területén előfordulhat. Az élet velejárója lehet, de nem szükségképpen kell mindig bele is ragadj…és a legtöbb válsághelyzetet van lehetőséged megelőzni!

Tehát válság, krízishelyzet, nehéz időszakok mindig vannak. Nem ez a kérdés.

Inkább az a kérdés, hogy  mennyire vagy (válság)túlélő alkat.

Szóval…

Mennyire vagy túlélő alkat?

Tudod-e mi kell a túlélésedhez?

Tudod-e hogyan tudod biztosítani a túlélést?

Teszel-e azért, hogy túlélj és ha lehet még előnyödre is alakítsd a körülményeket?

Tudsz-e hosszú távon gondolkodni és céltudatosan cselekedni a jól-léted érdekében akár válsághelyzetben is?

Mindezek alapján a túléléshez igenis szükség van, ahogy én hívom, “VÁLSÁGKEZELÉSI KÉPESSÉGre”, amolyan személyes válságmenedzsmentre.

Vagyis a kérdés röviden az, hogy képes vagy-e kezelni a már kialakult válsághelyzetet?

Ehhez szorosan hozzá tartozik, hogy mennyire vagy képes megelőzni a válságok kialakulását. A prevenció a kulcs, itt is és az élet más területein is!

Hiszen a Túlélés alapkészség kell legyen, az igazi megoldást és kiutat az jelenti, hogy mennyire vagy képes megtalálni a középpontodat, megélni azt, aki vagy és megalapozni a jövődet, megbízható és erőd adó életstratégiával, életszemlélettel. A válságkezelés sorozat célja pont az, hogy tudj mit kezdeni a válság jelenségével, képes legyél előnyödre fordítani mindazt, amit kaphatsz általa. Mindezen képességeket együtt válság stratégiának hívom és szeretném, ha neked is lenne ilyen!

Mi mindenről lesz  szó a Válságkezelés sorozatban?

 1. Mit kell tudni a válságról mint jelenségről? (egy kis válságpszichológiai alapozás)
 2. Mi a válság(ok) célja?
 3. Melyek a jellemző válságreakciók?
 4. Hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni a válságból, mint lehetőségből?
 5. Hogyan tudunk konstruktívan együtt élni a válsággal?
 6. Tanulható-e az alkalmazkodás?
 7. Min múlik, kikből lesznek győztesek, és kiket temet maga alá a változás?
 8. Hogyan kell a válsághelyzeteket megfelelően kezelni?


A következő részben a válság pszichológiájának legfontosabb alapelveit nézzük majd meg! Tarts velem a folytatásban is!

Ha szeretnéd, hogy számodra is érkezzenek ezek a leckék, kérlek iratkozz fel (nem szeretném azoknak is küldeni, akiket nem érdekel:) és máris küldöm az első leckét, utána pedig szép sorjában a következőket!

Kérlek figyelj oda a kitöltésnél, hogy jól írd az e-mail címedet, mert csak akkor tudom küldeni számodra a leckét!

Keresztneved (ahogy szólíthatlak a levelekben):*
Vezetékneved:
E-mail címed:*

Kívánom, hogy lehetőség szerint meg tudd előzni a válságok kialakulását, és ha már benne vagy akkor abból a lehető leggyorsabban ki tudj lépni!

Mindehhez remélem tudok szemléletben és pozitív hozzáállásban, erőt adni számodra!

Szeretettel:

Pozsgai Nikoletta

kineziológus, életvezetési tanácsadó

női önmegvalósítás specialista

www.kineziologiakezeles.hu

noionmegvalositas.hu

Megosztás Facebookon

“A Válság kezelés sorozat célja, hogy legyen személyes válság stratégiád!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Kedves Nikol !
  Köszönöm szépen a leveleidet,nagyon örvendek,hogy férfi létemre elfogedtál és olyan hüségesen küldöd öket ,bevalom nagy öröm számomra ezeket olvasni,mert nagyon sok számomra érdekes és föleg tanulságos dolgot irsz..Véletlenül találtalak meg a ,,netten”,de ma már meg vagyok gyözödve és hiszemis ,hogy véletlenek nincsenek.Mindennek van egy inditéka és egy jol meghatározzot oka,hogy mi ez még nem tudom,éppen ezért várom nagy szeretettel további leveleidet,további sok sikert kívánok István .(nagyon jó az amit a szerelemről írtál) !!!

  Válasz

Szólj hozzá!