Önbizalom Levelek 2. : Önbizalom Alapok 1.

Önbizalom Levelek 2. : Önbizalom Alapok 1.

Ha elég erős az önbizalmad, képes vagy reálisan felmérni a valós céljaid, tisztában vagy a képességeiddel és lehetőségeiddel, meg vagy győződve arról, hogy minden adott a sikerhez.

Ellenben, önbizalom hiányos állapotban azt gondolhatod, hogy minden a sorson múlik és te ki vagy szolgáltatva a szeszélyeinek. A céljaid megvalósítása, az álmaid valóságba emelése nem rajtad múlik, hanem külső és nálad nagyobb erők hatásán.

Az önbizalom fejlesztése és növelése nélkülözhetetlen a sikerhez és alapvető az önmegvalósításhoz!

A bennünk rejlő képességeket, tehetségeket nem elég megtalálnunk, azokat ki kell tudnunk bontakoztatni és aktívan, cselekvően építenünk egy jobb életminőséget önmagunknak és szeretteinknek. Ehhez egyrészről meg kell ismerjük magunkat, fel kell tárjuk belső értékeinket, majd erre alapozva önmagunkban megbízva elkezdhetjük megélni, kommunikálni, azaz felvállalni önmagunkat. Az önmegismerés intenzív folyamatát egy belső törekvés ösztönzi, mely önmagunk igaz valójának megismerésére késztet mindannyiunkat. A belső törekvés célja a valódi lényünkhöz való mind közelebb kerülés, az önazonosság mind tisztább megélése, megnyilvánítsa a világban.

Önbizalmad fejlesztése elősegíti önmagad kifejezését az élet minden területén, a konkrét kommunikációban, a munka világában, vállalkozásépítésben és a harmonikus párkapcsolat megéléséhez is szükséged van rá. Az önbizalom-önbecsülés témaköre azért is alapvető önfejlesztési terület, mert szülőként Te vagy az, aki megadod az énképeddel kapcsolatos mintákat gyermekeidnek és jelentős szereped van abban, hogy hogyan fog vélekedni önmagáról és az őt körülvevő világról.

Az önbizalom hiánya a legelső oka sikertelen próbálkozásainknak, kudarcélményeinknek és végső soron álmaink feladásának. Azonban attól, hogy konstatálod, hogy nem bízol eléggé önmagadban és visszarettensz a lehetőségektől még nem érhet véget a téma! Nem hagyhatod, hogy az önbizalom hiánya akadálya legyen önmagad kiteljesítésének, személyes önmegvalósításodnak.

Önbizalom, önismeret, önbecsülés, önelfogadás

Mind Önmagamról szólnak, egymással összefüggő különböző jelentéssel bíró szavak. …és nincs az egyik a másik nélkül. Aki nem ismeri önmagát, annak nincs önbecsülése sem, mert nincs tisztában az értékeivel, de egyáltalán azzal sem, hogy ki is Ő. Aki nem értékeli önmagát, annak önbizalma sincs, és akinek nincs önbizalma , hogyan is tudná elfogadni a benne rejlő értékeket és szeretettel átölelve fejleszteni a hiányosságokat, gyengeségeket. Ezért írtam, hogy az önfeltárás-önmegismerés állandó és elkerülhetetlen folyamat. Legalábbis lehet kerülgetni, de akkor az életed gondoskodni fog befelé tekintésre felszólító betegségekről, sorscsapásokról. Helyette válasszuk inkább a tudatos önfeltárást:) és élvezzük az élet örömeit…betegségek nélkül.

Azért valamilyen sorrendiséget fel lehet állítani az elemek között:

Aki az önismeret útját járja, az egyre nagyobb önbizalomra tesz szert, ugyanis megismerve Önmagát, meglátja értékeit, erősségeit, és gyengéit. Ezáltal megtanulja becsülni azt, amije van, úgy ahogyan van, és ebből születik meg az önelfogadás.

Természetesen ez az út hosszú, egy életen át tartó folyamat. De minden esetben izgalmas és építő folyamat!

Önmagamban bízni, az annyit jelent, mint hinni Önmagamban. Ha hiszek Önmagamban, akkor tudok hinni a Másikban, a Sorsban, a Világban……és a hitem ereje, meghatározza az életem milyenségét, a céljaim megvalósulását, az elégedettségem érzetét, a kapcsolataim minőségét.

Itt az ideje, hogy felfedezd a benned rejlő lehetőségeket:) és valódi önbizalomra tegyél szert!

Ugye, ezért vagy itt?

***

Tipp:

Használd az interaktivitás lehetőségét:

Az egyes levelekkel kapcsolatos véleményedet, kérdésedet az oldal alján a hozzászólások között várom szeretettel!

