Önbizalom levelek 15. A társas kapcsolódás örömteli módja

Önbizalom levelek 15. A társas kapcsolódás örömteli módja

Az önbizalom kapcsán ritkán esik szó egy nagyon fontos tényezőről, ez pedig a társas kapcsolódás. Tudjuk, hogy minden helyzetben úgymond kétszer vagyunk “megméretve”:

1. önmagunk által, azaz, hogy mennyire hiszünk magunkban, hogy valamire képesek vagy méltók vagyunk

2. mások által, azaz, hogy képesnek tartanak-e bennünket valamire

Az első, azaz a belső megmérettetésünkről már volt korábban szó, most inkább a másodikra irányítanám a figyelmedet. Vajon mitől függ az, hogy mások mit gondolnak rólunk? Mire tartanak képesnek bennünket?

Először nyilván attól, hogy mi mit gondolunk magunkról és másodsorban attól, hogy “önmagunkat” hogyan kommunikáljuk. Itt fontossá válik az  “önmegmutatás”, “önátadás” és “önmegélés” képessége is.

Az önbizalmat és a kifelé mutatott képet érdemes külön választani és külön is rálátni. Hiszen a kifelé mutatott képen tudsz dolgozni és úgymond van lehetőséget “többet mutatni”, “jobbnak látszani” mint amit valóban gondolsz magadról.

Bár régebben elítéltem ezt a megközelítést azzal a bélyeggel, hogy számomra csak az az ember lesz hiteles, aki belső tartalommal is rendelkezik. Ugyanakkor azt láttam az idők során, hogy van, aki óriási belső tartalommal rendelkezik, de nem tudja azt megmutatni mások felé, vannak, akiknél alacsonyabb a belső tartalom mégis óriásra növelik azt az önmarketing képességeikkel és vannak olyanok is, akiknél a belső tartalom is megvan és az önmarketing is működik.(A harmadikba igyekszem tartozni:)

Eljutottam odáig, hogy most azt mondom, hogy igenis szükség van arra, hogy meg tudd mutatni mindazt, ami belül van. Csak így kaphatsz rá pozitív megerősítést, illetve bármilyen visszajelzést:) Csak így tudsz továbblépni, mert ha megmutatod értékeidet, mások kapcsolódni tudnak hozzá/d és erősíthetik, felemelhetik, többszörözhetik a te értékeidet. Így mára az önmarketing, az önmagam megmutatása elfogadottá vált és természetszerűleg alkalmazom is.

Arra szeretnélek bátorítani, hogy mutasd meg bátran, hogy mi minden vagy, hogy mi mindenhez értesz és legfőképpen beszélj sokszor arról, hogy miben leled örömöd! Az önátadásod, önmagad megmutatása így tele lesz lelkesültséggel, örömmel…ami eleve vonzó az emberek számára, ha őket is ” meg tudod hívni bele”. Azaz, ha olyan módon kapcsolódsz, hogy közben nem dicsekszel, hanem visszakérdezel és a beszélgetőpartnered figyelmét is arra irányítod, hogy ő miben jó, neki milyen csodás és örömteli élményei voltak és ő miben értékes:)

Én azt tapasztalom, hogy amikor így teszek az “örömben” önkéntelenül osztozni szeretnének mások is és “lelkesültté” válnak. Azaz az én lelkesültségem rájuk ragad és elkezdik megmutatni, kommunikálni, hogy milyen örömeik vannak, miben érzik, hogy jók, mit szeretnének csinálni igazán. Ebben a kölcsönös öröm-teli feltárulkozásban aztán eleve jól érezzük magunkat a bőrünkben, rálátunk, hogy milyen értékes a másik és milyen értékesek vagyunk mi magunk:)

Kívánom, hogy egyre inkább tudj kommunikálni az értékeidről…elsősorban az örömteli pillanataid megosztásán keresztül eljutva ide. Mert ahol örömöt éltél át ott jó dolgok történtek veled és “jól megfeleltél” a külső körülményeknek is. Tehát ha megkeresed az örömélményeidet, akkor azokon keresztül ráláthatsz a belső értékeidre, az életed során megtapasztalt értékes önmagadra. Ez az út egy előrevivő, és gyakran sztrádává szélesülő úttá válik…amin gyorsan és akadálymentesen fogsz előrehaladni…méghozzá a legnagyobb létörömben:)))

“Önbizalom levelek 15. A társas kapcsolódás örömteli módja” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Nikolka, édes!

  Ahhoz, hogy el tudjam mondani az értékeimet, HINNEM KÉNE bennük!!!
  Amíg ezt nem tudom, belülről, szilárdan érezni, addig, hiába a legszebb szavak is!

  Talán, majd egyszer. Ahogy SzIntekeken szoktad fogalmazni: idővel majd, megengedem magamnak, idővel talán, el is tudom hinni, hogy mi az, amit érek, ami feljogosít, hogy egyenragú lehessek, bármely más, embertársammal!

  Még nincs itt, az az idő! Sajnos!!!

  De azért, köszönöm, hogy meghallgattál!!!

  Szeretettel: Anikó.

  Válasz
 2. Kedves Nikol !
  Köszönöm a leveleket, nagyon hasznosak voltak. : )
  Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb ,sikerül a személyiségembe beépíteni tanácsaidat.

  Válasz

Szólj hozzá!