Hogyan őrizd meg a belső harmóniádat az ünnepek alatt?

Hogyan őrizd meg a belső harmóniádat az ünnepek alatt?

Az ünnepekre készülődve azt látom magam körül, hogy mindenki rohan, kapkod…stresszeli magát és a konfliktusok robbanásig feszülnek a párok között. Nem kell, hogy így legyen! Neked is lehet, nyugodt, békés karácsonyod!

Leírom, hogy én hogy szoktam megőrizni a lelki-nyugalmat ilyen napokon is, hátha hasznodra válik egyik-másik:

  1. előre tervezek és átgondolom mikor mit kell majd csinálni. Ezeket fontossági sorrendbe rakom és nyugodtan elvégzem. Akkor sincs persze tragédia, ha nem így tettél az elmúlt hetekben… ellenben legalább most érdemes gyorsan összeírnod, hogy mit kell még megtenni, hogy a kapkodás helyett időben és mégis nyugodtan tudj végezni mindennel.

  2. amit lehet megcsinálom még a közös családi ünneplések előtt (pl. már bevittük a cserepes fenyőfánkat a nappaliba. Mi már ma este felöltöztetjük Őt közösen. De ha Te máshogy szoktad nem baj, de mindenképpen érdemes idejében nekikezdeni, hogy kellő időt tudjatok együtt elölteni és a fátokat az együttlét öröme varázsolja még gyönyörűbbé. Az ételeket már előkészítheted előre.

  3. bevonom a családtagokat, ahol csak lehet. Már másodszor csináljuk úgy, hogy mindenki hoz valamit az ünnepi asztalra. A nagypapa a halászlé felelős, én a halat sütöm, az egyik nagyi bejglit hoz, a másik nagyi hagymás krumplit és székelykáposztát készít. Így aztán amikor mindenki megérkezik sokkal könnyebb dolgom van…és az időt nem a konyhában töltöm, hanem a családommal.

  4. időt szánok magamra. Nyújtsd meg az esti fürdést, nyújtózz el a habokban, készíts magadnak(és a párodnak:) egy forralt bort vagy egy gőzölgő teát. Már ez is sokat segít a másnaphoz!

  5. jó tipp még a légzés. Bármit is csinálsz, ha kapkodva-gyorsan kell csinálnod, akkor jó ha oda tudsz figyelni a légzésedre. A légzés összhangba hoz, megnyugtat és a végére lehet, hogy rájössz van pár olyan feladat, amit akár el is hagyhatsz vagy el is engedhetsz.
  6. gondold át,  hogy neked mitől lesz örömteli az ünnep és találd ki, hogyan tudod belevinni a közös ünneplésbe a Te örömödet is. Az ünnep akkor lesz jó, ha örömteli és felszabadult… egy közös éneklés, egy jó játék, egy-egy mulatságos történet felelevenítése vagy akár a fényképnézegetés jó ötlet lehet a család összehozására.

  7. tudd meg, hogy szeretteidnek mire van leginkább szüksége elsősorban lelki szinten és törekedj arra, hogy ezeket meg tudd adni nekik. Az ő örömük is fontos és kell ahhoz, hogy igazán jó legyen az együttlét. Ne feledd nőként születetten szeretet-varázsló vagy! A puszta léteddel, kedvességeddel, odafigyeléseddel képes vagy szeretetet varázsolni magad köré!

  8. kommunikáció. Ez az egyik vesszőparipám:) Mond ki, hogy mi történik veled-benned…hogy segítség kellene, hogy miben és hogyan tudnának segíteni a körülötted lévők pl. a készülődésben, a főzésben, a tálalásban. Az is jó, ha pozitív visszajelzéseket adsz, melyeket akár az ajándékkísérőkre is írhatsz…egy-egy személyes üzenetként:)
  9. vedd lazán és kezeld rugalmasan…bármi is történjék. Amikor több ember jön össze nagyobb lehet a stressz, a megfelelési kényszer érzete (pl. a hagyományok betartása vagy éppen azok mellőzése)… az idea az, hogy mindenki jól érzi magát.. de mégse legyen ez a célod… nem fog sikerülni:( mindenki maga felelős azért, hogy jól akarja érezni magát és ezért tegyen is. Ezt elő tudod segíteni, de nem a te válladon nyugszik! Amióta ezt tudatosítottam máris könnyebb lett a szívem:)
  10. legyen tartalékod! Ez aztán a jó tanács, mindenben legyen tartalékod. Ne költekezz túl, hogy nyugodt szívvel ünnepelhess. Legyen a mélyhűtőben extra adat hal/hús, amit elővehetsz, ha valami “balul sül ki.” Érdemes egy-két plusz cd-vel, játék vagy programötlettel is készülni, amiket bevetetsz, ha leül a hangulat. Ha vannak gyerekeid rájuk bizton számíthatsz, mesterei annak, hogyan kell bárhol jól érezni magukat!:)

Jó készülődést és áldott, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánok Neked!

Pozsgai Nikoletta / Nikol

Megosztás Facebookon

“Hogyan őrizd meg a belső harmóniádat az ünnepek alatt?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Nagyon szépen köszönöm mindenkori jó tanácsaidat és tanításaidat,melyek nagyon sokat segítenek mindenkor.Áldott és örömteli békés ünnepeket kivánok neked és családodnak.
    SZeretettel:
    Vali

    Válasz

Szólj hozzá!