***

Következő levélben:

Hitek és tévhitek az önbizalommal kapcsolatban. – Ezzel folytatjuk a következő levélben:)

“Önbizalom Levelek 2. : Önbizalom Alapok 1.” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Minap beszélgettem valakivel, és rájöttem, erre a családunkban, rokonságunkban is volt példa.
  Hogyan lehet egy nőnek önbecsülése, önbizalma, ereje a mindennapi feladatokhoz huzamosan, egy életen át, ha a közvetlen környezete csak az alapján veszi őt emberszámba, hogy van-e bejelentett munkája és fizetése, miközben ő egy alapjában véve nyitott, értelmes ember, empatikus lény, gondoskodó anya, csak épp állást nem talál per pill.

  Válasz
 2. Kedves Anikó,
  Azt hogy mit gondolnak rólunk és hogyan kezelnek bennünket a környezetünkben szintén magunk alakítottuk ki – tudatos és nagyobb részt nem tudatos jelenlétünkkel, reakcióinkkal és viselkedésünkkel. S mindezt alapjában határozza meg a családban a generációsan átörökített mintázatok sora, valamint a rájuk épülő szocializáció.
  Mindezek tudatos önmunkával átépíthetők, de ez egy hosszú folyamat.
  Nem csak magunk miatt…hiszen a környezetünknek is meg kell szoknia változásainkat. S mivel az nem egyezik a korábban tapasztaltakkal ezért támadás, ellenállás a válasz főleg azokra a változásainkra, amelyek őket valamilyen szempontból rosszul érintik. De ezt is megszokják majd..ha átszoktatjuk őket. Önfelvállalással, önérvényesítéssel és szeretettel – figyelve és válaszolva arra a belső igényre, ami valójában a mellettünk élőkben megjelenik ilyenkor. Ez legtöbbször a bizonytalanság kontrollvesztés és gyakran dominanciavesztés is.Mindezek mögött gyerekkori támasztalanság, bizalomhiányok és szeretethiány áll.
  Töretlen hitű kitartást kívánok önmagad fejlődéséhez, sok sikert a munkavállaláshoz!
  Szeretettel: Nikol

  Válasz
 3. Köszönöm, átadom.
  Nagyjából erre a válaszra számítottam. Sokat olvastam magam is a témában, és tanultam valamennyi pszichológiát is. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen változás az én életemben is kiváltotta a környezetemből a megfelelő reakciókat:)

  Válasz
 4. Nagyon szeretnék tudatossá válni és fejlődni. Gyönyörű a fenti mondat, amit a hivatásodról írtál. Én pontosan ezt szeretném megélni, hogy “nőiességem virágát kibontakoztatva harmóniát varázsoljak a világba.” Eddig kizárólag romboltam az életem, úgy hogy az valami hihetetlen. Persze fogalmam sem volt róla. A kislányom születése hozott magával valami ijesztő mégis csodálatos változásra való hajlamot, aminek következtében most éppen életem romjain üldögélek és végre érzem, hogy élni szeretnék. Hogy számára is életet szeretnék adni a szó minden értelmében.

  Válasz
 5. Kezdeném azzal, hogy a bőség zavarával küszködöm , ennyi kincs láttán, mert nem tudom eldönteni melyiket vegyem magamhoz, melyik az ami segítene nekem az elképzeléseim és céljaim kivitelezésében.Az ARANYASSZONY fogalmával pár éve már találkoztam, és akkor eldöntöttem, ahogy tehetem bővebben utánanézek, egyrészt, mert nagyon érdekelt a nők szerepe azokból az időkből, amikor még szeretetben tudtunk létezni-élni , másrészt pedig azért , mert minden sejtemmel áhítom az újabb aranykor előmozdítását , amit meggyőződésem szerint a női minőség, a valódi női minőség felélesztésével tudunk előremozdítani. Ebben érzek igen erős elhívatottságot, s mivel eljött az ideje annak, hogy minden rendelkezésemre áll (idő, energia,stb.), kérem a segítséged, miként tudnék erre az útra lépni.Ha ez számít, annyit még hozzátennék, most jöttem nyugdíjba , és inkább lennék fehér banya, mint fekete
  Szeretettel és tisztelettel várom válaszod

  Válasz
 6. Szia Nikol.
  Én hiszek/hittem önmagamban ,hogy végig tudom csinálni……hittem és tudtam ,hogy igazam van…..nem csapok be senkit mégis vesztettem.Ilyenkor a hitem gyengül-rossz kedvem lesz-önbizalmam veszítődik.Persze én is szoktam azokat mondani ,hogy biztos a sors akarta így,a sorson múlik,külső erők.Önbizalmat a csalódások,becsapások,sérülések,sértettségek,hazugságok,stb megélése mellett,hogy lehet építeni?
  Csilla

  Válasz
 7. Szia!

  Egy nemrég végetért rövid, de igen intenzív kapcsolat után kezdtem foglalkozni az önismeret témájával. Önbizalom dolgában bőven van mit fejlődnöm. Mindig is önbizalomhiánnyal küzdöttem és küzdök most is. Ezen akarok változtatni.

  Válasz

Szólj hozzá!